Friko Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Trzeba było nieco skrócić tą wymianę "uprzejmości". Opanujcie się, koledzy... Merytorycznie: Sławek upraszcza, ale ma wiele racji. Rzeczywiście wg "starej szkoły" tak własnie sobie radzono w lekkimi przelotkami - dociążano blank przelotkami żeby ładował się pod własnym ciężarem a nie pod ciężarem przynęty, przelotki o większym prześwicie i maksymalnie wydłużony stożek pozwalały rzucać "bezwładnościowo". Oczywiście jak każde zbrojenie również ta koncepcja miała swoje słabsze strony - każde zbrojenie jest w gruncie rzeczy jakimś kompromisem - w tej chwili już się tak nie zbroi wędek co w dużej mierze spowodowane jest upowszechnieniem plecionek jak mi się wydaje. Jak ktoś chce obejrzeć kijek zrobiony przez Sławka wg old school to szanse ma tutaj:http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/rodbuilderzy-prezentuja-%E2%80%93-wedki-na-jazie-i-klenie-r199 Z jedną rzeczą tylko nie mogę się zgodzić, mianowicie z tymi Kiganami. Tak się składa że jestem użytkownikiem i Fuji i Kiganów w swoich kijach i uważam je za bardzo porównywalne jakościowo, może z minimalnym wskazaniem na Fuji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurkan Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki Modom za posprzątanie w temacie i mam nadzieje że to nie koniec porad bo wszak na Matagi chyba możliwości się nie kończą.Moje zainteresowanie jigowaniem superpaprochami chyba nieprędko wygaśnie, a patyka właściwego nadal brak więc czekam z nadzieja (również na propozycje gotowców) przekopując się przez zasoby JB. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez jurkan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 @jurkan - zajrzyj do wątku @hubertusa, on robi sporo lekkich wędek na blankach MHX - nie wiem czy się zmieścsz w budżecie ale jest to 'as close as you can get' Ewentualnie pluń na ten cały rodbuilding i kup sobie jakiego gotowca na rockfishe z rynku japońskiego. Mówiąc poważnie, te wędeczki wykorzystują takie blanki których po prostu nie ma w ofercie robuildingowej a są z reguły wykonane na bardzo przyzwoitym poziomie, zarówno wklejki (solid tip) jak i normalne blanki (tubular tip). Np. seria MajorCraft Solpara. Ewentualnie w dobrych pieniądzach sa odpowiedniki rockfishy JDM ukraińskiej firmy FAVORIT - mozesz sie skontaktować na forum z kolegą jarkiem (@sport-fishing) ma kilka takich wedeczek z tego co się orientuję. Na koniec możesz kupic jakąś poczciwą wklejankę w PL, jest kilka modeli które cieszą się od lat dobrymi opiniami np. Kongery Generalnie, sprzętu do łowienia ultra-light jest wybór przeogromny to co napisałem wyżej to tylko ułamek tego co można znaleźć na rynku, po prostu tak na szybko przedstawiłem kilka opcji które pierwsze przyszły mi do głowy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurkan Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki @Friko za ukierunkowanie myślę że coś po Twoich poradach znajduje PzdrJerzy Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez jurkan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Jak się ma trochę doświadczenia z budową wędzisk to można trochę ominąć schemat wybierania gotowców czy szukania jednego odpowiedniego blanku.Ja zrobiłem tak polazłem do sklepu kupiłem krótki tani kij do 6g o parabolicznym ugięciu,obrałem ze skóry przyciąłem i dopasowałem pełną szczytówkę,uzbroiłem jak nalżej się dało i gdy wziąłem gotowy kijek do ręki z automatu Matagi Big Pond poszedł na giełdę .Powstał faktycznie kijek do 2g,super szybki,bez kombinowania... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Big Pond, Mebaru...a ja zaproponuję Super Ajaxhttps://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blank-MATAGI-T-Russell-TR69-Super-Ajax-z-wklejka-weglowa-pelna%2C-1-3g-cw./674Hubert, mógłbyś porównać pracę tego blanku do Big Pond? Przymierzam się do takiego patyka, choć po Traparze nie wiem czy aż tak lekkie łowienie mnie interesuje. Nie mniej, rozważam ukręcenie takiego XUL kijka i szukam odpowiedniego do tego blanku. Nie wiem czy nie wolałbym pełnego blanku (Big Pond), bo jakoś wklejki mnie zniechęcały do tej pory ale były to zawsze seryjne wklejki, które nijak się miały do tak robionego blanku jak Matagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Wklejki seryjne ''załadowane'' od tyłu w po prostu obcięty blank,mają się trochę nijak do