Skocz do zawartości

Następne będą sumy?

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Są festyny,odpusty,a nawet dyskoteka w popegeerowskim sypiącym się budynku,nawet palmy i ogródek piwny jest,a to Doda wpadnie na koncert,a to Boysi zahaczą,także to nie byle tancbuda :D .

No ale jak już dojdzie co do czego,to policję z sąsiednich powiatów trzeba wzywać B) .

A sobotnimi wieczorami lepiej jechać nie więcej niż 50 na godzinę,bo można zaliczyć efekt jak w GTA albo Quarantine.

Tak,mnie chodzi głównie o ubezpieczenie kół łowieckich,choć kiedyś jeden gość (akurat nie spod budki z piwem) powiedział,że jakoś się ubezpieczył dodatkowo,ale co,jak i gdzie-tego nie wiem,jeśli go kiedyś spotkam,to postaram się dopytać.

Z tym,że u mnie nie ma dzików,nie widziałem żadnego od dobrych kilku lat,a jedną sarnę ostatnio bodajże rok temu,więc o rujnację pól raczej mogę być spokojny,tym bardziej,że tamte tereny w coraz większym stopniu zamieniają się z rolniczych w działkowo-rekreacyjne,co wcale mnie nie cieszy.

He, He, dobre, widziałem podobną akcję.

Podczas pstrykania za sandaczem przepłynęło koło mnie z piętnaście sztuk.

Mam nawet zdjęcia z tego zdarzenia ale nie wrzucam bo mi miejscówkę zajmą :)

Fajna sprawa, a kiedyś gdy kumpel powiedział mi, że widział płynącego dzika, to go wyśmiałem.

Sebastian, przepraszam ;)

Pogadałem właśnie z kumplem z pracy (myśliwy) i podobno dziki mogą mieć dwa mioty w sezonie.

Nie to, żebym miał coś do zwierzyny, miastowy jestem.

• Like 1

W mojej okolicy w Polsce to ciezko znalesc kwalek laki 100x100m nie przeorany przez dziki, lasy wygladaja tak samo... Istna masakra. Idziesz do lasu a tam przekopane jak na polu...

A co do mysliwych, strzelaja, wycinaja sobie co cenniejsze miecho, a reszta zostaje i gnije. Ojciec juz trzy sztuki takie znalazl  :blink:  :wacko:

zainstalowałem ostatnio heroes IV dla tego że jakoś nie specjalnie pamiętałem... zacząłem grać i przypomniałem sobie z jakiego powodu, straszna kaszana. W drodze Heroes III HD gold edition, przejdę ponownie wszystkie kampanie, ocenię sytuacje materialną chłopów i wpływ dzików na straty w gospodarce, zwołam naradę tytanów i ewentualnie wyślę kilka jednostek na polowanie, tylko właśnie ... jaka jednostka będzie najlepsza, kusznik? czarnego smoka przecież nie wyślę bo mi wszystko dziki zeźre...

• Like 1

Na ostatniej wyprawie na wschód, jeden z rosyjskich kolegów próbował nam ten wierszyk opowiedzieć, ale mu nie wyszło :) Może za mało "paliwa" :P

zainstalowałem ostatnio heroes IV dla tego że jakoś nie specjalnie pamiętałem... zacząłem grać i przypomniałem sobie z jakiego powodu, straszna kaszana. W drodze Heroes III HD gold edition, przejdę ponownie wszystkie kampanie, ocenię sytuacje materialną chłopów i wpływ dzików na straty w gospodarce, zwołam naradę tytanów i ewentualnie wyślę kilka jednostek na polowanie, tylko właśnie ... jaka jednostka będzie najlepsza, kusznik? czarnego smoka przecież nie wyślę bo mi wszystko dziki zeźre...

To może zainstaluj najnowszą edycję. Podobno do dyspozycji są wściekłe feministki. Najlepiej sprawdzają się  w przypadku oblężeń miast, ale myślę że z dzikami też sobie poradzą.

• Like 2

W mojej okolicy w Polsce to ciezko znalesc kwalek laki 100x100m nie przeorany przez dziki, lasy wygladaja tak samo... Istna masakra. Idziesz do lasu a tam przekopane jak na polu...

Chyba trochę Cię poniosło ...  :blink:

A co do mysliwych, strzelaja, wycinaja sobie co cenniejsze miecho, a reszta zostaje i gnije. Ojciec juz trzy sztuki takie znalazl  :blink:  :wacko:

Ale tutaj to już mocno przesadziłeś. Można bronić decyzji grup, z którymi się sympatyzuje, ale na litość, nie za cenę śmieszności  ;)

Mam w bliskiej rodzinie myśliwego i z jego informacji wynika, że większość myśliwych nie tylko nie weźmie udziału w tej rzezi, ale planuje się aktywnie przeciwstawić temu projektowi. Panuje jednoznaczne przekonanie, że "świńska zaraza" to tylko bardzo naciągany pretekst, w związku z czym istnieją uzasadnione obawy o to czy za chwilę kolejny gatunek zwierząt nie trafi do masowego odstrzału.  

• Like 1

Panuje jednoznaczne przekonanie, że "świńska zaraza" to tylko bardzo naciągany pretekst, w związku z czym istnieją uzasadnione obawy o to czy za chwilę kolejny gatunek zwierząt nie trafi do masowego odstrzału.  

Może warto zastanowić się czy taki kormoran nie stanowi jakiejś wartości? Walory kulinarne zapewne ma mizerne, ale może warto zbadać czy aby jego mięso nie działa jak afrodyzjak. 

Azjata wszystko łyknie... 

Szybko okazałoby się, że jest ich za dużo i na pewno roznoszą ptasią grypę   :D

Edytowane przez hlehle
  • Like 1

Chyba trochę Cię poniosło ...  :blink:

Ale tutaj to już mocno przesadziłeś. Można bronić decyzji grup, z którymi się sympatyzuje, ale na litość, nie za cenę śmieszności  ;)

Mam w bliskiej rodzinie myśliwego i z jego informacji wynika, że większość myśliwych nie tylko nie weźmie udziału w tej rzezi, ale planuje się aktywnie przeciwstawić temu projektowi. Panuje jednoznaczne przekonanie, że "świńska zaraza" to tylko bardzo naciągany pretekst, w związku z czym istnieją uzasadnione obawy o to czy za chwilę kolejny gatunek zwierząt nie trafi do masowego odstrzału.  

Widze ze alfa i omega z Ciebie i wiesz wszystko? Tez mam mysliwych w rodzinie i co z tego?

• Like 1

Dziwne, żeby myśliwy strzelił dzika, wyciął co lepsze mięso a resztę zostawił....chociażby dlatego, że mysliwi mają limity i mają na pkt ich przestrzegania podobnego hopla co wędkarze jb.pl na pkc C&R... :)

Tez sie zdziwilem, ale trzy sztuki w okolicy lezaly, same sobie miecha przeziez nie powycinaly  :lol:

Z drugiej strony tam swirow tez nie brakuje, jeden dwa lata temu komus krowe odstrzelil, przywiazana lancuchem gdzies na lace, bo cos mu sie pokrecilo  :D  :D  :D Podobno jakas wsciekla mila gdzies latac, no to strzelal do wszystkiego co krowe przypominalo  :lol:

Mamy tez rezerwat w okolicy, ani polowac nie mozna ani lowic ryb, a lusek panie znjadziesz tam mase, czasami tylko slychac jak strzelaja  :lol:

• Like 1

U mnie na osiedlu, jesienią normą są takie stadka. Ludzi się nie boją, ryją sobie trawniki i zwiedzają śmietniki. Od czasu do czasu, pogonią psa i pana jego, albo kobietę wracającą z dyskontu spożywczego ;)  Nieraz tylko młodzież nosząca się na sportowo, znieczulona piwem i dymem z zielonego, przegna je z pod sklepu monopolowego :rolleyes:

Ogólnie dość niebezpieczna sytuacja, ludzie boją się o dzieci wracające ze szkoły. Na pewno coś trzeba zrobić, ale z głową.

