Skocz do zawartości

TURAWA

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy narzeka ale wszystkie ośrodki wokół bajora zajęte. Jednak coś musi gryźć

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Zajęte bo każdy wyjazd nad wode to nowa nadzieja że listopadowa aura wkońcu pozwoli na kontakt z rybami, a rzeczywistość i tak pokazuje swoje

Tak od miesiąca....

Żeby od miesiąca, jak słyszę-to od 2-3 miesięcy jest problem złowić na spina jakąkolwiek rybę. Trafiają się sandacze w nocy, wywożącym żywczyki z plaż. Jesli ktoś to lubi, to szansę ma.

Miałem przy okazji wyjazdu w okolice. zapiąć łódkę na 1 dzień łowienia w ten weekend, zrezygnowałem po takich wieściach.

• Like 1

Takie maleńkie wchodziły w sierpniu na podrywke, teraz powinny być troszki większe, z kolei w styczniu na mormyszke siadały takie 10-11 centymertowe, ichtiologiem nie jestem ale wydaje mi się że coś nie tak z ich przyrostem, chyba że to nie mały sandacz ale raczej napewno

ale nie dorasta do takich rozmiarów  ;)  , dlatego był on wymówką  B)

a1813_sandacz.jpg

Ojczyzną naszych sandaczy (Stizostedion lucioperca) są obszary położone na wschód od Łaby. Zarybienia oraz skłonność do wędrówek znacznie jednak ich zasięg zwiększyły. Obecnie w Europie jego granice wyznaczają: na zachodzie Francja i Wielka Brytania, na wschodzie Ural, na północy Finlandia i Szwecja, na południu Pireneje, Włochy, Dunaj, Morze Czarne, Azowskie i Kaspijskie. Sandacze żyją też w Maroku i Turcji.
W Europie występują jeszcze dwa inne gatunki sandaczy: bersz (Stizostedion volgense) w dopływach Morza Czarnego, Azowskiego i Kaspijskiego oraz sandacz morski (Stizostedion marine) w północno-zachodniej części Morza Czarnego i przybrzeżnych rejonach Morza Kaspijskiego. Są to ryby mniejsze od naszego sandacza, ich waga rzadko sięga 2 - 3 kg.

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Na mój gust tegoroczny wylęg sandacza powinien być nieco większy.

Ten szkrab złapany został 17ego listopada. jakieś 2 tyg wcześniej takie same były na powierzchni w pół przetrawione . na koniec tamtego sezonu widziałem na plażach jazgarze ok 7-9 cm i te były nie do pomylenia względem zedzików. Tak się wytarły pięknie w tym roku ? czy to zarybieniówki ? nie wiem ;( ale większe drapieżniki objadają się nimi w najlepsze.

Edytowane przez DominikSy.