Skocz do zawartości

Następne będą sumy?

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Dzików nie będzie, puszczy nie będzie. Nic nie długo nie będzie. Takie czasy... . 

Co za matoł. Wystarczy to przeczytać:

Doskonale wie to Krzysztof Jurgiel, dlatego w pierwszej wersji rozporządzenia zaproponował, aby do odstrzału mógł przystąpić każdy „posiadacz broni palnej”, włączając w akcję: policjantów, wojskowych, ochroniarzy, a nawet strzelców z klubów sportowych. Takie zapisy oprotestował jednak Polski Związek Łowiecki, przekonując, że doszłoby do wielu wypadków z udziałem amatorów. Ponadto zwierzęta kaleczone z pistoletów umierałyby w męczarniach, gdzieś w zaroślach. Celny strzał gwarantuje sztucer z lunetą oraz pocisk z broni myśliwskiej, mający energię wystarczającą do humanitarnego i szybkiego uśmiercenia.

Edytowane przez godski
  • Like 1

No tak najlepiej przeczytać szmatławca, wstawić link do tegoż jakże ckliwym językiem napisanego artykułu a zawsze znajdą się owieczki, które przyklasną bardziej lub mniej w tym przypadku mniej przebiegłej propagandzie.

Jestem zdania, że aby podjąć jakiś temat trzeba najpierw zasięgnąć wiedzy, aby wyrobić sobie opinię a tutaj widzę jakże popularną metodologię:

"nie wiem a wypowiem się".

Otóż jakoś nikomu nie szkoda jest, gdy przedsiębiorcy kasują całe stado, wypłacając jakieś nędzne rekompensaty albo i to nie, wtedy nikt nie wstawia linka do artykułu z opisem sytuacji, bo i po co, chciał się dorobić to niech bankrutuje ;)

Prawda jest taka, że dzików jest zdecydowanie za dużo, a jeśli rozprzestrzeniają chorobę należy przetrzebić ich liczebność czym wcześniej tym lepiej.

Druga strona medalu jest taka, że wysoka liczebność dzików wpływa na straty w uprawach rolnych za co rolnicy żądają rekompensat a na zasadzie równości czemu mają nie brać jeśli polska odprowadza składki, z których rolnicy w innych krajach biorą i to jeszcze więcej.

Zwroty z rekompensat idą w niemały kwoty i tutaj osoby popierające ten artykuł muszą sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcą utrzymania wysokiej liczby populacji dzika co będzie się wiązało z wypłatami rekompensat, które pójdą ze wspólnej kieszeni.

Głos rozsądku, dziękuję :P

• Like 5

Wystarczy, że lemingów nie będzie :)

Przeczytaj artykuł, wtedy sie wypowiedz i wytknij gdzie są napisane bzdury.

Wojsko nasłać na dziki. Może komandosów jeszcze. I może niech zaczeka aż brzuchy loch będą pełne małych.

To prawda czy nie:

Po ubiegłorocznej akcji liczenia zwierząt okazało się, że woj. warmińsko-mazurskim w 43 procentach tzw. obwodów łowieckich liczebność spadła poniżej progu 0,5 osobnika na km2. W woj. podlaskim 63 procent. Jedno z kół łowieckich odmówiło udziału w akcji, twierdząc, że na ich terenach w ogóle nie ma już dzików. To oczywiście nie przekonuje urzędników. Według ministra ochrony środowiska Jana Szyszki, dziki są i mnożą na potęgę rodząc warchlaki nawet trzy razy w roku.

Edytowane przez godski
  • Like 3

Nie czytam szmatławców, w których nacechowane emocjami i propagandą artykuliki mówią Ci od razu co masz sadzić ;) Wolę suche fakty do własnej oceny. Przeczytaj co Tomek napisał, pózniej zrób wywiad wsród myśliwych i zapytaj jak to z tymi dzikami jest ;)

Spróbuj też poszukać innych źródeł.

Na koniec możesz wyłapać i wyleczyć chore dziki jeśli znajdziesz na to sposób.

• Like 5

Akurat w mojej okolicy rolnicy z pewnością ucieszą się z takich działań. Prawda jest taka że dziki rozplemiły się niemiłosiernie. Niszczą uprawy, w szczególności kukurydzy i ziemniaków a ludzie mieszkający bliżej lasów czy pól już kilka lat temu skarżyli się że coraz częściej wchodzą na ich podwórka. Problem ewidentnie istnieje i nie jest czyimś wymysłem.

• Like 5

Nie czytam szmatławców, w których nacechowane emocjami i propagandą artykuliki mówią Ci od razu co masz sadzić ;) Wolę suche fakty do własnej oceny. Przeczytaj co Tomek napisał, pózniej zrób wywiad wsród myśliwych i zapytaj jak to z tymi dzikami jest ;)

Spróbuj też poszukać innych źródeł.

Na koniec możesz wyłapać i wyleczyć chore dziki jeśli znajdziesz na to sposób.

Ja nie czytam innych szmatławców z drugiej strony które są jeszcze bardziej nacechowane pogarda dla myślących inaczej i zarażone jedyną słuszną wizją wiadomo kogo.

Tego portalu który to opublikował też nie czytam - dla jasnosci. Pierwszy raz tam byłem.

Jeśli tezy artykułu są kłamliwe i nie poparte faktami to przepraszam. Mówię o liczebności dzików.

Natomiast z polowaniem na maciory przez ochroniarzy i innych typów z giwerami nie ma mojej zgody.

Trochę wyobraźni. To broń ostra a nie przelewki.

Edytowane przez godski
  • Like 2

Ja nie czytam innych szmatławców z drugiej strony które są jeszcze bardziej nacechowane pogarda dla myślących inaczej i zarażone jedyną słuszną wizją wiadomo kogo.

Tego portalu który to opublikował też nie czytam - dla jasnosci. Pierwszy raz tam byłem.

Jeśli tezy artykułu są kłamliwe i nie poparte faktami to przepraszam. Mówię o liczebności dzików.

Natomiast z polowaniem na maciory przez ochroniarzy i innych typów z giwerami nie ma mojej zgody.

Trochę wyobraźni. To broń ostra a nie przelewki.

Dokładnie.

Pomysł z wypuszczeniem na dziki kogo się da jest bardziej niz poroniony.I nieważne czy był w pierwszej wersji czy w innej.Ktoś komu nawet przez chwilę coś takiego przeleci przez mózgownicę powinien się mocno nad sobą zastanowić.Policja natomiast ma dużo innej roboty zamiast strzelania do dzików.

Tak nawiasem mówiąc,ciekawe że u nas nawet z wątku o dzikach i ich liczebności da się zrobić poletko do dyskusji politycznej.Znamienne.

• Like 3

Jak eliminować to totalnie - kije , wilcze doły , wnyki , napalm ...Pomysł aby strzelali wszyscy posiadacze broni zainspirował mnie do sprawdzenia daty ukazania się artykułu czy to aby nie prima aprilis.Strzelanie do ciężarnych matek to już przegięcie , przecież wściekłe nie latają.

Co do samych dzików to w mieście Łodzi Panowie , 5 minut autem od Manufaktury w zeszłym tygodniu straż miejska musiała odłowić dzika , który trochę się zapędził i znalazł sobie gniazdko tuż obok przedszkola dla dzieci.Zgłoszenie poszło dwa tygodnie temu - tyle trzeba było czekać na pułapkę , która jest non stop zajęta bo do odłowu są kolejne rozsiane po mieście.Podobno umieszczają je w jakiejś zagrodzie a później jak uzbierają kilkanaście to wywożą gdzieś w las , rozmnożyły się na potęgę.

To prawda czy nie:

Według ministra ochrony środowiska Jana Szyszki, dziki są i mnożą na potęgę rodząc warchlaki nawet trzy razy w roku.

Wiedziałem że od moich szkolnych lat minęło dużo czasu i świat poszedł naprzód, ale nie przypuszczałem że aż tak, bo pod koniec XX wieku dziki rozmnażały się raz w roku.

Oczywiście w sprawie redukcji ilości dzików są za i przeciw ale w granicach wiedzy a nie fantazji.

A co z bobrami, kormoranami ?

Minister pełną gębą : Białowieża, stadniny, teraz dziki,  jutro może i sumy.

Edytowane przez slawek_2348
  • Like 7

Dajcie źródło do tych słów o ochroniarzach i "innych typach z giwerami" :) Oczywiście oprócz tego co dziennikarzyna powyżej napisała :)

Czytaj uważnie. Projekt zawierał taki zapis. Projekt można nazwać pierwszą wersją.

Poniżej link. Także dziennikarzyna tego nie wymyślił tylko projekt narodził się w główkach nowej władzy.

Widzisz, nie tylko jedynie słuszne obecnie media przedstawiają fakty. One często te fakty ukrywają.

Dlatego warto porównywać informacje z różnych źródeł aby wyrobić sobie własny osąd.

Paragraf 2 punkt 1. dla ułatwienia.

http://www.minrol.gov.pl/content/download/55692/306487/version/1/file/Odstrza%C5%82%20sanitarny%20dzik%C3%B3w.pdf

Edytowane przez godski
  • Like 1

Nie tylko sieć , ale praktycznie wszystkie media można o kant dupy potłuc (ostatnio w manipulacjach przodują stacje tv). Czystych faktów nie uświadczysz nigdzie, dlatego trzeba mocno te wiadomości filtrować i przynajmniej starać się wyciągnąć jak najwięcej prawdy. 

A propos ministra rolnictwa ... proponuję obejrzeć i trzeźwo ocenić zdolność tego pana do podejmowania jakichkolwiek sensownych decyzji. 

https://www.youtube.com/watch?v=GAIRK49mMa4

• Like 7

Ja cię kręcę. Ale numerant.

Na razie jest kulturalnie. Nie powinno polecieć  :ph34r: .

Wracając do temat - tak, uważam że populację dzików należy regulować. Tak jak kormoranów. Nie jestem ekooszołomem.

Ale nie w taki sposób w jaki było i jest to planowane. 

Co ciekawe na tubie jest kopia wypowiedzi. Poprzedni filmik usunięto. Aparat już działa?

A ten typek to nie jest czasem miszczem zakonu? Wiadomo jakiego... .

Szyszko - ten to dopiero się wygłupił o tych trzech miotach w ciągu roku. Chyba że to najprawdziwsza prawda jest.

Edytowane przez godski

Wracając do temat - tak, uważam że populację dzików należy regulować. Tak jak kormoranów. Nie jestem ekooszołomem.

Ale nie w taki sposób w jaki było i jest to planowane.

Dokładnie tak !

Nie można przeginać w żadną ze stron, ale po prostu wiele działań nosi znamiona kompletnego dyletanctwa i niekompetencji.

Stąd nawiązanie do sumów. Takie celowe przerysowanie, ale ja wiem, że prędzej czy później dostaniemy po dupie i ci co teraz tak krzyczą i łykają propagandę, obudzą się z ręką w nocniku.

Ja już powoli opracowuję "plan B" na swoje życie, bo mam przeczucie, że katastrofa wisi w powietrzu ...

A pamiętacie jeszcze, który to numerant chciał sprżedać lasy państwowe? ;)

Jakaś pała z PO, ale jaki to ma związek z obecną sytuacją w kraju i niedorozwiniętym ministrem?

Edytowane przez hlehle
  • Like 5

Zastanawia mnie od jakiegoś czasu pewne zjawisko - gdziekolwiek pojawi się jakaś negatywna informacja na temat obecnie rządzących, to nagle odzywa się cała masa ludzi z tekstami typu "a PO to ...".

A "ja przedwczoraj ściszałem telewizor!".

Co ma piernik do wiatraka (a może wariata :P ) ?

PO dało plamy po całości, ale to rozdział zamknięty. 

Wątek jest o Ministrze Rolnictwa, który wydaje się upośledzony, albo co najmniej inteligentny inaczej. 

Ten człowiek wraz z Ministrem Środowiska, będzie miał olbrzymi wpływ na to czy w ogóle będziemy mieli co łowić w tym kraju za kilka-kilkanaście lat. 

• Like 5

W końcu z takiego suma jest sporo mięsa, a podobno gadziny zjadają wszystko co się rusza, a w szczególności upodobały sobie córki rolników ...

Daniel, w niektórych miejscach już się wzięli....

http://zahaczeni.net/kamilfishingblog/2016/03/02/ten-okropny-sum/

• Like 1