Skocz do zawartości
  • 0

Podział forum

admin

Pytanie

Cześć,

Słuchajcie odnoszę ostatnio wrażenie, że coraz trudniej nawiguje się po stronie. Jest to niewątpliwie związane ze wzrostem zainteresowania stroną. Wiele wątków, ściśle tematycznych, pomieszanych jest z innymi, bardziej off topic. Czy uważacie, że powinniśmy wprowadzić podział forum? Liczę na Wasze uwagi.

Propozycja podziału wygląda następująco:

1. Spinning

2. Casting

3. Trolling

4. Jerkowanie

5. Ogólne

6. Konstrukcja wędzisk, budowa przynęt sztucznych, wędkarskie majsterkowanie

7. Ciekawe strony

8. Fotografia wędkarska

9. Off topic

A może widzicie inaczej podział? Czekam na Wasze uwagi.

Pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pomysl chyba idzie w dobra strone, choc ja bym szedl w jeszcze inna

1. Spining, casting, jerking.

2. Trolling

3. Sprzet

4. Relacje znad wody

5. Fotogalerie

6. Linki.

Tak to widze, w koncu czy kolowrotek wisi czy stoi, to chyba az tak duzo nie zmienia. O rzucanie chodzi.

A gdzie sie konczy casting a zaczyna jerking ? ;)

Guzu

• 0

O kurcze :wacko: Dla mnie już za duże rozdrobnienie. Ja bym połaczył spinning z trollingiem, casting z jerkingiem. Nie robiłbym off topic'a tylko ogólny bo co by było w ogólnym jakby wszyscy pisali w castingu i spinningu i off topu, nic. Już reszta może zostać. Tylko nie wiem co z tą fotografią, jakie wątki by były tam umieszczane, na temat sprzętu foto?? A gdzie są Wieści znad Wody?? Dobrze jakby zostały.

Czyli tak:

1. Spinning i trolling

2. Casting i jerking

3. Ogólne

4. Więści znad Wody

5. Zrób to sam

6. Ciekawe strony

Pozdr.

Salmo

• 0

Hmm... nie wiem czy potrzeba reformy forum rzeczywiscie jest taka paląca, w końcu funkcjonujemy trochę czasu i jakoś to działa tak że co do samej koncepcji wstrzymuję się od głosu.

Jeśli natomiast nowy podział miałby być, to mój generalny wniosek jest taki żeby nie tworzyć zbyt dużo zakładek, boję się zbytniego rozdrobnienia i utraty przejrzystości po prostu.

Wtrącając swoje 3 grosze, mój ewentualny podział widziałbym tak:

1. Casting & Jerking

2. Spinning & Trolling

3. News / Aktualności (tutaj mieściłyby się newsy znad wody)

4. Konstrukcja wędzisk, budowa przynęt sztucznych, wędkarskie majsterkowanie

5. Kupię/Sprzedam/Zamienię/Informacja o ofercie sklepowej

6. Fotografia wędkarska / Galeria

7. Off topic

8. Ciekawe strony / Linki

Przyznam że ze dwie zakładki to bym najchętniej jakoś połączył, tak żeby zostało max 6 - ale nie wiem które :lol:

Słuszne pytanie podniósł @Salmo_Salar, czy jesteśmy w stanie intuicyjnie poczuć o co chodzi w danej zakłądce.

1&2 : Rozumiem że casting, jerking, spinning, trolling - to będą zakładki poświęcone pytaniom o sprzęt do tych metod, ew. specyficzne zagadnienia dotyczące technnik połowu

3 : News/Aktualności to komentarze do artykulów, głownie do relacji (bo np. artykuły sprzętowe powinny być komentowane na właściwych formach tematycznych) plus jakies zapytania ogólne zwiazane z wędkarstwem

Nr : 4,5,8 - mówi sam za siebie

Nr : 7 to dla fanów dyskusji o piłce nożnej etc oraz miejsce do którego admin będzie mógł przenosić

pogadanki na tematy ogólne nie związane bezpośrednio z żadnym z działów

Nr 6 : no właśnie, jest duża grupa osób zainteresowana fotografią, plus mogłoby to być miejsce gdzie będziemy się chwalić rybami. Z drugiej strony, jak znam życie, większość zdjęć będzie trafiala do Aktualności, bo to jest naturalne, więc może - zapytam prowokacyjnie - odrębną zakładkę dotyczącą fotografii sobie odpuścić... zostałoby wtedy 7 działów.

• 0

Oczywiście jestem za podziałem forum bo już teraz obserwuję mały chaos i na ogólnym pojawiają się tematy, które nie wszystkich muszą interesować.

Mój podział jest podobny do tego, który zaproponował @Guzu, ale trochę go rozwinąłem. Podział obejmuje już wszystkie zagadnienia forum.

