Skocz do zawartości

niewysychajaca farba

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z farbą, która nie chce wyschnąć. Od początku. Na zagruntowane caponem kleniowe korpusy z jajem nałożyłem 2 warstwy domaluxu w celu wygładzenia przed malowaniem. Wtedy wpadłem na pomysł zanurzenia ich w czarnej gęstszej farbie po to, aby "jajo" elegancko się zlało z korpusem. Efekt bardzo bardzo fajny uzyskałem, tyle że czarna farba nie chce wyschnąć. Farba ftalowo jakaś tam. Taka zwykła w małej 0.2 puszeczce z dekorala, tyle co kupiona z terminem do 2018. Czy to możliwe że na domaluksie nie chce wyschnąć pomimo że nie zaszła żadna widoczna reakcja? Czy przez to że gęsta potrzebuje znacznie więcej czasu? Jest gęsto i grubo, może to powód? Minęło 26 godzin od zanurzania. Sprawa dotyczy 40 ręcznie wystruganych woblerów ze stelażami przez całość, szpachlowane itp więc nie chciałbym ich stracić rzecz jasna. Dać im czasu? Jak długo? Mieliście podobne zdarzenia?

Edytowane przez flygobius

Minęła 3 doba i ... nic, farba sprawia wrażenie dopiero nałożonej. Powierzchnia woblerów idealnie gładka, żadnego ważenia się i innych reakcji nie widać. Jest szansa na wyschnięcie jeszcze? O co tutaj chodzi? Pewnie czeka mnie mycie rozpuszczalnikem i ponowne malowanie sprawdzonymi farbami (motip). A tak sobie chciałem pomóc ????

Jak napisałeś w pierwszym poście, wcześniej dałeś lakier na podkład,więc weż pod uwagę,że farba nie ma możliwości wsiąkania w korpus.

Spróbuj podsuszyć jakimś "farelkiem" i pozostaw jeszcze na jeden dzień,jak to nie pomoże zmywaj i maluj od nowa.

Powodzenia

Mija 10 doba, woblery w 3/4 już suche, kleją się tylko przy ogonie, pewnie z uwagi na pozycję podczas suszenia i najgrubszą warstwę farby w tym miejscu. Ostatni raz, nie polecam farb ftalowych. Chociaż efekt super.