Skocz do zawartości

Cepy i cośki od Lysego.

lysy69

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Dzięki Marcinie. Faktycznie wątek popadł w niepamięć  :) . Jak wiesz od dawna walczę ze swoją cygańską chorobą  :D  :D  :D , jest silna i potrafi powalić na długie miesiące  :D . Jak mam siłę i chęć to coś tam robię. O to taka płocio-wzdręga. Ubrałem ją w taką szatkę żeby naga po rzece nie latała :) .

post-58484-0-19772500-1536943073_thumb.jpg

• Like 6

Ja mogę testować, zostaw mi parę sztuk, nie rozdawaj wszystkich. :)

Będziesz testował :) .

Też mam jakąś wolną przegródkę

na plocio-krasnopiorke

Tomku to przygotuj jakigoś ręczie robionego wobka na którego nie złowiłeś żadnej ryby,to chętnie się wymienie  :) .

Praca i wygląd niestety nie idą w parze... Mam od lysy69 jego 3 jazgarze, musiałem dołożyć ołów na przednią kotwiczkę, bo szły ogonem w dół jak kamienie, a miały delikatnie lusterkować w opadzie[emoji848] A ja i myślę większość, w przeciwieństwie do autora, nie łowię okoni z przyponem o wytrzymałości 10kg (ponoć w takiej sytuacji lusterkowanie pojawia się bez moich zabiegów).

Niemniej minął rok, mam nadzieję, że kolega nabrał doświadczenia nie tylko w malowaniu, bo to wychodzi mu lepiej niż bardzo dobrze [emoji6]

Pozdrawiam

Praca i wygląd niestety nie idą w parze... Mam od lysy69 jego 3 jazgarze, musiałem dołożyć ołów na przednią kotwiczkę, bo szły ogonem w dół jak kamienie, a miały delikatnie lusterkować w opadzie[emoji848] A ja i myślę większość, w przeciwieństwie do autora, nie łowię okoni z przyponem o wytrzymałości 10kg (ponoć w takiej sytuacji lusterkowanie pojawia się bez moich zabiegów).

Niemniej minął rok, mam nadzieję, że kolega nabrał doświadczenia nie tylko w malowaniu, bo to wychodzi mu lepiej niż bardzo dobrze [emoji6]

Pozdrawiam

Witam

Względność

To słowo chyba najlepiej oddaje sytuację z woblerami. To co dla jednego wędkarza jest lusterkowaniem, dla innego "idzie ogonem w dół jak kamień".

Nie ma norm jak w mechanice czy w innych dziedzinach, gdzie nakrętka M10 da sie nakręcić na każdą śrubę M10 

Tak obciążone(na ogon) woblery oczywiście lusterkują, lecz trzeba napiąć linkę...Dodatkowo, mają lepsze właściwości rzutowe.

• Like 4

Witam

Względność

To słowo chyba najlepiej oddaje sytuację z woblerami. To co dla jednego wędkarza jest lusterkowaniem, dla innego "idzie ogonem w dół jak kamień".

Nie ma norm jak w mechanice czy w innych dziedzinach, gdzie nakrętka M10 da sie nakręcić na każdą śrubę M10 

Tak obciążone(na ogon) woblery oczywiście lusterkują, lecz trzeba napiąć linkę...Dodatkowo, mają lepsze właściwości rzutowe.

Witam. Tak ale nie do końca. Woblery robiłem pod swoje łowienie i łowiska,nawet pod konkretne miejsce w rzece czy jeziorze . Zakładam przypony bo jeszcze u mnie są szczupaki i zdarzają się obcinki. Przypon nie przeszkadza okoniom a nawet kleniom (przynajmniej tak jest u mnie). Jazgarze w opadzie są na napiętej lince (oczywiście z przyponem) tak jak Romek to napisał i lekko je podszarpuje. Gdybym je obciążył bardziej z przodu ktoś by napisał że lecą na pysk. Stare polskie przysłowie mówi że wszystkim nie dogodzi ale wszystkich wku.......ć można  :) .  Dzięki sugestią i radą Michała trochę zmieniłem tą konstrukcje i sobie uświadomiłem że nie każdy łowi tak jak ja.

• Like 1

O k...a jak Ty wytrzymałeś minutę pod wodą..?

Praca płotki bardzo fajna, ze dwie by się przydały więc odłóż dla mnie proszę.

Marcinie to jest wersja testowa tylko na wymianę a Ty masz czym się wymieniać  :D . Podaj adres to Ci wyśle w tygodniu.

• Like 1

• 2 tygodnie później...