Skocz do zawartości

osełki diamentowe

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Jestem w posiadaniu 7 osełek diamentowych. Każda z nich ma 12 cm długości i 1 cm szerokości. Na każdej z nich jest inne oznaczenie cyfrowe, a mianowicie 36, 61, 62, 64, 68, 69, i 77.

Na osełce z oznaczeniem nr 64 dodatkowa informacja 200/160. Na nr 68 250/200. Pomóżcie proszę rozszyfrować te liczby.

Pozdrawiam

Alek

Możliwe, że to nie osełki, tylko płytki z jakiejś maszyny do honowania i cyferki to oznaczenie ziarnistości w innej niż "osełkowa" skali, czyli np. określona grubość ziarna, a nie liczba ziaren na jednostkę powierzchni. "Wystarczy" dojść co to za skala, znaleźć przelicznik i będzie wiadomo. :)

• Like 1

Mogą być i do honowania moje sa z  jednej strony płaskie a z drugiej lekko zaokrąglone

takich też używam do ostrzenia :-)

Cześć.

No tego się nie spodziewałem, że na naszym forum znajdę Sprzedawcę tych osełek. Kupione parę ładnych lat temu na forum aukcyjnym

To są dokładnie te.

Podpowiedz proszę jak je odcyfrować, w szczególności te 36, 61 itd.

Zrobię sobie to (jeszcze się zastanawiam, który z tych dwóch projektów)

Pozdrawiam

Alek

Ja nie sprzedaję tych osełek , kiedyś jakaś kobieta je na allegro sprzedawała miała duże ilości

to ja i kilku kolegów z knives.pl kupiliśmy po zestawie kolega nam wyciął podstawki i mamy teraz ostrzałki do noży 

co do projektu z twojego filmu to można kupić gotowca na aliexpres

mam taki czajna apex też ,ale np kuchenniaki ostrze na kamieniach wodnych

co do odcyfrowania to zapewne czym mniejsza numeracja tym mniejsza gradacja

w przypadku noży  to gradacja 250/200     (lewa strona prawa strona) sprawdzi sie tylko przy b.zniszczonych zużytych klingach

normalnie ja nie dopuszczam do takiego zużycia i u mnie wystarczaja gradacje 800/1000 i 1500 do wygładzenia

ale mam  taz 350 i 600

Edytowane przez seiken
  • Like 2

Ja nie sprzedaję tych osełek , kiedyś jakaś kobieta je na allegro sprzedawała miała duże ilości

Biedrona.

Zrobię sobie to (jeszcze się zastanawiam, który z tych dwóch projektów)

Zoobacz sobie systemik do ostrzałki taidea, budowa prosta jak cep a i sam produkt do kupienia w Polsce.

Edytowane przez Zwierzu

Biedrona.

Zoobacz sobie systemik do ostrzałki taidea, budowa prosta jak cep a i sam produkt do kupienia w Polsce.

No Biedrona /cóś tam/ :P  mówisz o tym systemie wzorowanym na lansky ?

to chyba taniej czajna apex wyjdzie

Teraz na alle... on się nazywa PanTadeusz. Też od niego kupowałem.  Takie jak ze zdjęcia seikena mają gradację podaną w mikronach, np. 200/160- znaczy, że ziarno ma od 200 do 160 mikronów. te z pojedynczymi liczbami nie wiem co znaczą :(

Edytka: te o znanych mi opisach są wg sprzedającego stosowane do honowania cylindrów w silnikach, są produkcji rosyjskiej, w przełomie diament stanowi ok połowy grubości osełki (widziałem zdjęcia). Tak przyszło mi do głowy, że te inne oznaczenia to może po prostu nr osełek nadane przez sprzedającego( policzył sobie ile ich ma?).

Te jigi z filmików to do robienia blanków noży raczej niż do ostrzenia. Zapewne widziałeś to już na knives.pl? Jeśli nie, to polecam tam zajrzeć, dużo wiedzy na temat robienia noży. Pozdrawiam :) .

Edytowane przez Maja 2
  • Like 1

Te jigi z filmików to do robienia blanków noży raczej niż do ostrzenia. Zapewne widziałeś to już na knives.pl? Jeśli nie, to polecam tam zajrzeć, dużo wiedzy na temat robienia noży. Pozdrawiam :) .

Pierwszy to do wyprowadzania krawędzi drugi do ostrzenia :) hm mnie pytasz czy widziałem to na knives ? hehe jestem tam już ponad 10 lat....

• Like 1

• 2 tygodnie później...