• Like 2

Generalnie ja z odstrzału dzików niemal się cieszę ;) Jako ze lowic najbardziej lubię od poznego wieczora do wczesnego rana, z dzikami miałem więcej spotkań niżbym sobie życzył. W piątek spacerowałem z kolegą i browarem w okolicach lasu Bródnowskiego, dziczki bezczelnie lazily w swietle latarni przy samej Kondratowicza tuż przed Skierskiego. Jakieś 3-4 metry od jezdni coś żarły... Oswojone, nie boją się zanadto...ciekawe jak to wygląda gdy mają warchlaki. 

Ale odstrzał na wiosnę, gdy mają młode to troche marnostrawstwo zasobów naszego kraju.....o ile choroba nie jest realnym zagrożeniem. Wolałbym, żeby była....bo przynajmniej działanie byłoby sensowne. A nie klasycznie polityczne prostytuowanie się dla zdobycia poklasku jakiejś grupy. Wogóle to mogłby się jakiś polityk zacząć prostytuować dla zdobycia poklasku wędkarzy w koncu.... przecież jesteśmy na tyle szeroką grupą wyborców, że któryś mógłby się pokusić o zwerbowanie nas w formie elektoratu :< 

;)

• Like 3

A dla tych nieswiadomych :D

Z Niemiec, sygnowane przez mmm... partie zielonych, zeby zmniejszyc populacje dzikow:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/11263805/German-state-calls-on-hunters-to-help-cull-wild-boars.html

W niemczech podobno odstrzeliwuja 750.000 rocznie, a maja problemy

Z jukeja, to samo:

http://www.telegraph.co.uk/news/earth/countryside/11561296/Beware-the-boars.html

W UK dotyczy to wlasciwie narazie tylko jednego regionu, nawet ostatnio program w TV o tym zrobili ;)

Generalnie odstrzelili w Gloucester 350 sztuk, za rok populacja wzrosla o 500 :D 

• Like 3

Dziwne, żeby myśliwy strzelił dzika, wyciął co lepsze mięso a resztę zostawił....chociażby dlatego, że mysliwi mają limity i mają na pkt ich przestrzegania podobnego hopla co wędkarze jb.pl na pkc C&R... :)

Myśliwy nie zostawia upolowanej zwierzyny tylko ją zabiera do skupu za którą dostaje pieniądze do własnej kieszeni lub na rzecz koła łowieckiego albo zabiera zwierzynę na użytek własny za co musi zapłacić. To nie tylko hobby ale przede wszystkim GOSPODARKA! Bo skąd bylaby dziczyzna w sklepach.

My realizujemy własne hobby, a gospodarkę realizują rybacy. Myśliwi natomiast łączą pasję i wieloletnią tradycję z gospodarką czyli pozyskiwaniem mięsa czyli dziczyzny.

A ta dyskusja tutaj ludzi którzy nie są związani z łowiectwem i nie mają zielonego pojęcia o tym jest żenująca i rodzi dziwne insynuacje i podejrzenia.

• Like 4

U mnie na osiedlu, jesienią normą są takie stadka. Ludzi się nie boją, ryją sobie trawniki i zwiedzają śmietniki. Od czasu do czasu, pogonią psa i pana jego, albo kobietę wracającą z dyskontu spożywczego ;)  Nieraz tylko młodzież nosząca się na sportowo, znieczulona piwem i dymem z zielonego, przegna je z pod sklepu monopolowego :rolleyes:

Ogólnie dość niebezpieczna sytuacja, ludzie boją się o dzieci wracające ze szkoły. Na pewno coś trzeba zrobić, ale z głową.

Ujarzmić,osiodłać i będzie atrakcja dla dzieci,będzie można strzelać sobie foty jak kiedyś na kucykach :D .

• Like 1

Ujarzmić,osiodłać i będzie atrakcja dla dzieci,będzie można strzelać sobie foty jak kiedyś na kucykach :D .

Foty już strzelają, poraża brak wyobraźni u ludzi, co taki dzik może zrobić. Żeby ktoś wierzchem, a nawet w siodle na dziku jeździł, to jeszcze nie widziałem :D  Może ci z pod nocnego, jak dogonią :D