platynowłosy Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Witam Panowie Jestem w posiadaniu 7 osełek diamentowych. Każda z nich ma 12 cm długości i 1 cm szerokości. Na każdej z nich jest inne oznaczenie cyfrowe, a mianowicie 36, 61, 62, 64, 68, 69, i 77. Na osełce z oznaczeniem nr 64 dodatkowa informacja 200/160. Na nr 68 250/200. Pomóżcie proszę rozszyfrować te liczby. Pozdrawiam Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Prawdopodobnie pochodzą od zestawu do ostrzenia. Oznaczenia 200/160, 250/200 oznaczają gradację ziarna.Pewnie od czegoś takiego 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) To rodzaj gradacji 1 cm Gregor na 100% nie sa od apexa raczej do Lansky systemlub podobnego Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez seiken 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Możliwe, że to nie osełki, tylko płytki z jakiejś maszyny do honowania i cyferki to oznaczenie ziarnistości w innej niż "osełkowa" skali, czyli np. określona grubość ziarna, a nie liczba ziaren na jednostkę powierzchni. "Wystarczy" dojść co to za skala, znaleźć przelicznik i będzie wiadomo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Mogą być i do honowania moje sa z jednej strony płaskie a z drugiej lekko zaokrąglone takich też używam do ostrzenia :-) Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez seiken 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 To rodzaj gradacji 1 cm Gregor na 100% nie sa od apexa raczej do Lansky systemlub podobnegoZdjęcie pierwsze z brzegu , tak dla poglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Mogą być i do honowania moje sa z jednej strony płaskie a z drugiej lekko zaokrąglone takich też używam do ostrzenia :-) Cześć.No tego się nie spodziewałem, że na naszym forum znajdę Sprzedawcę tych osełek. Kupione parę ładnych lat temu na forum aukcyjnymTo są dokładnie te.Podpowiedz proszę jak je odcyfrować, w szczególności te 36, 61 itd.Zrobię sobie to (jeszcze się zastanawiam, który z tych dwóch projektów) PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja nie sprzedaję tych osełek , kiedyś jakaś kobieta je na allegro sprzedawała miała duże ilościto ja i kilku kolegów z knives.pl kupiliśmy po zestawie kolega nam wyciął podstawki i mamy teraz ostrzałki do noży co do projektu z twojego filmu to można kupić gotowca na aliexpresmam taki czajna apex też ,ale np kuchenniaki ostrze na kamieniach wodnychco do odcyfrowania to zapewne czym mniejsza numeracja tym mniejsza gradacjaw przypadku noży to gradacja 250/200 (lewa strona prawa strona) sprawdzi sie tylko przy b.zniszczonych zużytych klingachnormalnie ja nie dopuszczam do takiego zużycia i u mnie wystarczaja gradacje 800/1000 i 1500 do wygładzeniaale mam taz 350 i 600 Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez seiken 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja nie sprzedaję tych osełek , kiedyś jakaś kobieta je na allegro sprzedawała miała duże ilości Biedrona. Zrobię sobie to (jeszcze się zastanawiam, który z tych dwóch projektów) Zoobacz sobie systemik do ostrzałki taidea, budowa prosta jak cep a i sam produkt do kupienia w Polsce. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 No Biedrona /cóś tam/ mówisz o tym systemie wzorowanym na lansky ?to chyba taniej czajna apex wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Biedrona. Zoobacz sobie systemik do ostrzałki taidea, budowa prosta jak cep a i sam produkt do kupienia w Polsce. No Biedrona /cóś tam/ mówisz o tym systemie wzorowanym na lansky ?to chyba taniej czajna apex wyjdzieTeraz na alle... on się nazywa PanTadeusz. Też od niego kupowałem. Takie jak ze zdjęcia seikena mają gradację podaną w mikronach, np. 200/160- znaczy, że ziarno ma od 200 do 160 mikronów. te z pojedynczymi liczbami nie wiem co znaczą Edytka: te o znanych mi opisach są wg sprzedającego stosowane do honowania cylindrów w silnikach, są produkcji rosyjskiej, w przełomie diament stanowi ok połowy grubości osełki (widziałem zdjęcia). Tak przyszło mi do głowy, że te inne oznaczenia to może po prostu nr osełek nadane przez sprzedającego( policzył sobie ile ich ma?).Te jigi z filmików to do robienia blanków noży raczej niż do ostrzenia. Zapewne widziałeś to już na knives.pl? Jeśli nie, to polecam tam zajrzeć, dużo wiedzy na temat robienia noży. Pozdrawiam . Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Maja 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Te jigi z filmików to do robienia blanków noży raczej niż do ostrzenia. Zapewne widziałeś to już na knives.pl? Jeśli nie, to polecam tam zajrzeć, dużo wiedzy na temat robienia noży. Pozdrawiam .Pierwszy to do wyprowadzania krawędzi drugi do ostrzenia hm mnie pytasz czy widziałem to na knives ? hehe jestem tam już ponad 10 lat.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Świat jest mały, a fora jeszcze mniejsze . Pozdrawiam- ToPioMa z knives'ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi