Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda do 1000zł

Baars

Pytanie

Witam!

Jak w temacie poszukuję nowej echosondy w cenie 800-1000złotych.

Interesuje mnie sprzęt firmy Lowrance lub innej dobrej firmy!

Łowię w zbiornikach zaporowych ale chciałbym użyć echa również w rzece, konkretnie Odrze.

Jakie konkretne modele polecacie i czy lepiej kupować w Polsce czy próbować ściągać z USA bądź Kanady!?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziwne bylo by gdyby firma ze Stanow nie oferowala by- w tym przypadku map - na kontynent amerykanski od A do Z. :unsure: A czy maja na szkiery czy cos innego to nie wiem i wzasadzie na dzien dzisiejszy mnie to za bardzo nie obchodzi bo w przyszlosci nie zamierzam tam lowic. Moze kiedys doczekamy sie europejskich dobrych firm produkujacych echosady i cale zaplecze z tym zwiazane.

Gumo, zapewniam Cie ze zarowno oprogramowanie Lakemaster czy Navionics(gdyby tylko byly na nich szkiery) przypadlo by Tobie do gustu, zanim bedziemy do czegos niechetnie podchodzic ,wezmy do reki , poprobujmy. Wiecej otwartosc, przeciez mamy 21 wiek, kupe elektroniki wokol nas i ponad 24 satelity na orbitach okolziemskich wysylajace sygnal GPS. :mellow:

• 0

Temat wałkowany na okrągło, a i wątków o echosondach tyle, że nie wiadomo gdzie posta umieścić :D Ale i ja dorzucę swoje 3 grosze w postaci takiego oto problemu a w zasadzie prośby o konkretną poradę w konkretnym przypadku.

W tym roku czeka mnie zakup nowej echosondy. Echo ma być ze średniej półki cenowej, czyli powiedzmy max 1500 PLN.

Najistotniejszą kwestią jest charakterystyka moich łowisk. Łowię w 95% w głębokich sielawowych toniach, czyli woda 25m i głębiej (ze wskazaniem właśnie na to głębiej). W zasadzie nie interesuje mnie charakterystyka (twardość) dna, roślinność (której na takich głębokościach nie ma), jedynie to co się znajduje w samej toni, czyli ławice ryb pelagicznych i ewentualne drapieżniki.

Na oku mam dwie bardzo popularne maszynki: Lowrance Mark-5x Pro oraz Humminbird 718. Cenowo różnica jest na tyle mała, że mozna ją wykluczyć. I tu mój dylemat. po przestudiowaniu postów, specyfikacji technicznych i innych informacji wyczytałem że Mark -5x dysponuje stożkami 60 i 120 stopni, Humminbird stożkami 20 i 60 stopni.

Lowrance kusi mnie systemem metrycznym (chociaz w sumie jestem przyzwyczajony do głębokości w stopach po poprzednim echu) i przejrzystością obrazu oraz pochlebnymi opiniami użytkowników, jakie znalazłem tu na forum. Natomiast Humminbird posiada stożek 20 stopni, który w przypadku moich łowisk dałby w miarę wiarygodny obraz tego, co sie dzieje pod łodzią. 120 stopni na takich głębokościach można w zasadzie wykluczyć, natomiast nie wiem jak sprawa będzie się miała przy pokryciu wiązką 60 st. Czy przy zastosowaniu stożka 60 st. pływając po wodzie o głębokości 40m nie będę za dużo widział (zbyt szerokie skanowanie przy takich głębokościach)?

Na stronę Humminbirda szalę przechyla właśnie stożek 20 stopni, z kolei Lowrance wydaje mi się jakiś taki bardziej czytelny i klarowny :D Proszę więc o konkretną radę, które echo mam wybrać do takich właśnie zastosowań.

• 0

Pytanie jest bardzo ciekawe...nie od dzis wiadomo, ze gleboka woda to nieco inne zagadnienie - zostaly w przeszlosci skonstruowane specjalnie pod to transduktory (czujniki) o malym kacie wiazki (rzedu 5st) i mniejszej czestotliwosci (rzedu 50kHz).

Jak to powiazac z obecna oferta? Ktos ma jakies przemyslenia...?

Ja osobiscie tylko trzymalbym sie daleko od Humminbirda...

Gumo

• 0

Moim poprzednim echem był/jest wlaśnie stary jak świat Humminbird Wide One Hundred, przerobiłem gdzies po drodzę któreś echo z serii Piranha Max i tez bym się od tej marki trzymał jak najdalej, gdyby nie oferowała mi echosondy ze stożkiem najbardziej odpowiednim do charakterystyki łowiska...Kurde, nie wiem :D

• 0

No własnie w pierwszym momencie wybor padł na Lowrance, ale jak sobie uświadomiłem, że stożek 60 st. na moje łowiska może byc zbyt szeroki to zacząłem się zastanawiać. Rozdzelczość, mimo, że istotna, to w tym przypadku jest sprawą drugorzędną.

• 0

Witam!

Myślę, że Lowrance Mark 5x Pro, lub poprzednicy czyli X125, X135 w zupełności wystarczą sam zastanawiam się nad kupnem tego modelu.

Poniżej kilka artykułów...

http://www.echosonda.eu/page9.html

http://www.echosonda.pl/ciekawostki.php?art_id=15

http://www.lowrance.com/upload/Lowrance/Documents/Manuals/x1 36df_0151-171_112003.pdf

• 0

Mam Lowrance Mark 5x i użytkowałem ją na jeziorach toniowych do 50m głębokości.

Do 15-20m widać woblera prowadzonego za ciężarkiem w zestawie z windą. Obraz na ekranie możesz powiększać, wysoka rozdzielczość pomaga też bardzo w odczycie detali. Całość daje radę i będziesz na pewno zadowolony.

Wcześniej też używałem Pirani.

Pozdrawiam

Tomasz

• 0

Chyba znalazłem rozwiązanie:

http://allegro.pl/lowrance-mark-5x-dsi-w-zestawie-menu-pl-ok azja-i1466778446.html

Stożki 30 i 55 stopni, można stosować obydwa jednocześnie. Tylko akumulator troszkę większy niż standardowe 7Ah chyba będzie potrzebny, ale akumulatorów ci u mnie dostatek :D

• 0

Na pewno podzielę się wrażeniami po pierwszych testach, jednak będą one miały miejsce dopiero w lato, bo tak zaplanowałem zakup tej zabawki. Podejrzewam, że do tego czasu będzie ich trochę więcej na naszym rynku (nie wiem kiedy jest oficjalna premiera w Polsce), więc może nawet cena nieco spadnie :D

• 0

Taniej tak, tylko ten customer review :unsure: :

My friend and I got one at the same time and experienced the same issues. The pictures in the ads are nowhere near what you see with this unit. More like clutter. Lowrance will tell you to keep playing with the settings. I would not reccomend this unit at all. I've had a lot of Lowrance units, liked them, but not this one.

:wacko:

A tez oko na nia rzucilem...