Spider1987 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Sama nadzieja nic tu nie zrobi, ochronie sandaczy w Opolskim nie pomaga nawet zakaz łowienia na spinning od stycznia do czerwca. Także teoretycznie ryba ma 5 miesięcy spokoju. Tutaj pomoże tylko całkowity no kill przynajmniej na 3 lata lub wprowadzenie widełek, że można zabrać sandacza od 65-75cm, oraz nieustanne kontrole. Jednak kategoryszny no kill dla zbiorników zaporowych byłby najlepszym rozwiązaniem. Ryby by przybyło wędkarzy przyjeżdżających na urlopy, łowiących dla sportu by przybyło, pieniędzy w okręgu by przybyło. Ubyło by tylko mięsiarzy łowiących nieetycznie i wywożących worami i kłusowników. Także same + + +. Tylko zapomniałem tu jest Polska i pewien ustrój tak naprawdę się jeszcze nie skończył, także trzeba rozkraść i zaorać wszystko co wspólne - państwowe. Tak mamy jak dbamy. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syfon Opublikowano 22 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 To wszystko zostanie wprowadzone, ale podobnie jak limit sandacza i szczupaka 5 lat po czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 To wszystko zostanie wprowadzone, ale podobnie jak limit sandacza i szczupaka 5 lat po czasie.To już teraz jest o 5 lat po czasie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 29 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 Okonia 5-20 cm jest ogrom… cieszy mnie niezmiernie ze się odbudował zabawa jest przednia! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carpfishing Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 Okonia 5-20 cm jest ogrom… cieszy mnie niezmiernie ze się odbudował zabawa jest przednia!Jak nie ma go co zjadać to jest od groma. Za mało dużego szczupaka i sandacza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 (edytowane) Jak nie ma go co zjadać to jest od groma. Za mało dużego szczupaka i sandacza.A może wprowadzone obręby ochronne działają? Tarła są bardziej udane? Edytowane 30 Czerwca 2022 przez Dano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deywed12 Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 Sandacze i okonie zostały zarżnięte przez masowe przetwórstwo rybne. Każdej nocy na kabinówkach nie obowiązują jakiekolwiek limity, wszystko na miejscu jest przerabiane i to nie żaden sum, kormoran czy masowe zrzuty wody. Owszem, każdy z tych czynników w mniejszym bądź większym przyczynił się do UNICESTWIENIA (bo inaczej nazwać tego nie można), sandaczy z naszej wody. Zapomniałbym o miejscowych specjalistach na kabinówkach zrobionych z żaglówek, którzy są codziennie. Zapytajcie jednego, czy też drugiego co robi z rybami, skoro jak sam twierdzi ma pełną zamrażarkę? Jest chyba najlepszym przyjacielem w swojej wiosce... Od 8 lat na Turawie spędzałem chyba każde otwarcie sezonu, w zależności od tego w który dzień wypada łódek było 150, 200,300 - a ile było kontroli w dniach otwarcia? Ogólnie przez 8 lat miałem może z 5, z czego na otwarciu jeszcze mi się nie zdarzyło, ale no tak - dużo łódek, dużo kontroli, za dużo roboty. Zbiornik został na tyle rozsławiony, że przyjeżdżali na niego ludzie z całej Polski - z jednej strony to dobrze, o ile ma się trochę pojęcia o marketingu, z drugiej ch...tzn. słabo jeżeli tego pojęcia się nie ma. Ludzie przyjeżdżają na co najmniej kilka dni, większości przecież "karta musi się zwrócić", więc Killym. Gdzie cała idea o dolarze zainwestowanym w wędkarstwo, który zwraca się dwudziesto, czy też trzydziestokrotnie? No jak to gdzie, w portfelach zarządu PZW Opole. Jestem tylko ciekaw, czy ten ich ichtiolog, w ogóle widział Turawę na oczy, czy też tylko słyszał jakie to sandaczowe eldorado. Na ten moment nie pomogą żadne zarybienia, a z pewnością nie te fikcyjne. Turawę odbudować może święty spokój, co raczej nie jest możliwe, a szkoda bo zbiornik odbudowałby się sam - bez jakiejkolwiek pomocy ludzkiej. Otwarcie sezonu powinno mieć miejsce od połowy czerwca i sezon śmiało mogłoby trwać do końca stycznia. Wędkowanie w nocy ze środków pływających OUT, a łowiącym od strony wału również bym się bardziej poprzyglądał.Ja