1. Spinning / Casting / Jerkowanie

2. Trolling

3. Ogólne

4. Wieści znad wody / Aktualności

5. Konstrukcja wędzisk, budowa przynęt sztucznych, wędkarskie majsterkowanie

6. Ciekawe strony / Linki

7. Fotografia wędkarska / Galeria

8. Sprzedam / kupię/ zamienię

9. Off topic

10. Uwagi dotyczące strony

Dział Spinning / Casting / Jerkowanie proponuję razem bo często tematy wkraczają na dwie dziedziny jednocześnie. Jerkowanie dotyczy zarówno castingu jak i spinningu.

Koniecznie musi zostać dział Wieści znad wody bo to mój ulubiony :D i tutaj widać wszystko na bieżąco co się dzieje nad wodą.

Forum Ogólne pozostałoby do tematów typu: jaki krętlik zastosować, jaką kupić łódź, co zabrać na wędkarski piknik, jakie kupić gps, co to za echosonda, itp.

Dział Fotografia wędkarska to też ciekawe miejsce. Tutaj będzie można pochwalić się swoimi zdjęciami niekoniecznie tylko ryb lub nowym sprzętem foto. Będzie można zapytać jak robić zdjęcia, co kupić, itp.

To tyle. :mellow:

• 0

podzial forum to dobry pomysl, chyba jeden z moich najstarszych pomyslow :mellow: :mellow: :mellow:

proponuje nadal taki sam podzial jak kiedys:

jerkowanie, casting i multik

spinning i staloszpulowiec

trolling

ogolne

zrob to sam

fotografia

wiesci znad wody

off topic oszczedzilbym sobie, bo w takich watkach jest mnostwo bzdur i ludzie sie z czasem bardziej na nich koncentruja niz na samym forum - czyli jakosc siada

ewentualnie taki bardziej techniczno-gatunkowy:

jerkowanie, casting i multik

spinning i staloszpulowiec

trolling

ogolne

szczupak, sandacz & co

bialy drapieznik

salmonidy

zrob to sam

fotografia

wiesci znad wody

off topic - to samo jak wyzej

wcale tez nei uwazam, ze zbyt duze rozdrobnienie przeszkadza, przynjmniej wiadomo gdzie szukac B)

• 0

a ja bym się upierał przytym żeby nie rozdzielać jerkingu, castingu, spinningu. No bo przypuśćmy że kupię sobie jerkówkę pod stałoszpulowca to gdzie mam to opisać :unsure: :lol: A tak na poważnie to to co napisał guzu jaka to różnica czy kołowrotek jest na górze czy na dole?

• 0

hymm

Osobiście byłym za czyms mniej więcej takim:

1. Spining, casting, jerking.

2. Trolling

3. robótki ręczne / zrób to sam/ Sprzętowo

4. Kupię/Sprzedam/Zamienię/Informacja o ofercie sklepowej

5. newsy/ aktualnosci/ Relacje

6. Fotogalerie

7. Linki.

8. Offtopic

• 0

Witajcie

Jestem przerażony tymi podziałami. Najbardziej podoba mi się podział Remka tylko kolejność bym zmienił.

Jakąś część forum zajmuje spining czyli stała szpula. Sugerowałbym umieścić to na drugim miejscu. Pozostałą część zajmuje w 90% jerking i tematy współgrające. Budowa kija, woblera, porady co kupić i tak dalej. Proponuję umieścić to zgodnie na pierwszym miejscu.

Więc co mnie przeraża. Próby podklejenia castingu do rzucania klockiem. Przeraża mnie to, że wypwiadają się w części ludzie, którzy widzieli casting na video lub na foto w gazecie. Ale mają własne zdanie na temat. Casting nigdy nie był nie jest i nie będzie częścią jerkingu. To jerking jest pewną formą, gałęzią wywodzącą się z castingu, ale jedynym elementem wspólnym jest często multiplikator. Chociasz nie zawsze. Jest wielu zawodników używających tradycyjnych kołowrotków do jerkingu z dobrym skutkiem.

Dlatego proponuję podobnie jak Remek pozostawienie castingu w oddzielnej zakładce. Rzucanie Sliderem wcale nie oznacza opanowania castingu czy jak wielu moich przedmówców chciałoby twierdzić opanowania castingu czy mówiąc wprost bycie castingowcem.

Chciałbym prosić właściclela forum o zaprojektowanie oddzielnej zakładki dla castingu. Taki krok wyraźnie zaakcentuje jego odrębność i przyczyni się do pewnej popularyzacji tego sposobu połowów spiningowych.

Ze swojej strony nieśmiało bym sugerował utworzenie dwóch dodatkowych zakładek. T.j. Łowiska zagraniczne i łowiska krajowe. Bo jeżeli łowiska zagraniczne są dość często opisywane w formie wspomnień czy porad dla potencjalnych wyjazdów tak łowiska krajowe są całkowicie ?zakrzaczone? Nie może być tak, że pisze się od początku tylko o jednym jeziorze -zalewie Zegrze. Naprawdę mamy więcej łowisk.

Reszta bez zmian.

pozdrawiam

• 0

Zgadzam się z tymi, którzy proponują umieszczenie jerkingu, castingu, trollingu i spinningu rozłącznie. Moim zdaniem skoro już chcemy dzielić forum, zróbmy to tak, abyśmy za jakiś czas znowu nie stwierdzili, że któryś z utworzonych działów jest za obszerny i trzeba go dodatkowo podzielić.

Nawet jeśli będzie jakiś wątek na pograniczu dwóch metod, to nic się nie stanie, jeśli ktoś omylnie rozpocznie go nie w tym dziale, gdzie powinno. Rolą moderatora(-ów) (stety / niestety) jest m.in. porządkowanie forum (czyli przenoszenie do właściwego działu) w tego typu sytuacjach. Albo robimy quasi-podział na 5-6 kategorii, który niewiele się różni od obecnego, albo robimy szczegółowy podział z wszystkiego (patrz powyżej) tego konsekwencjami...

Korzystaąc z propozycji moich kolegów, jakie już się pojawiły -> moja propozycja podziału jest następująca:

1. Spinning

2. Casting

3. Trolling

4. Jerking

5. Zrób to sam (konstrukcja wędzisk, budowa przynęt sztucznych, wędkarskie majsterkowanie)

6. Relacje znad wody / Opis łowisk

7. Fotogalerie wędkarskie

8. Umawialnia

8. Off topic

9. Kupię / Zamienię / Sprzedam

10. Ciekawe strony / Linki

11. Ogólne

Zastanawiam się nad pktami 6/7 -> z jednej strony chciałbym, aby w fotogaleriach były tylko zdjęcia, ale z drugiej strony mogą być one częścią relacji znad wody - i co wtedy?

• 0

ja ogolnie jestem za propozycja remka, uwazam ze napewno latwiej bedzie wstrzelic sie z watkiem w odpowiedni dzial, a poza tym bardzo podobami sie pomysl z trollingiem bo szczerze mowiac jade do szwecji w sierpniu i jestem swiadomy faktu ze szczupakow trzeba bedzie szukac glownie ta metoda a nie mam o tym praktycznie zielonego pojecia. Pozdrawiam

• 0

Ze swojej strony nieśmiało bym sugerował utworzenie dwóch dodatkowych zakładek. T.j. Łowiska zagraniczne i łowiska krajowe. Bo jeżeli łowiska zagraniczne są dość często opisywane w formie wspomnień czy porad dla potencjalnych wyjazdów tak łowiska krajowe są całkowicie ?zakrzaczone? Nie może być tak, że pisze się od początku tylko o jednym jeziorze -zalewie Zegrze. Naprawdę mamy więcej łowisk.

Reszta bez zmian.

pozdrawiam

Co do problematyki łowisk zgadzam się z Toba całkowicie :D i popieram pomysł.

• 0

ja bym tego nie zmieniał. Im bardziej rozbudowane forum, tym bardziej zniechęca to przeglądania wszystkiego. Dlatego ceniłem sobie forum Salmo i to bo wszystko było pod ręką. Nie traciłem czasu na szukanie cennych informacji. Ot wchodziłem i widziałem wszystko. Jak coś mnie interesowało to czytałem, jak nie to nie!

Jak zrobicie podział na 10 kategorii to dopiero będzie zadyma. Gdzie to napisać, gdzie coś znaleźć itp. itd... Po co to?!?

• 0

Fochy tytułem spodziewanych trudności w poruszaniu się po nowym forum wielozakładkowym są po prostu śmieszne.

Tylko budowa forum na schemacie relacyjnej bazy pozwoli swobodnie poruszać się po zasobach. Gdyby n.p. Gogle nie miały zakładek lub encyklopedia nie była ułożona w/g alfabetu nikt by tam nic nie znalazł. Musiałby czytać wszystko. A tak możemy śledzić tylko interesujące nas tematy.

Natomiast bałagan tematyczny jest już teraz na forum. Koleżeństwo nie przestrzega tematyki wątków, natomist po zmianach o których pisze Remek może się to poprawić.

• 0

Po przeczytaniu kilku argumentów (głównie @Marcinesza i @Thymallusa) oraz po powtórnym przemyśleniu sprawy, jestem za takim podziałem forum:

1. Jerkowanie

2. Casting

3. Spinning

4. Trolling

5. Ogólne

6. Wieści znad wody / Aktualności

7. Konstrukcja wędzisk, budowa przynęt sztucznych, wędkarskie majsterkowanie

8. Ciekawe strony / Linki

9. Fotografia wędkarska / Galeria

10. Sprzedam / kupię/ zamienię

11. Off topic

12. Uwagi dotyczące strony