Skocz do zawartości

Batson RX7- RX8

Tadeusz67

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy ,poproszę o opinie tych którzy używali te wędki , Mam możliwość kupić Batsona RX7 JST1084F 2,75 cw.10-21g ze starej zielonej serii  przelotki Fuji hardloy  szczyt fuji sic . Stan BDB. Czy jest aż taka różnica w łowieniu że za RX8 o takich samych parametrach warto dopłacić 200 PLN . Potrzebna jest  jako taki uniwersał w80% na rzekę Narew  Z góry dziękuje za opinie użytkowników tych wędzisk  Pozdrawiam  Tadeusz.

Zakładając, że chodzi Ci o IST, to i jeden jest dobry, i drugi. Blank RX7 jest cięższy i nieco wolniejszy od RX8, ale RX8 1084 już nie kupisz, chyba, że używkę, albo blank, zadekowany w piwnicy ;-)).

RX7, jako badyl uniwersalny, jest świetny!!!

Witam.

Posiadam kolego o oczko mocniejszy czyli ist1085f też ze starej serii, uzbrojony tak samo. Dość szybki(ale nie bardzo, czyli tak jak akurat lubię:-)), głębokie ugięcie i dobra czułość. Ogromną zaletą jest to, że dzięki swojemu ugięciu bardzo dobrze trzyma rybę! Komfort zaczyna się od 7g plus kopyto 7cm i spokojnie do 28g, ale jeśli chodzi o woblery, to już agresywną "czwórką" dobrze się łowi w nurcie. Podejrzewam, że ten o którym piszesz, będzie jeszcze bardziej uniwersalny. Do rx8 nie porównam, bo nie miałem okazji łowić. Pozdrawiam.

• Like 1

Stary zielony Batson, ciężki, włókno się postarzało, mniej specjalistyczny bo obsłuży szerszy zakres przynęt. Możliwe iż w żywicy rozwinęły się już pedrakopotus graphitomaniakus więc wkrótce nie będzie się nadawał do łowienia. Czyli nie warto, chętnie go podkupię :D  :D 

Sam już wiesz co bym wybrał mimo wielu wad.

• Like 5

Stary zielony Batson, ciężki, włókno się postarzało, mniej specjalistyczny bo obsłuży szerszy zakres przynęt. Możliwe iż w żywicy rozwinęły się już pedrakopotus graphitomaniakus więc wkrótce nie będzie się nadawał do łowienia. Czyli nie warto, chętnie go podkupię :D  :D

Sam już wiesz co bym wybrał mimo wielu wad.

Czyli  Wojtku mocno mnie zachęciłeś . Jak go kupię a nie będzie mi pasował to odsąpię Tobie  Pozdrawiam.

Trzeba pamiętać że batson rx7 jest jednak wolniejszy od rx8 jak to wyżej kolega napisał , wszystko zależy jakie przeznaczenie. Z własnego doświadczenia wiem że najlepiej kijem pomachać , choć często jest to niemożliwe przed zakupem z "Polski"

powodzenia

bogdan

Dla jasności: RX7 jest wolniejszy od RX8, ale to wcale nie znaczy, że ma szybkość długiej, rozgotowanej parówki. RX8 jest - moim zdaniem - fajniejszy, ale RX7 ciut większy zakres przynęt obsłuży.

Tak  Wolniejszy, cięższy ( jeszcze nie sprawdziłem o ile). Z racji wieku sporo też zwolniłem,to może będzie z nas całkiem dobrana para. Tadeusz.

• Like 3

Jest to kij do łowienia, nie nadaje sie do lansu jak widać po osobach zabierających głos. Nie jest w tytanach, nikt nie nazwał go szpadą, nie wygra konkursu w zbrojeniu w mikroprzelotki i nowoczesne koncepty. Zaspewne nie ma 17-tu różnych rodzajów korka i pięknych anodyzowanych windinchecków...  Smutne,  pójdziesz z znim na ryby.

RX8 jest nieco inny, kwestia indywidualnych upodobań.Mam sporo rożnych kijków (chociaz z tym walcze) ale jest to ciekawa pozycja jak nie lubi się nosic z kilkunastoma "specjałami" pod każdą rybę a po prosu łowić.

• Like 1

Oj i  się zamieszało   Gość za tego zielonego Batsona JST 1084F życzy sobie 650PLN, okazało się  kij jest podpisany jego imieniem i nazwiskiem, usunięcie tego to dodatkowy  koszt z przesyłkami  100-120PLN. Szukam na różnych portalach i cen  używek takiego kija nie znalazłem.  Poproszę o opinie co do wartości tego wędziska. Pozdrawiam Tadeusz.

Bierz tego IST1084F i nie marudź! ;)  Dobry kij :)

Pewnie nie zauważyłeś,już  kupiłem ziielonego IST 1085F, w poniedziałek pewnie dotrze do mnie to zobaczę co nabyłem (stan) Dzięki za wszystkie rady- podpowiedzi Pozdrawiam Tadeusz.

• 5 lat później...