produktów solid tip w kórych to owa ''nieszczęsna'' pełna szczytówka jest sprasowana z matą węglową reszty blanku,na etapie powstawania blanku i stanowi ona od samego poczatku integralną jego część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Wklejki seryjne ''załadowane'' od tyłu w po prostu obcięty blank,mają się trochę nijak do produktów solid tip w kórych to owa ''nieszczęsna'' pełna szczytówka jest sprasowana z matą węglową reszty blanku,na etapie powstawania blanku i stanowi ona od samego poczatku integralną jego część.Paavo ty wpuszczasz czy od frontu wklejasz w swoich ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Ja daje od frontu ...formuje ''wklęsły'' stożek na grubym końcu,obcięty fragment delikatnie rozszlifowuje przy krawędzi i jak wszystko pasuje na styk wklejam.Kiji takich mam raptem 3 z tego jeden ze szklaną szczytówką,było więcej ale się rozeszły po ludziach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Czyli metoda skalka jak głęboko wpuszczasz wklejke w blank? Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurkan Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 No i nabyłem Kongera STREETO 1852 0,5 - 6,0 g co będzie to się okaże w "praniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 No i nabyłem Kongera STREETO 1852 0,5 - 6,0 g co będzie to się okaże w "praniu"Czy to jest wklejka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Nie. To jest blank o szczytówce tubularnej do samego końca. Z tym że moim zdaniem nieco mocniejszy niż wskazuje opis, dla mnie to jest kijek do łowienia główka 2.5-7gr + gumka. Można trochę niżej i trochę wyżej ale w tym zakresie co podałem jest najwiekszy komfort. Oczywście pod warunkiem zastosownia poprawnie dobranej reszty zestawu czyli cienka plecionka + przypon z fluorocarbonu np 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) czy może ktoś podpowie z doświadczenia swojego jaki blank pod delfina i deltę jeśli jednoskład to do 5'6" lub bardziej preferowany dwuskład do 8', tak aby rzucał komfortowo od 0,5g (1/64 oz) na plecionce #0.3 PE. Wolałbym też tubulara a nie solid tipczy coś poza Kraagiem lubTR80 Super Mebaru-L-SGT?a może ktoś coś robił na Seekerze SP 700? Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 a może ktoś coś robił na Seekerze FSP700B? Nie wiem jak ten seeker, ale mam SP700 i to raczej 2-7g kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Polecam Mirage MF561 https://rodmas.pl/?page_id=71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Polecam Mirage MF561 https://rodmas.pl/?page_id=71a jest duża różnica pomiędzy tym Mirage MF561 a wersja w dwuskładzie np MF611-2-B lub FX601-2-B? Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 FX jest dobry od 2 gram do 6 Pozdrawiam, Tomasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Najsubtelniejszy w szczycie tubular to chyba będzie Matagi TR60 Super Trout, z własnego doświadczenia mogę go polecić w zestawie z Delfinem, uważam jednak, że bliżej grama tak od powiedzmy 0,8 jego praca będzie poprawna i w rzucie i sygnalizacji przynęty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 a jest duża różnica pomiędzy tym Mirage MF561 a wersja w dwuskładzie np MF611-2-B lub FX601-2-B? Dwuskłada nie macałem nigdy,a FX to całkiem inna konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Ale poruszenie w tym poście Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Marcin Ostróda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 matagi świetne blanki godne polecenia ale i mirage są super, jakbym brał to chyba matagi.na szczęście jest trochę info o tych blankach na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 zerknij jeszcze na gotowce major crafta. Do takiego micro micro testuje w tym roku nextino nta-632XUL area do 2g i jest bardzo fajny. Mysle ze na stojacej wodzie pociagnie te 3g + paproch, ale lepiej sie sprawdza od 0 do 1.5g Szczyt czuly, fajnie pokazuje opad, a i w rece czuc to i owo. Rzucic tez sie da calkiem konkretnie, tylko pod ryba nie wiem jak pracuje (jeszcze ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vastus Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Kolego hamerhed skąd dorosłej tego nextino? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vastus Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Dorwałeś... ech słownik przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi