Skocz do zawartości

Aerograf i kompesor-PROBLEM

damnie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem. Posiadam kompresor Parkside + pistolet do malowania BD130. Mój kompresor malując dyszą 0,2 wyłącza się na dosłownie sekundę i znów załącza powodując różny strumień farby (raz wiecej raz mniej) przy dyszy 0,5 kompresor pracuje non stop i nie ma z tym problemu. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was miał ten sam problem i jak go rozwiązał? Pistolet i kompresor osobno działa bez zarzutu. Dzięki za odp.

Kompresor jest za słaby. To bardziej zabawka, niż kompresor. Aby w pełni wykorzystać sprzęt, butla (zbiornik wyrównawczy) musi być znacznie większa. To nie jest problem, który możesz prostymi środkami zniwelować. Więcej informacji: http://jerkbait.pl/topic/14272-kompresor-do-aero/

http://jerkbait.pl/topic/33307-kompresor-lod%C3%B3wkowy/

Podpisuję się pod tym co mówi Janusz. Sam stałem się szczęśliwym posiadaczem takiego lodówkowca i jego budowa ani nie jest bardzo skomplikowana ani bardzo droga. Gdybyś zdecydował się na budowę takiej dmuchawy na pewno nie będziesz tego żałował :)

Witam

Mam mały problem. Posiadam kompresor Parkside + pistolet do malowania BD130. Mój kompresor malując dyszą 0,2 wyłącza się na dosłownie sekundę i znów załącza powodując różny strumień farby (raz wiecej raz mniej) przy dyszy 0,5 kompresor pracuje non stop i nie ma z tym problemu. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was miał ten sam problem i jak go rozwiązał? Pistolet i kompresor osobno działa bez zarzutu. Dzięki za odp.

W sytuacji gdy kompresor modelarski nie posiada zbiornika wyrównawczego wężyk doprowadzajacy powietrze powiniem mieć długość co najmniej 5 metrów.

I po problemie...

• Like 1

Lodówkowiec to najlepsze wyjście .

1. Cichy

2. Można malować ile wlezie. A przy takich zabawkach to max 60min pracy non stop.

3. Cena (za dobry kompresor w 5 - 6 stówkach się nie wyrobisz a lodówkowiec nawet gotowy za 300-350 zł znajdziesz w sieci).

Ale wybór należy do Ciebie.

• Like 1

Zależy ile szt chcesz malować. Do krótkich serii na pewno się nadaje ten co masz

Może na umywa się do "lodówkowca", ale jest mały i poręczny.

Mam podobny kompresor, zrobiłem zbiornik z aluminiowej gaśnicy samochodowej ( dwa otwory i dwa zaworki od samochodu) i już była znaczna poprawa. Poza tym przydaje się do czyszczenia komputera :).

Zdobyłem uszkodzony zbiornik wyrównawczy od instalacji centralnego ogrzewania i jest super.

Koszty mniejsze niż nabycia kolejnego kompresora.

A generalnie pierwszą próbę aerografem  robiłem na kole zapasowym samochodu + pompka nożna - to dopiero zabawa :)

Edytowane przez Kathir