Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie czytam ten wątek i nie mogę się powstrzymać od napisania że jesteście bez jaj :( .Goście walą po sandaczach na waszych oczach a wy nic ,nie macie telefonów ?.

Ja jak widzę że ktoś kłusuje to pierwsze co robie to dzwonię i bardzo często to wystarczyło.

No ale my już tak mamy lepiej sobie ponażekać.

Tak sobie czytam ten wątek i nie mogę się powstrzymać od napisania że jesteście bez jaj :( .Goście walą po sandaczach na waszych oczach a wy nic ,nie macie telefonów ?.

Ja jak widzę że ktoś kłusuje to pierwsze co robie to dzwonię i bardzo często to wystarczyło.

No ale my już tak mamy lepiej sobie ponażekać.

tja :lol:

Z tego co slyszalem, trolingujacy na Turawie to ludzie bez skazy i nonkilowcy, a spiningisci i grunciarze z kolei to rzeznicy i swinie, bo przestawiaja sie tak, zeby zagrodzic droge trolingowcom :lol: :lol:

Uogólnienia prowadza do...wlasnie.

Sa cztery ruchy do wykonania na Turawie (i gdzie indziej) - oplaty, limity, widelki i kontrole. Mozna na Slowacji, mozna w Elblagu ( :huh: - tak, tak!) - mozna i na Turawie.

Kuba, można, można tylko trzeba chcieć.. kluczem jest kontrola i nieuchronność kary, a jak jest u nas to wiadomo :angry:

Byłem niedawno na Słowacji i tamtejszy strażnik (jeden na duzą zaporówke) mi opowiadał, że byli Polacy, chciał im sprzedać zezwolenia, ale nie chcieli, bo za drogo i nie bedą łowić.. dwa dni później zatrzymała ich policja jak łowili, mieli jakieś ryby.. weekend przesiedzieli w areszcie, zapłacili konkretną kare w euro i z płaczem pojechali do domu..ot ciekawa lekcja..

Ale nie o tym, chciałem pisać <_<

czy ktos z szanownych kolegów może mi powiedzieć, jaki jest poziom wody obecnie, czy taki jak w zeszłym roku? czyli 200m błota na brzegu :lol:

weekend przesiedzieli w areszcie, zapłacili konkretną kare w euro i z płaczem pojechali do domu..ot ciekawa lekcja..

Jeszcze powinni skonfiskować całe mienie biorące udział w przestępstwie - samochód, łódź, cały sprzęt wędkarski! Myślę, że jednak łatwo wychować ludzi.

No kill ? widełki ?I co to da ? dalej beda brac dalej beda klusowac bo kto im zwroci uwage ??

Dopuki niedoczekamy sie Porzadnych uczciwych i efektywnych kontrol Strazy Rybackiej i innych podobnych organow to nie łudzmy sie :(

Mandaty Musza byc mandaty ale takie na tysiace zł i karac ,karac jescze raz karac jak karaja za kradzieze i rozboje ,Karac !!

I dobrze ktos napisał wyzej reagujmy na to dzwonmy do skutku po SSR po PSR po Policje po Straz wodna działac niepatrzmy biernie z boku :(

Przelecialem po temacie i mnie naszly takie refleksje: Na Turawie (bylem kilka razy) problem stanowi zabieranie przez ogromna wiekszosc worki ryb. Najwiecej jest miejscowych i zapewne wydaje im sie, ze woda jest jak worek bez dna i wytrzyma taka eksploatacje dlugo.

No to niech zyja dalej w tej blogiej nieswiadomosci.

Wlacze stara plyte - jezeli sie nie postawi na turystyke wedkarska polaczona z umiarem w zabieraniu ryb to skutek bedzie taki jak wszedzie indziej.

Wiadomo, co trzeba zrobic - zapewnic zakwaterowanie, wyzywienie na odpowiednim poziomie. I kontrolowac, dbajac o dobry rybostan.

Wowczas przyjada wedkarze a nie miesiarze.

Turawa to dla mnie takie zaprzeczenie centralizacji propagowanej przez PZW. Przyjezdny wedkarz nie jest tam najlepiej widziany.

Takie dzialania wytworza zapewne zachowania dokladnie takie same na innych lowiskach, zarzadzanych przez inne okregi.

I tu pryska mit PZW.

Ja tylko powiem jedno - jak mi sie nie bedzie podobalo to po prostu na Turawe nie bede jezdzil. Jak bedzie zle to zapewne nie tylko ja. Nie bedzie sie rozwijac nic dookola jeziora, nie bedzie zysku.

A miejscowi i stali bywalcy..coz, wy... ta wode. A wtedy nawet i na licencjach sie nie zarobi.

Gumo

• Like 2

Właśnie na TVP INFO Katowice był program o kłusownikach i o ile sie nie mylę to było z Turawy.Widziałem samą koncówke jak strażnicy grunciarzowi proponowali mandat 100zł ale za co to nie wiem(miał w siatce 2 sandacze bo tyle widziałem i łowił dalej a nie wiem jaki tam jest limit).Reporterzy chcieli kupic sandacza i w pierwszym lepszym domu chłop miał do sprzedania 15kg obranej rybki i zaśpiewał 20zł za kg i twierdził ze to połowa ceny sklepowej. Chyba faktycznie na Turawie zaczyna sie ubój na skale przemysłową.Tyle co zalew uwolnił sie od rybaków to teraz k...a następna zaraza.

• 10 miesięcy temu...

Firmy są bez znaczenia i tak prawie wcale nie bierze - ale gdyby tylko chciał to nie pogardziłby kopytami 6-8cm różnych firm w kolorach biały, perła i seledyn z różnymi kombinacjami ogonów, bródek i grzbietów.

Na Turawę nic więcej nie potrzeba bo jak bierze to wali w podstawowe kolory.

• 6 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...

Co słychać nad wodami Turawy, wybieram się w połowie przyszłego tygodnia na kilka dni. Jak z sandaczem i okoniem, bo na forum cisza, wiem tylko iż nie wolno trolingować. Czy wciągu tych ostatnich kilku dni ktokolwiek miał kontakt z rybami, wydaję mi się

iż powinny być jeszcze na karczach do 2 m .

witam właśnie wróciłem z wyprawy powiem tak ogólnie słabo sandacze pojedyncze sztuki dużo niewymiarowych jeżeli już się trafiały to takie 60ki faktycznie kręcą się na karczach ale niepokoi mnie inna sprawa pojawiło się dużo suma i to może niedobrze wpłynąć na sandacze za chwile mogą zniknąć bo sum je po prostu wyprze

Hmm

Pół Polski robi sobie nadzieję, że jak pojedzie na Turawę to złowią sandaczyka życia.. natomiast rzeź niewiniątek jaką zafundował nam rok 2009 i wcześniejsze a do tego jak opisuje kolega dołączył sumik to obawiam się, że lata świetności zbiornik ma za sobą. I tak dojdziemy do stanu, że każdy powróci na własne podwórko.

• 1 miesiąc temu...