popper Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 W swej kolekcji nie posiadam wędziska we wspomnianej długości 2,7m...... Wklejki również.Daruj więc sobie, bo doskonale wiesz o czym piszę. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chub Hunter Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 W swej kolekcji nie posiadam wędziska we wspomnianej długości 2,7m...... Wklejki również.Daruj więc sobie, bo doskonale wiesz o czym piszę. Prawda?tak piszesz nie na temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Ja wybieram dłuższe kije z brzegu ze względu na możliwość wystawienia wędki zza zarośli i poprowadzenia przynęty w odpowiedniej odległości od brzegu. Długość wędki będzie zwiększać długość rzutu, na zasadach dźwigni, jednak nie byłbym taki pewien czy większa ilość przelotek nie będzie zerować uzyskanej przewagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 tak piszesz nie na temat...A Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Kiedyś łowiłem tylko z brzegu i najkrótsze wędzisko miałem 240cm (okoniówka), a tak przeważnie 260cm w górę. Mit "długości" został obalony, gdy poszukiwałem boleniowego kija do połowów z brzegu pomorskiej Wisły i pobliskiego jeziora z boleniami. Zacząłem od 305cm, potem 290cm, potem 275cm. Ostatecznie skończyło się na 260cm. Nie zauważyłem żadnych różnic w rzutach kijem 305, a 260cm. Natomiast bardzo istotną różnicę czułem w mniejszym bólu ramieniu po całym dni łowienia krótszym kijem Kilka miesięcy temu zacząłem coraz bardziej fascynować się castingiem i powoli odchodzić od wędek spiningowych. Miejsce boleniówki 260cm zajął 2-częsciowy Suzuki 7'6", czyli 230cm. Nie zauważyłem jakiś znaczących różnic w odległości rzutu pomiędzy tymi kijami. Różnica mała była ale raczej ze względu na zmianę "kręcioła" i doskonalenia technik rzutu multikiem, w stosunku do "korby". Teraz nie wyobrażam sobie kija dłuższego niż 7'6" (230cm) i na pewno dłuższy u mnie nie zagości Edytowane 20 Września 2016 przez Żbiku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 czyżbyś chciał wywołac burzę??Uzywam długich kijów (jesli łowie spinem z brzegu) 2,7 a nawet 3,30 (stary Anos pod konkretne potrzeby cw 4-14g)Dlaczego ??Nie chodzi o zasięg rzutów, a własnie o komfort prowadzenia przynęty poza pasem roslinności przybrzeznej, na płyciznach ponad moczarkami, do przynęt powierzchniowych czy łowienia tuż pod nią...Łowiłem kijami 1,8, 2,1, 2,4 a skończyłem własnie na takich. Mogę przynetę prowadzić wolniej trzymając kij w górze (przy krótkim musiałbym podnosic ręce do góry), zmiana kierunku prowadzenia poprzez zwykłe przełożenia kija w jedną lub drugą stronę jest duzo większa.Łatwiej ominąc roślinnośc wynurzoną, lub poprowadzić przynętę obok.Popatrz na te japońskie łowiska o których piszesz i sa strasznie zurbanizowane. Tam starczy kijek i pięciostopowy.To co napisał kolega powyżej nie jest żadną prawdą objawioną przez innych a zapewne jak u mnie wynika ze specyfiki łowisk na których wędkuje.Którkie kije stosuję tylko tam gdzie z długim nie mogę się zmieścić (i to też wynika własnie ze specyfiki wody) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 czyżbyś chciał wywołac burzę??Uzywam długich kijów (jesli łowie spinem z brzegu) 2,7 a nawet 3,30 (stary Anos pod konkretne potrzeby cw 4-14g)Dlaczego ??Nie chodzi o zasięg rzutów, a własnie o komfort prowadzenia przynęty poza pasem roslinności przybrzeznej, na płyciznach ponad moczarkami, do przynęt powierzchniowych czy łowienia tuż pod nią...Łowiłem kijami 1,8, 2,1, 2,4 a skończyłem własnie na takich. Mogę przynetę prowadzić wolniej trzymając kij w górze (przy krótkim musiałbym podnosic ręce do góry), zmiana kierunku prowadzenia poprzez zwykłe przełożenia kija w jedną lub drugą stronę jest duzo większa.Łatwiej ominąc roślinnośc wynurzoną, lub poprowadzić przynętę obok.Popatrz na te japońskie łowiska o których piszesz i sa strasznie zurbanizowane. Tam starczy kijek i pięciostopowy.To co napisał kolega powyżej nie jest żadną prawdą objawioną przez innych a zapewne jak u mnie wynika ze specyfiki łowisk na których wędkuje.Którkie kije stosuję tylko tam gdzie z długim nie mogę się zmieścić (i to też wynika własnie ze specyfiki wody)Ale tu mowa o zależności długości kija do długości rzutu, a nie o specyfice łowiska, charakterze wody czy konieczności operowania i manewrowania przynętą poprzez kiju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 20 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 http://jerkbait.pl/topic/72421-dlugosc-wedki-a-odleglosc-rzutow/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Osobiście długość wędziska dobieram do potrzeb łowiska. Nigdy do "prawd objawionych". I to jest właśnie najprawdziwsza " objawiona prawda". Pomimo mojego uwielbienia dla "króciaków", w pewnym tajnym pstrągowym siurku bezdwustu siedemdziesięciu centymetrów nie daję niestety rady. Podobnie na szerokimDunajcu,bez mojego nieporęcznego długasa jest mało komfortowo. Wychodzi na to,że długie są bardziej uniwersalne (i nie chodzi tu o zasięg rzutu). