Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda do 1000zł

Baars

Pytanie

Witam!

Jak w temacie poszukuję nowej echosondy w cenie 800-1000złotych.

Interesuje mnie sprzęt firmy Lowrance lub innej dobrej firmy!

Łowię w zbiornikach zaporowych ale chciałbym użyć echa również w rzece, konkretnie Odrze.

Jakie konkretne modele polecacie i czy lepiej kupować w Polsce czy próbować ściągać z USA bądź Kanady!?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Planuje nabyć moją pierwszą echosondę. Chcę na ten cel przeznaczyć do 1000zł max (1000 na samą echosondę), jednak im mniej tym lepiej. Wiem, że można całkiem przyzwoity model kupić już za 600-700zł, jednak do tego 1000 będę w stanie dołożyć, więcej już nie.

Rozważam kilka opcji:

1. Humminbird 561X Fishfinder

2. Humminbird 561X DI Fishfinder

3. Humminbird 718X Fishfinder

3. Garmin Echo 200 (tańsza alternatywa, zmieszczę się w 1000zł z całym zestawem)

Echo będzie używane głównie na łowiskach o głebokości do 10-12m, myślę, że max do 25m, nie głębiej.

Stąd tez kilka moich pytań:

1. co daje funkcja DI w modelu 561 i czy wartą za ta funkcję dopłacić 250zł?

2. co daje funkcja "zamrożenia" obrazu w modelu 718 i czy warto takie coś posiadać?

3. czy jest sens "wykładania" 1000zł na pierwsze echo, czy lepiej kupić coś tańszego (np X-4 albo Piranha 170?)

Jaką jeszcze echosondę możecie polecić do 1000zł max? Z góry zaznaczam, że 1000zł to cena max i prosiłbym nie dopisywać propozycji "dołóż jeszcze 500 i kup to i to", bo za chwilę wyjdzie, że wystarczy, że dołoże 1500 i mam Elite 5 ;)

Z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez Żbiku

• 0

Tak jak poniżej:

Echo będzie używane głównie na łowiskach o głebokości do 10-12m, myślę, że max do 25m, nie głębiej.

Jeśli ma to być dokładnie podane miejsce to głównie okolice mostu wantowego Martwej Wisły i "pontonów" w Sobieszewie oraz jez. Głębokie ;)

Czego oczekuję od echo? Przede wszystkim pokazania dokładnego odwzorowania dna i jego struktury, znalezienia spadków i górek podwodnych. Interesują mnie tez dobrze widoczne pojedyncze ślady ryb (sandacz).

• 0

Miałem Mark-5x. To porządne echo za dobre pieniądze. Osobiście polecam, nie miałem z nim żadnych problemów. Jedyny mankament to czarno biały wyświetlacz. Z kolorowym łatwiej jest rozróżniać twardość dna i moc echa obiektów pod wodą.

Gdybym miał kupić pierwsze cho padłoby właśnie na Marka. Wszystkie podstawowe funkcje w solidnym wykonaniu i co ważne 5" wyświetlacz.

• 0

Mam i używam mark 5x około 2 sezony nie miałem nigdy z nim problemu zawsze dobrze działa i nic złego się z nim nie działo, osobiście nie przeszkadza mi że jest czrno białe można się nauczyć rozróżnić dno i bez kolorów kwestia wprawy, ja na początku też nie bardzo się orientowalem kiedy jest twardo a kiedy miękko dopóki nie sprawdziłem ciężarkiem opókując dno gapiąc się w ekran. Tak jak kolega napisał wyżej duży plus dla sondy za wyświetlacz.

• 0

Podlacze sie pod temat ;)

Na dniach chce podjac decyzje co do kupna echosondy. W zasadzie to zdecydowany jestem na spelniajaca moje oczekiwania lowrance mark 5x pro. Wedkowanie glownie na Narwi, Wisle i sporadycznie jakies plytkie jeziora. Ale moze jest jakas ciekawa alternatywa? Moze mozna tak samo dobrze, ale taniej? A moze tak samo tanio, ale lepiej ? ;) Inwestycja na kilka latek, wiec chcialbym miec pewnosc ze kupilem max na co mozna bylo wybrac na rynku.

• 0

Jeśli nie zależy ci na czasie i upatrzyłbyś jakąś promocje to proponuje humminbird helix 5 sonar, sam taką nową kupiłem za 1050 zł, co prawda bez zestawu ale na początek uchwyt do łodzi zrobiłem sam, akumulator za grosze można kupić. Co do echo jestem bardzo zadowolony, na początku rozważałem Garmin Fishfinder 350C, nawet pożyczyłem od kolegi aby ją przetestować, jednak znalazłem tego helixa. Z różnic to na pewno rozdzielczość wyświetlacza, nie ma takiej pikselozy jak na garminie, dobrze pokazuje łuki ryb, ławice, widać także przyklejone ryby do dna, gdzie na zachwalanej mark 5 pro ciężko wychwycić takie ryby. Z ciekawych opcji ma tryby dual gdzie nakłada na siebie odczyty z dwóch czestotliwości-osobiście korzystam z tego trybu.

Edytowane przez czanklas22