Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety ale Sailfish masz racje. Po długim okresie posuchy (kilka dobrych lat) był krótki okres dobrych połowów sandacza. Teraz jest 3-ci sezon w którym nie ma większych okazów. Wszystko co ma wymiar nie wraca do wody. Masa wędek zarzuconych z brzegu 24h/dobę… bez osób przy wędkach, bez żadnej kontroli, często przy domkach (6 wędek jednocześnie bo dziadek ma kartę i babcia ma i wnuczek też) lub na dzikiej plaży - zarzucają wieczorem, o północy sprawdzenie i zmiana przynęty i rano ponownie szybkie zebranie sprzętu! Już nie raz przegoniłem takich w mojej okolicy. Nikt tego nie kontroluje… a taka ryba odrazu ląduje w zamrażarce lub na patelni! Co więcej wiele razy widziałem ryby po 30-40 cm zdechłe na powierzchni wody z powodu „delikatnego” zdjęcia z haka i powrotu do wody. Ryby na Turawie się nie szanuje. Tak wybito masę pięknych okoni, podobnie ze szczupakiem… niestety ale rola człowieka w uśmiercaniu tego zbiornika jest nie do pominięcia….

Swoją droga dyskutujemy o rybach… dopiero mamy 1 czerwca, po dość chłodnej wiośnie… a jezioro już jest zielone! Za 2-3 tygodnie będzie jeden wielki smród i masa zielonej brei… mimo krótkiego okresu poprawy po z kanalizowaniu wsi i domków wokół jeziora ponownie jest coraz szybszy i bardziej intensywny wykwit sinicy… i na tym pięknym zielono-niebieskim kożuszku odbędą się Mistrzostwa Świata Katamaranów TOPCAT…

Dopóki nie zmieni się mentalność nic się nie poprawi.

post-54461-0-58453500-1654716958_thumb.jpeg

• Like 2

A ja myślę, że presja wędkarzy to nie wszystko. Ciągle mnie zastanawia co stało się kilka lat temu na Turawie z okoniem, który już się odradza i jest go coraz więcej. Gdy jeszcze kilka lat temu było go zatrzęsienie przy wałach, w zatokach i innych miejscówkach okoniowych, to z roku na rok zniknął prawie całkowicie. Z pewnością w takiej ilości nie wyłapali go wędkarze ani nie zjadł drapieżnik. Co się więc stało ? Może jakaś choroba ? Podobnie może być z innymi gatunkami.

• Like 1

A ja myślę, że presja wędkarzy to nie wszystko. Ciągle mnie zastanawia co stało się kilka lat temu na Turawie z okoniem, który już się odradza i jest go coraz więcej. Gdy jeszcze kilka lat temu było go zatrzęsienie przy wałach, w zatokach i innych miejscówkach okoniowych, to z roku na rok zniknął prawie całkowicie. Z pewnością w takiej ilości nie wyłapali go wędkarze ani nie zjadł drapieżnik. Co się więc stało ? Może jakaś choroba ? Podobnie może być z innymi gatunkami.

No ale przecież ZO PZW Opole ma ichtiologa na etacie. O dyrektorze biura nie wspomnę.

Jak tam Panowie - ,, drugie ,, otwarcie sezonu sandaczowego, tym razem już z otwartymi obrębami ochronnymi i tarliskami?

Jak sytuacja na wodzie, zaobserwowaliście wzmożoną aktywność jednostek pływających m.in. z uwagi na długi weekend??? 

Łodzi było w szczycie koło 40. Nie widziałem by ktoś coś wyciągał. Jedna łódź miała siatkę w wodzie... no i była też akcja u trupiarzy z brzegu, po liczbie ochów i przekleństw złapali coś dorodnego. Odczyty z echa mizerne. To co jest to raczej na głębszej wodzie.

Chyba wcześniej poległy ale być może się mylę gdyż według informacji uzyskanych od osób zbliżonych do ZO Opole w zbiorniku są nieprzebrane ilości sandaczy, jednak nie biorą. Niezbitym dowodem tego ma być fakt, że w 2020r z Turawy "wyjechało" 14 ton  sandaczy. Co jak każdy rozumie: jak ubyło to przybyło.