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Czekam na jesienne chłody by drapieżnik zaczął brać. No i jesień się zaczyna, nie wiem czy ryba lepiej bierze ale sądząc po tematach się oziębiło .Waldek wyluzuj, szkoda pary, po prostu się na tym nie znasz bo masz za krótkie kije, więc się nie wypowiadaj . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Patrząc też na inne metody: odległościowa, łowienie na muche łososi, wędkarstwo morskie z plaży, tam gdzie odległosc rzutu jest priorytetem, wybiera się długie wędziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Pytający w tym temacie niech zapyta swoją połówkę, ona prawdę powie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Dość dawno temu, jeden z kolegów, łowiący castem udowodnił, że nie tylko krótkim ale i wyłącznie jednym modelem wędziska, da się "przełowić", całkiem skutecznie, cały wędkarski sezon. No, może z wyłaczeniem połowu sumów i łowów podlodowych.Było o tym trochę na multiplikator.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Czekam na jesienne chłody by drapieżnik zaczął brać. No i jesień się zaczyna, nie wiem czy ryba lepiej bierze ale sądząc po tematach się oziębiło .Waldek wyluzuj, szkoda pary, po prostu się na tym nie znasz bo masz za krótkie kije, więc się nie wypowiadaj .Nieprawda. Stojąc po jajka w solance, łowię prawie zawsze 3 metrową luśnią Edytowane 20 Września 2016 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Po co powielać tematy? http://jerkbait.pl/topic/28699-wolicie-dlugie-czy-krotkie/http://jerkbait.pl/topic/72421-dlugosc-wedki-a-odleglosc-rzutow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Waldek, to było tutaj. Świetna sprawa i jak ekonomicznie... http://multiplikator.pl/artykuly/120-historia-jednego-zestawu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 No tak. Tylko, że temat faktycznie zboczył z toru. Czuję się trochę winny, bo @Chub Hunter faktycznie nie o to pytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 „Potrzeby łowiska” już same w sobie są „prawdami objawionymi”, bo z własnych doświadczeń tych „potrzeb łowiska” nie poznałeś prawda? Tylko czytając opinie innych wędkarzy. No, chyba że na każdym nowym łowisku sprawdzasz każdy możliwy kij z każdym możliwym C.W. i w każdej możliwej długości w takim razie oddaję honor i kłaniam się w pas za wytrwałość i zasobność portfela. Ale jeśli idąc na okonie z brzegu wybierasz automatycznie wklejankę 2.70 do 10 g to albo jesteś jasnowidzem, albo jednak korzystasz z tych „prawd objawionych”.Kolego, krajanie... po pierwsze to proszę wobec kolegów adwersarzy znacznie grzeczniej. Po drugie widzę w Twoim pytaniu i dalszych postach, że odpowiedź na zadane pytanie już chyba poznałeś.... widziałem ostatnio w sklepie Toys r us wędeczkę koło 40 cm. Przetestuj i daj znać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 ja juz od ladnych kilku lat uzywam wedki o dl 6.3 do 7.0 na razie takie dlugosci najbardziej mi pasuja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Do dystansu akcja,długość i szybkość blanku ma znaczenie,na równi z umiejętnościami kompensowania oraz doświadczeniem we wprowadzanych korektach.Do łowienia jak kto lubi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tusiorro Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Co jak co ale zawsze dluzszym kijem rzucisz dalej. Ja osobiscie kogutem22gr rzucalem o 25-30% dalej kijem 290cm niz kijem 230, przeznaczonym do tego typu przynet! Oczywiscie kije z wysokij polki. Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fisherking Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Przy łowieniu z brzegu wolę wędki ciut dłuższe ok. 2,55 jak już koledzy wspomnieli prowadzenie przynęty łatwiejsze i zacięcie ryby z większej odległości pewniejsze bo " długie ramię ". Co do długości rzutu porównywalne z krótszymi wedkami Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 17 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Orientujecie się chłopaki Ile będą dłuższe rzuty kijem 15cm dłuższym ?st croix2.75m od 2.90m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebeli Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Zależy od akcji blanku,kąta podania,ciężaru i profilu przynęty,ciężaru plecionki,techniki podania,zastosowanego kołowrotka i przelotek,jednostajności przyspieszenia,optymalnej rotacji i zwolnienia spustu,siły i kierunku wiatru...ufff z tych istotniejszych.No!to teraz sedno: jeżeli blank pozwoli,a Ty potrafisz wykorzystać?! to tak -rzuty będą dłuższe.Fizyka ramię dźwigni-prędkość kątowa-przeniesienie pędu-prędkość liniowa-siła-zasięg.Generalnie do 12' da się blankami do łowienia optymalnie zrotować...dłuższe to już blanki specjalnie projektowane do sportu rzutowego.To se popisałem he,he.???? Edytowane 18 Listopada 2018 przez rebeli 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Orientujecie się chłopaki Ile będą dłuższe rzuty kijem 15cm dłuższym ?st croix2.75m od 2.90mNiewiele, wręcz znikoma różnica. ja juz od ladnych kilku lat uzywam wedki o dl 6.3 do 7.0 na razie takie dlugosci najbardziej mi pasujaDokładnie ma tak samo, tyle że dopiero od roku. Zaznaczam, że łowię wyłącznie z brzegu, pomostów lub brodząc i osiągam odległości 20-30m, a to mi w zupełności wystarcza, żeby nie złowić nic w odrybionych wodach PZW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi