Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

#Korczas

Pod koniec września zwróciłem uwagę dwóm panom po 40-tce którzy łowili z brzegu koło miejsca gdzie cumuje łódkę…. Ze jest ich 2 a maja 8 wędek zarzuconych, chciałbym tylko wypłynąć z zatoczki, gdzie łódki trzyma 12 osób. Jeden z nich wyciągnął odznakę rzucając „spierd…j jak nie chcesz mieć problemów”. Jak to z komentować?

Finał finałów barany po niecałej godzinie awantur z innymi sąsiadami przenieśli się na wały obok tamy.

I super!Wazne ze zareagowałeś i inni podążyli twoim tokiem myślenia wspierając twoje zachowanie.Zroby może coś tutaj na początek piętnując takie zachowania,może jakiś osoby wątek z opisem sytuacji i fotkami co kolwiek aby tylko ruszyć temat a wiadomo jaka jest teraz siła neta i mediów społecznościowych.Wydaje mi się raczej napewno ze większa niż siła PSR i Policji razem wziętych .

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

https://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/230591/60/spotkanie_na_terenie_zbiornika_turawa

Są szanse na horyzoncie. Zgłosiłem niedrożność mojej zatoczki, jeszcze 5-7 lat temu było tam piękne tarlisko wszelakiej ryby. Niestety wiatr zrobił swoje i piasek zamknął dopływ wody z dwóch stron. Jednocześnie utrudniając dostęp do Łodzi i jeziora. Niestety ale walka z Wodami Polskimi o udrożnienie na własną rękę to wieloletnia batalia urzędnicza. Czekam na efekty.

Edytowane przez elvis
  • Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Widzieliście analizę połowów za 2020r? Rok w którym sandacze na jesień przestały brać! 14 ton ryby wyjechało na patelnię. A ile ryb nie było wpisanych, bądź nie oddano rejestru.... Myślę że realnie 20 ton sandacza mogło wyjechać. To naprawdę porażająca ilość. Przyjmując średnią wagę 1.5kg ryba to około 12 tyś ryb. Łowić można przez około 210 dni. To daje około 600 ryb dziennie. Coś tu nie gra....

Średnio 600 sztuk dziennie to niemożliwe. Codziennie 300 wędkarzy musiało by wracać z dwoma sandaczami. Wydaje mi się, że tylu wędkarzy dziennie nawet nie ma na jeziorze, co najwyżej w dni weekendowe. 60 sztuk dziennie to też mało prawdopodobne. Może w niektóre dni nawet więcej ale w średnio 60 dziennie nie wierzę.

Edytowane przez jozek_d

Tak, 60 dziennie. :lol:  :lol:  :lol:

Najlepszy jest zapis 1670 kg brzany w 2018 roku, pstrągi tęczowe i potokowe, a nawet świnki....

Panowie to jest komedia, a nie prawdziwe dane....

Zarząd tylko się ośmiesza publikując takie dane....

Tu akurat do zarządu nie można mieć pretensji, publikują to co wpisują wędkarze. Może z tymi sandaczami jest tak samo, wędkarze pewnie wpisują sobie by tabelka nie była zbyt pusta gdy chwalą się przed kolegami. ;)

Pytanie jakimi mechanizmami kieruje się osoba zajmująca się ochrona i zagospodarowaniem wód:

1. jak dużo wyłowili to trzeba zarybiać bo rybostan się uszczuplił

2. jak dużo wyłowili to znaczy że ryb w ciul i nie trzeba zarybiać

Zakładam, że pisanie w rejestrze czegoś ma swoje konsekwencje. Chyba, że zlewają te dane bo wiedzą lepiej ;)

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...