Skocz do zawartości

Blanki Pacific Bay

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam  -_- bo może do zastosowań jakie wymieniłem lepszy byłby MHX  P-842-2. Dwa mocniejsze P-843 i P-844 widziałem i łowiłem.Są mocno niedoszacowane w zasadzie to dwukrotnie więcej można założyć i łowić komfortowo.A jak to wygląda z tym najsłabszym- nie wiem. Wie ktoś?

• 1 miesiąc temu...

Witam Szanownych Kolegow.

Czy ktos bylby sklonny udzielic mi nieco informacji na temat blanku Pacific Bay RF2SH11432 Rainforest II? W szczegolnosci interesuje mnie jaki jest realny dolny ciezar wyrzutowy kija, jak pracuje z przynetami miekkimi i ew.sugestie dotyczace zbrojenia..

Czy gdzies w Polsce mozna dostac jego dluzszego brata? Mam tu na mysli RF2SH12632 Rainforest II

Z gory dzieki

Mateusz

Oferte Art Rodu znam, dzieki ;)

Bardziej od opisow na stronie pracowni, interesuje mnie czy ktos mial ten blank/kij na tym blanku w rekach, a idealnie nad woda pracujacego pod jakas spora ryba - szukam blanku pod dluga wedke (2.9m-3.2m), ktora miotalaby daleko lekkie przynety (dolna granica to 4g+guma) i rownoczesnie radzila sobie z silnymi rybami.

• 1 miesiąc temu...

PacBay Quickline

Witam Kolegów,

Mój Przyjaciel z SE obmyśla sobie jerkówkę, zeby miotała do 100gr, zeby była smukła, leciutka, finezyjna a mocna....  :blink:

No i znalazłem taką serię, szczególnie model QLMBC785 który ma w szczyt 1,9mm dolnik 11,7mm i wazy 79gr...

No i oczywiste pytanie: kto moze ma wiedze na temat tej serii :)

Troche danych o tej serii na tackle24.de

http://www.rodbuilding.de//Onlineshop/tackle24/Datenblaetter/PacBay_Quickline_SpinPoppJerk.htm

Edytowane przez Del Toro

No wlasnie te 1,9mm w szczycie do twardej, ciezkiej przynety jakos nie przekonuje, chce najpierw zasiegnac jezyka, ale Tomek Manczak na urlopie, a na stronie PacBay o tej serii to jakby dla inzyniera informacje, wykresy.... Jednak moc tego blanku heavy, XXfast, materialu sadzac po wadze solidnie...

Mam Xzogę do 7 kg (szczytówka 1.86 mm, dolnik 11.50 mm i masa 80 gr przy długości 6'6). Parametry niemal bliźniacze. Kij rzuci nawet i pół kg (nie pytajcie, skąd wiem :ph34r: ) ale wydaje mi się, że 90 gr to górna granica, zarówno dla komfortowego miotania, jak i prowadzenia. Na papierze wydaje się, że blank z tematu powinien wypaść tak samo lub bardzo podobnie ;) 

z ta szczytowka to nie chodzi nawet o to ile rzuci a bardziej o to czy skutecznie zatniesz np sporej wielkosci gliderem... oczywiscie czesto praktycznie nie trzeba zacinac jak szczupak gleboko jerka chwyci to praktycznie zacina sie sam ale czasami chwyci go przez pol i wtedy kij musi byc odpowiednio 'palowaty' w szczycie zeby przeciagnac duza przynete przez zabki...

Trudno mi to sobie wyobrazić ale cieszę się że jesteś zadowolony z kija :)  moje "osobiste" jerkówki mają szczytówki w okolicach 2.8 mm  a dolniki w okolicach 12.5 mm i na chwilę obecną takie proporcje uważam za idealne do rzutu, cięcia , holu etc  Ale kto wie, może za jakiś czas będę myślał inaczej, wędkarsko staram się cały czas ewoluować ;)

Mi też było trudno, ale to jest naprawdę kosmiczna dzida. Wszyscy mówią: "o sandaczówka", a jak biorą kij do ręki, to wywalają gały jak kot srający w sieczkę... Można nią łowić lekko, ale zaczyna amortyzować przy rybach 80+ - i dobrze, bo mniejsze to jechał pies.

A jak się asymetryczne łączenie sprawdza przy całodziennym rzucaniu ?  Bo to jest zwykle słaby punkt duczęsciowych jerkówek .

dla mniej zorientowanych: krzysiek pisze o kiju rozpoczynającym ten wątek (foty):

http://jerkbait.pl/topic/12864-r%C4%99cznej-roboty-cd-customy-krzy%C5%9Bka/

@ Friko: Rozumiem Cię doskonale. Pisząc o monstrualnym wręcz zapasie mocy miałem na myśli zestawienie pozorów (dane na papierze i wizualia) z realną kompetencją blanku. Bardziej chodziło mi też o to, że "można" obecnie mieć jerkówkę, która wizualnie jest filigranowa, ale w której moc w niej drzemie spora (delikatnie rzecz ujmując) jeśli nie większa niż w podobnych kijach sprzed lat. Trochę trudno to zaakceptować osobom, które jerkują od dawien dawna, tj. czasów gdy technologia wytwarzania blanków stała na nieco innym poziomie niż obecnie ;) Co do zacięcia, to za słaby jestem w teorii, by się tu wypowiadać (w praktyce zresztą też :lol: ), wiem jednak, że zacięcie nie koniecznie generowane jest li tylko w szczycie.

A jak się asymetryczne łączenie sprawdza przy całodziennym rzucaniu ?  Bo to jest zwykle słaby punkt duczęsciowych jerkówek .

Jest to najskuteczniejsze łączenie z jakim miałem do czynienia. Ciężkie, ale masa jest w dobrym miejscu, bardzo duża powierzchnia przylegania. Trzyma jak zabetonowane. Długość transportowa to ok. 165cm.

Pytanie było retoryczne z mojej strony bo mam takie same obserwacje porównując swoje asymetryki z wędkami dwu- i wieloskładowymi :)  az dziwne, że producenci częściej nie sięgają po takie rozwiązanie

@Dienekes

ciekawie to zabrzmiało że kiedyś "technologia wytwarzania blanków stała na innym poziomie niż obecnie" - Twoim zdaniem stała na wyższym poziomie czy na niższym ?   ;)   

ps. sorry Zbychu za offtopa ale myślę że małe są szanse na to że ktoś zna te Pacifiki bliżej. Jak nie są w jakiejś kosmicznej cenie to je bierz proponuję, najwyżej utniesz ze 2" ze szczytówki jak uznasz że jest taka potrzeba. A moze nie bedzie trzeba. Wymiary blanku z katalogu po pierwsze jak wiesz często niewiele mają wspólnego z wymiarami rzeczywistymi a po drugie to blank i tak można ocenić tylko trzymając go w ręku,  a dyskusja powyżej to tylko takie luźne dywagacje w przerwach między rybami ;)

Ha ha jaki czujny ;)  no może nie zupełnie retorycznie, ale znam kilku rodbuilderów którzy są zdania że stare loomisy czy lamiglasy biją na głowę te obecne i padają różne argumenty za tym od zwartości "węgla w węglu" począwszy.  

Ja myślę że sprawa nie jest aż tak jednoznaczna bo w ostatnim czasie rzeczywiście pojawiają się nowe rozwiązania w przemyśle kompozytowym ( głownie związane z zastosowaniem technologii 'nano' w żywicach np ) ale jest chyba jeszcze za wcześnie żeby ocenić ile z tego to marketing a ile rzeczywiście nowa technologia.

Tak czy siak za podstawowe właściwości blanku nadal odpowiada 'taper' blanku, jego długość oraz rodzaj i ilość materiału użytego do budowy. Smukły blank do rzucania 500 gramowymi to pamiętam jeszcze w wydaniu NRD-owskiej Germiny z pełną szczytówką i nie była ona szczególnym technologicznym osiągnięciem ;)

Wymieniony blank w.tackle24.de kosztuje 109 eur plus kurier zapewne ok 20eur za jednosklad, wiec cena jakby do przyjecia za modulowosc, firme i parametry. Wszystkie offtopy ok, dobrze poczytac jak zmieniaja sie aprobowane wymiary srednice i wieloskladowosc do ciezszego lowienia... Byc moze jednak znajdzie sie ktos, kto ma inf o tej serii PacBay'a i podzieli sie tu ta wiedza :) Inne, lzejsze modele tych jednoskladow sa ponizej 100eur :)

Edytowane przez yglo