Skocz do zawartości

Kolejny raz wstyd i hańba nad Sołą w Żywcu

Krisu23

Rekomendowane odpowiedzi

W stanie New Jersey, gdzie zamieszkuje, straznik ma mozliwosci prawie nieograniczone w kwestiach mandatow. Widzialem osobiscie akcje na "moim" odcinku C&R gdzie straznik rybacki wypisal dwom gosciom tyle madatow, ze mu reka spuchla od pisania.

Pojawilo sie dwoch ignorantow na odcinku "zlow i wypusc'' gdzie obowiazuje calkowity zakaz uzywania przynet naturalnych i zabierania ryb. "Panowie" postanowili sobie polawiac kropacze na robale mimo wywieszek informujacych o przepisach obowiazujacych na tym odcinku rzeczki. Wywieszki sa praktycznie wszedzie.  Jako, ze wiekszosc wedkujacych tam posiada numery do straznikow, chlopaki pojawili sie natychmiast. Byly oczywiscie proby grania glupka, ale sie nie powiodly.  Akcja z mandatami byla klasykiem wypisywania mandatow  do bolu. Nie wiem dokladnie ile ich wypisali, ale jestem przekonany, ze paragrafy byly lekko ponaginane. Straznicy maja taka mozliwosc wiec z niej skorzystali. Oczywiscie sprawa otrze sie o sad i moze bede mieli dolozone wiecej.

Czy kiedykolwiek sprobuja wykonac ponowny manewr? Nie sadze...

Czytajac ten watek jestem pelen podziwu dla chlopakow, ktorzy mimo wszystko staraja sie jak moga te polskie wody jakos chronc. Niestety ich ciezka praca jest marnotrawiona, a szkoda. Mamy takie piekne rzeki i jeziora, taki piekny jest nasz kraj a tak potrafimy go sami wyniszczac. Czy aby nie jest przeklenstwem Polski natura obywateli ja zamieszkujacych...

Niestety jest. Gdybym bym młodszy i mniej ustawiony wskutek mojej ciężkiej pracy to bym wyjechał.

Dzieciom to samo doradzam. Chociaż ból ściska serce. 

Wielka wyrwa w społeczeństwie nie do zasypania.

• Like 2

Drodzy koledzy Polacy to trudny naród tylko trzeba pamietać , ze to nie zwykli szarzy ludzie doprowadzili do tego ze jest jak jest tylko polityczne świnie panoszące sie od lewej do prawej nie odrywając mordy od koryta .

Ja cały czas wierze w ten Naród choć czasem jak patrzę na pychę i bezkarność elit nami rządzących ( wcześniej i obecnie ) to sam bym sie zawinął .

Drodzy koledzy Polacy to trudny naród tylko trzeba pamietać , ze to nie zwykli szarzy ludzie doprowadzili do tego ze jest jak jest tylko polityczne świnie panoszące sie od lewej do prawej nie odrywając mordy od koryta .

Ja cały czas wierze w ten Naród choć czasem jak patrzę na pychę i bezkarność elit nami rządzących ( wcześniej i obecnie ) to sam bym sie zawinął .

A skąd się biorą te "polityczne świnie"?

Normalnie jakbym słuchał gadki znad wody - panie kormorany, kłusownicy, rybacy ... kosmici.

Już dawno temu pewne mądre głowy, a wręcz nasi bohaterowie narodowi, stwierdzili:

"Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy ..."

"Polacy są wspaniałym narodem i bezwartościowym społeczeństwem..."

Edytowane przez hlehle
  • Like 3

A Wy kim jesteście jeśli nie Polakami? Niedobrze i przykro mi się robi od tego ciagłego narzekania i zrzucania całego zła na Polskę i Polaków. Każdy inny naród się szanuje tylko u nas niektórzy jak widać ciagle plują na swoich. Przytoczone hasła powyżej właśnie z takimi ludźmi mi się kojarzą. To tak jakby twierdzić, że wędkarze to kłusownicy. Media nauczyły Was kojarzyć wszystko co złe Ojczyzną i tak też robicie. A prawda jest taka, że idioci i głupie przepisy zdarzają się w każdym społeczeństwie.

• Like 2

Mało co mnie tak wkurza, jak czytanie/słuchanie, że Polacy są tacy i tacy od właśnie innych Polaków. Nie wiem, czy to pochodzi z poczucia wstydu, niższości, a może z nieidentyfikowania się z resztą Narodu.

Najlepsze jest to, jak na innych "polaczków" (to słowo podnosi mi ciśnienie najbardziej) narzeka nieskażony myślą człowiek który na chwilę wrócił na Boże Narodzenie odrywając się od swojej prymitywnej roboty wykonywanej na czarno.

Jak w każdym innym społeczeństwie większość ludzi jest mniej rozgarnięta. Demokracja daje wszystkim prawo głosu.No i mamy w konsekwencji różne przywileje (np. 14 dla górników), zasiłki dla patoli i najbardziej opodatkowaną klasę średnią.

Do tego zabory i komuna niemal całkowicie zniszczyły elity oraz co chyba jeszcze gorsze, poczucie wspólnoty. W tym przypadku pojawia się myśl, jestem cwany bo zdobyłem dla rodziny bolenia, bez refleksji i tak na prawdę okradłem sąsiadów.

Ale nie mówmy od razu o całym Narodzie. W innych też są patologie. Wystarczy w marcu pojechać nad Ebro, by zobaczyć jak Niemcy upychają zamrażalki sandaczami zdejmowanymi od rana do wieczora z gniazd. Dziwne, im więcej mam okazje podróżować, tym bardziej doceniam właśnie nasz kraj. Tylko dbajmy o niego.

Edytowane przez korol
  • Like 8

Przepraszam, jeśli za bardzo odbiegłem od tematu.

Podsumowując, brakuje nam pozytywistycznej pracy u podstaw, właśnie takiej, jak opisana przez Krisu oraz w późniejszych postach przez Bartka.
Z jednej strony zdjęcia tych boleni wywołują u mnie smutek i złość, ale z drugiej nadzieje na lepsze. Oby było więcej takich ludzi, którym się po prostu chce.

• Like 4

Wiem, że jak ktoś kłusuje to będzie to robił bez względu na przynależność do jakiegokolwiek stowarzyszenia czy związku ale skoro ci kłusole byli członkami PZW to powinni stanać przed rzecznikiem dyscyplinarnym PZW oraz sądem koleżeńskim. Istnieje punkt w regulaminie mówiący o wykluczeniu z szeregów związku. Wniosek można złożyć do rzecznika koła bądź rzecznika okręgu.

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/2324/cms/szablony/5419/pliki/regulamin_dzialania_rzecznikow_dyscyplinarnych.pdf

• Like 1

Za świadome kłusownictwo powtarzające sie dwukrotnie całkowity ban na łowienie na wodach wszystkich okręgów i zapis na dostępnej w internecie czarnej liście aby włodarze wód prywatnych wiedzieli z kim maja do czynienia jak sie jednemu z drugim zechce powedkowac

Kolejny raz byli to "wędkarze" z koła Żywiec Zabłocie. W zeszłym roku szanowny Pan prezes koła prosił, żeby nie podawać do publicznej wiadomości skąd są kłusole ale miarka się przebrała. Apeluję jeśli jest na Jerkbaicie ktoś z tego koła niech poinformuje Pana Prezesa[...]

Napisałem zapytanie do koła

"Witam,

chciałbym spytać czy to prawda, że członkowie koła Żywiec Zabłocie ma w swoich szeregach "szarpakowców" oraz czy to prawda, że Państwo te osoby tolerujecie przyjmując od nich składki na kolejne sezony wędkarskie?

http://jerkbait.pl/topic/72305-kolejny-raz-wstyd-i-hańba-nad-sołą-w-żywcu/page-1

Z poważaniem

Bogumił Ślęzak"

, dostałem odpowiedź z której wynika, że nieprawdą jest co napisałeś, na prośbę Prezesa wklejam maila na forum, niemniej nie chciałbym oceniać kto ma rację.

Witam

chciałbym się odnieść do tej informacji.

Szanowny Panie Bogumile chciałbym poinformować, że ktoś wprowadza pana w błąd.

Mamy ok. 500 członków koła i nikt nie jest jasnowidzem a szczególnie skarbnik kiedy sprzedaje znaki na zezwolenia, nie może wiedzieć, że któraś z tych płacących osób będzie za jakiś czas kłusowała.

Chciałbym poinformować również iż w sezonie 2015 nie mieliśmy ani jednego wniosku z Z.O. PZW Bielsko Biała do sądu koleżeńskiego o ukaranie za złamanie RAPR, tymbardzej za takie kłusownictwo.

