Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Niepotrzebny już rybak, wędkarze wyrybią jak kontroli 1 czerwca brak, to jest jakiś żart.

Ja bym dodał, że kontrole same w sobie przy takim regulaminie łowiska to taki trochę "kwiatek do kożucha". Jak na wodzie jest >200 łódek z dwoma wędkarzami na pokładzie i każdy weźmie sobie "tylko tyle ile pozwala RAPR", dochodzą "brzegowi" + niektóre "kuty" w kadłubówkach co biorą wszystko. Dziennie potrafi wyjechać (bezpowrotnie) z tej wody ponad pół tyś. sandaczy .... jaka woda to wytrzyma. Turawa w tej sytuacji to i tak fenomen, że idzie tam złowić sandacza.

• Like 3

Byłem na otwarciu. Było sporo łódek  ,myślę że z setka by się uzbierała ,na zbiorniku tradycyjnie były przetwórnie ,były lodówki turystyczne i były gruntówki wieczorem z łódeczkami do wywózki . 1ego pływała policja z psr na pokładzie . Do przetwórni nie widziałem żeby podpływali .. Przykro, po prostu przykro . Złowiłem, nie wziąłem ani jednego ,ale większość łódek z siatkami przy burcie pływała. Tego zbiornika nic nie uratuje ,tylko nokill  i kontrole (nie takie wybiórcze jak teraz) .Jedno co ucieszyło - setki tysięcy wylęgu przy brzegu . 

• Like 1

Na przestrzeni 19 lat wędkowania na tym zbiorniku miałem dosłownie 4 kontrole… a na wodzie jestem 4-5 dni po 6 godzin. Niestety ale póki nie zmieni się mentalność społeczeństwa ten stan będzie trwać. Gdyby chociaż do 1 lipca było no kill to większość ryb się ostanie. Bardzo przykre ze wędkujący nie widza faktu że mamy do czynienia z jednym rocznikiem sandacza, nie ma większych niż 60 ale nie ma tez mniejszych niż 50. Okoń się odbudował ale jak będą go wybierać jak w zeszłym sezonie to zaraz znowu zniknie! A narybku faktycznie są tony na płyciznach

Edytowane przez elvis
  • Like 1

Z strony PZW Opole nie sa podejmowane zadne proby by ten stan rzeczy poprawic. Do wrzesnia zakazac nocnych polowow ,uratuje to tysiace sandaczy. Jest wiele mozliwosci, tylko trze

Jak mówił Mao : "ogolić głowę do gołej skóry a potem wziąć brzytwę i zedrzeć strupy". To jedyny sposób na reformę PZW .