Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Powinny się również odbyć zawody w łowieniu suma, pewnie wyniki były by lepsze, punktacja w centymetrach plus bonifikata za każdego sandacza wyprutego z kichy :()

Wszystko co pływa w "Turawie" i ma zęby żeruje głównie na sandaczu, odłowy kontrolowane pewnie by to potwirdziły.

Prawda. W miejscu gdzie występuje sandacz i sum to właśnie sandacz jest jego ulubionym posiłkiem.

Kiedyś mieliśmy dyskusję na ten temat w sandaczowym wątku hehe :D.

Przyczyna prozaiczna i nie wynika ze smaku mięsa i braku ości co jasną wytyczną dla wędkarza jest i odróżnia sandacza od krąpia czy leszcza.

Sandacz jest po prostu bardzo łatwą zdobyczą, która nie ucieka pod wodą. W sytuacji gdy znajdzie kawałek kamyczka czy patyczka wsadza tam głowę i udaje jak dziecko, że jest niewidoczny :), można go pogłaskać. Obserwacje podwodne.

Wyobraźcie sobie też sandacza broniącego gniazda. Przed człowiekiem nie ucieka a atakuje a co dopiero taki sum.

• Like 1

Znam „kałuże” gdzie złowienie sandacza nie jest żadnym problemem, a sum tez tam występuje. Nie występuje za to stado idiotów z siatkami, lodówkami i młotkami do beretowania ryb.

Nie podzielę się tą wiedzą z nikim bo mam fantastyczny komfort łowienia. Albo jestem sam, albo Max 1-2 spinnigistów którzy maja podobne podejście do mnie. Turawa zdycha jak inne dobre zbiorniki. Niedługo nie będzie organizowania zawodów „sandacz Turawy” a „memoriał sandacza Turawy” - cytat zapożyczony.

• Like 15

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Na mietkowie nic nie pomagają te widełki. Policja nie ma jak zwodowac lodzi bo poziom wody jest 50cm niżej niż ich slip. Na wodzie samowolka..

Wiesz, wystarczy żeby zaostrzyć przepisy. Wziąłeś więcej ryb?Nie dotrzymałeś wymiaru ochronnego? Tracisz cały sprzęt. Tzn Przynęty, wędki, Łódź, samochód. 5 razy by kogoś tak ukarali i po sprawie.

Ale poczekajmy - będzie nowy Ład, nowe mandaty dla kierowców. To może i tutaj zauważą szanse do pozyskania środków do budżetu państwowego.

Edytowane przez Hermano

Wiesz, wystarczy żeby zaostrzyć przepisy. Wziąłeś więcej ryb?Nie dotrzymałeś wymiaru ochronnego? Tracisz cały sprzęt. Tzn Przynęty, wędki, Łódź, samochód. 5 razy by kogoś tak ukarali i po sprawie.

Ale poczekajmy - będzie nowy Ład, nowe mandaty dla kierowców. To może i tutaj zauważą szanse do pozyskania środków do budżetu państwowego.

Nie wysokość kar jest straszakiem , a ich nieuchronność. Co z tego że zabiorą łajbe czy patyki jak od 4 lat będąc na wodzie co weekend nie miałem żadnej kontroli.

A nie lepiej jak byś my się sami koledzy kontrolowali?Moze czas w końcu na to żeby na takie zeczy jak limity,okresy ochronne,wymiary i ogólnie taka wędkarska przyzwoitość wzięła górę.Mi tu nie chodzi o kablowanie jak się potocznie mówi do PSR tylko zwyczajnie o zwrócenie uwagi jak widzimy ze jest coś nie tak kolegą na sąsiedniej łódce.Wiem jak to wyglada w praktyce bo tak postąpiłem,nie było to miłe ale skórek mój zamierzony odniosło.

#Korczas

Pod koniec września zwróciłem uwagę dwóm panom po 40-tce którzy łowili z brzegu koło miejsca gdzie cumuje łódkę…. Ze jest ich 2 a maja 8 wędek zarzuconych, chciałbym tylko wypłynąć z zatoczki, gdzie łódki trzyma 12 osób. Jeden z nich wyciągnął odznakę rzucając „spierd…j jak nie chcesz mieć problemów”. Jak to z komentować?

Finał finałów barany po niecałej godzinie awantur z innymi sąsiadami przenieśli się na wały obok tamy.