Rozchodzi się o rok 2014, kiedy to na Sole złapano szarpakowców, którzy nie mieli opłaconych kart na 2014 a kłusownicy podali iż są z koła Zabłocie.

Wtedy to dzwoniłem do koordynatora SSR przy Z.O. PZW Bielsko Biała, aby usunął wpis na ,,Renegacie'' iż byli to ludzie z koła PZW Zabłocie, bo regulaminowo nie byli to członkowie naszego koła. Jeżeli ktoś nie ma opłaconej karty dwa lata i kłusuje, a przy tym zostaje złapany i pytany przez strażników z jakiego koła jest - a kłusownik odpowiada że np: z koła Zabłocie, to czy jest członkiem tego koła ?

Ponadto jakimś dziwnym trafem nie podano iż był tam też członek koła Żywiec Miasto.

Czy ktoś zapomniał ????

Jeżeli ma pan coś wspólnego ze stroną : http://jerkbait.pl/topic/72305-kolejny-raz-wstyd-i-hańba-nad-sołą-w-żywcu/page-1

to proszę o poinformowanie iż błędnie zostało opisane zdarzenie, cyt,,

Kolejny raz byli to "wędkarze" z koła Żywiec Zabłocie. W zeszłym roku szanowny Pan prezes koła prosił, żeby nie podawać do publicznej wiadomości skąd są kłusole ale miarka się przebrała. Apeluję jeśli jest na Jerkbaicie ktoś z tego koła niech poinformuje Pana Prezesa i chciałbym, żeby te gnoje których w zeszłą noc wyłapali dostały wilczy bilet do wszystkich kół w okręgu. Dziękuję strażnikom za zaangażowanie i pomoc.

- chciałbym zapytać jaki kolejny raz ?

- w zeszłym roku nikogo o nic nie prosiłem - 0 wnioskow o ukaranie.

- w roku 2014 złapani kłusole nie byli członkami naszego koła.

Jeżeli kłusownicy zlapani 8 kwietnia są z naszego koła i mają opłacone karty wędkarskie na rok 2016, dostaniemy z Z.O. B-B wnioski o ukaranie i zostanie to potwierdzone, zaręczam iż ci kusownicy na zawsze zostaną usunięci z szeregów PZW.

A swoją drogą jeżeli ,,jerkbait'' coś pisze to musi to mieć zweryfikowane i prawdziwe. Kłusole są wszędzie i w każdym kole, łatwo w internecie splamić dobre i największe koło na Żywiecczyźnie, trudniej to później odbudować.

Z poważaniem

prezes koła PZW Zablocie.

• Like 2

• 2 tygodnie później...
Gość szkutnik

Na fotografi jest około 12 ryb po 4-5 kg czyli ok 50 kg po 25 zł kg wychodzi 1350 zł a za kradzież mienia powyżej 400 zł sąd może zasądzić karę więzienia od 3 miesięcy do 5 lat.

Do tego dołożyć ze 2 mantaty po 500 zł ( żeby delikwent poczuł od razu) np za:

-zaśmiecanie środowiska

-posiadanie nielegalnych narzędzi połowu

-połów w miejscu zabronionym

Edytowane przez szkutnik

Gość szkutnik

No tak ale tutaj jest kilka wykroczeń i za każde z nich należy się kara (a za kradzież najwyższa)

Jeszcze można  łapanie na szarpak zakwalifikować do kategori "traktowania zwierząt ze szczególnym okrucieństwem" kara może wynoisić od 500 zł do 100 tyś

Mam wrażenie ze dobry prawnik mógłby sporo zdziałać, a nic nie oczyści naszej wody z kłusoli tak skutecznie jak kilka kar na kilka tysięcy z odpowiednim rozgłosem

• 11 miesięcy temu...

Może nie w temacie Soły, ale Skawa też należy do Bielska.

Na Skawie jest to samo, próg w Podolszu, trwa migracja świnki. Nagrałem filmik https://m.youtube.com/watch?v=CePeWNyeYCA do końca maja strefa ochronna, a tam buraki na bezczela w biały dzień z podbierakami i robakiem siedzą na progu i czeszą ryby w tym 'basenie', a ryb tam było sporo. Strażnika nie widać zadnego...