Skocz do zawartości

Kolowrotki OKUMA spin

leslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

aktualnie mam trzy młynki Okumy w tym dwa z kołami zębatymi w kształcie elipsy (Avanger,Alumina). Oba kołowrotki ładnie nawijają pletkę choć Avangera ju?ź nie u?źywam bo nie udało mi się go reanimować (ale jakieś 1,5 sezonu pracował przy średnim spinngu na pletce i dawał radę) natomiast aluminę mam w wersji 20 więc u?źywam ja gł?łwnie do cienkiej ?źyłki jak ganiam za klenio-jaziem.

System ten jest wygodny przy smarowaniu poniewa?ź są zaznaczone trybiki i łatwo jest ustawić te same poło?źenie jak przed rozkręceniem.

• Like 1

Cześć,

Mam Okumę Epix Pro FD rozmiarze 30.

U?źywam od 6-ciu lat. Łowię nią tylko na plecionkę od 0,1 do 0,21.

W tym roku dokupiłem drugą (synek złamał mi stopkę kołowrotka z wędką spadając ze skarpy ...)i mam ju?ź 6 szpul . Średnio na rybkach jestem w roku ok 100 razy. Nie mam zastrze?źeń do układania plecionki przez ten kołowrotek. Łowię du?źymi wobkami i gumami (20 - 40 gr). Hamulec te?ź spoko. Kilka sumk?łw ponad 10 kg i nic się nie dymiło.

w okumie Epix Pro są standardowe przekładnie tj. w kształcie koła nie mniej jednak ostatnio rozbierałem moją Epix do smarowania i powiem szczerze, ?źe Panowie nie postarali się z konstrukcją bebech?łw. Miejsca w korpusie sporo a tryby jakieś takie małe poza tym brakuje mi ło?źyska pod jednym z k?łł zębatych za to jest plastik fantastik... Jedno co jest ciekawe to smarowałem ostatnio te?ź alumine i oba młynki a właściwie kosze ło?źyska oporowego jak i same wałeczki były upaskudzone smarem a mimo to nie przepuszczały. W Red Arcu wystarczy posmarować oliwką i ju?ź przepuszcza czego nie mogę zrozumieć.