wiem, że kategoryzuje i wrzucam wszystkich do jednego wora, ale czy tak nie jest? Nie mam nic do zabierania od czasu do czasu złowionej ryby i mimo, że średnio przepadam za rybim mięsem, to i ja wezmę w roku kilka sandaczy. Wszystko jest dla ludzi, ale błagam - z głową 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2022 Powtórzę jak mantrę, bo jestem orędownikiem tego stwierdzenia. Nie metoda zabija ryby, nie pora wędkowania, tylko ludzie.Uwielbiam wędkować w nocy i nie wiem dlaczego nie mógłbym tego robić. Nadal przywołuje i będe to robił, rozwiązania z innych europejskich krajów jak Holandia czy Szwecja.Tam są dozwolone niemal wszystkie metody, wolno wędkować w nocy, na trupka, na verta itd. Ba tego trupka nawet ciągają za łódką, pływając na wsteku bo wolniej. A ryby są...To nie w wędkowaniu nocnym jest problem, nie w vercie itd.. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 9 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 (edytowane) Przy zmianach pogody czasem, bardzo sporadycznie jakiś kurdupel się trafi… wszystko 45-55cm… jak na 20-30 godzin tygodniowo na wodzie wyniki są przykre jedynie szczupak i odbudowujący się okoń pozwala poczuć opór na wędce. W dodatku karty rozdaje skwar z wiatrem zmianę. Edytowane 9 Lipca 2022 przez elvis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opolanin Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Nie łowiłem nigdy na Turawie. Da się po ciemku na woblera jakieś sandaczyki potrenować? Ew gdzie próbować sił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozek_d Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Jak znajdziesz takie miejsce to taż chętnie byśmy się dowiedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Nie łowiłem nigdy na Turawie. Da się po ciemku na woblera jakieś sandaczyki potrenować? Ew gdzie próbować sił?Kiedyś się dawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Brodziłem latami w nocy od molo przy Skorpionie aż do Angel Spitza… od 2 sezonów jedyne co złapiesz to komary i żyłki wywożone przez mięsożerców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozek_d Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Ostatnio spiningując za okoniami łapały się same małe sandacze ok 20cm, których chyba jest dość dużo. Jest więc nadzieja na przyszłe lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokot Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Ostatnio spiningując za okoniami łapały się same małe sandacze ok 20cm, których chyba jest dość dużo. Jest więc nadzieja na przyszłe lata.Jak będą miały 40cm to staną się przysmakiem panów w kabinówkach siedzących co noc z zestawem na trupka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deywed12 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Jak będą miały 40cm to staną się przysmakiem panów w kabinówkach siedzących co noc z zestawem na trupkaW sumie... bez głowy i ogona wejdą w całości do słoika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Ostatnio sporo drobnego sandacza 10-20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Koledzy jak jakość wody? O brania nie pytam bo to raczej oczywiste:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Właśnie wróciłem z zawodów. Na 23 uczestników udało się złapać jednego sandacza. Jakość wody bardzo dobra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Woda całkiem niezła, oprócz sandacza wszystko inne bierze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Dzięki, skoro jakość wody dobra to mam pytanie z innej beczki, chciałbym się wybrać z rodziną na kilka dni, czy moglibyście podpowiedzieć gdzie można wynająć domek ewentualnie pokoje w miarę blisko plaży żeby spokojne te kilka spędzić? Na necie jest dużo ofert, ale może macie jakieś swoje doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Pokoje na stanicy koła "Małapanew". Blisko plaży na Jeziorze Średnim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Ośrodek „Oliwka” domki przy samej plaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Pokoje w ośrodku Syrenka lub Wiking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi