Skocz do zawartości

Spinningi FIUME ???

Gość White-fish

Rekomendowane odpowiedzi

Gość White-fish

Hej,

słyszeliście lub u?źytkujecie mo?źe kije spinningowe firmy FIUME :unsure: Interesuje mnie gł?łwnie model Arsenal MT lub REVENGER 2,70m o c.w. 10-30g.

Chodzi mi o taki kijek typowo pod bolenia, do stosowania z ?źyłką 0,20 lub 0,22mm. Czekam na info.

Pozdrawiam B)

Gość White-fish

Widze ze ogladales pewien program wedkarski, ktory nadaje telewizja z Torunia:))

Z tego co tam opisuja to genialne wedki, ja jednak bym pomacal zanim kupisz:)

pozdro

Oglądałem, ale widziałem ?źe i ktoś z naszego forum takie u?źytkuje... coś mi świta jakieś zdjęcie z sandaczem :unsure:

Gość White-fish

Znalazłem dokładnie trzy wypowiedzi na forum <_<

Pierwsza:

Gratki Sławku :D

Ładny :D

Ja te?ź się kręciłem po okolicy ale trochę p?łźniej wstałem :D.

Ten wiatr to faktycznie ju?ź nawet czasem zbyt mocno wiał...Cię?źko było kontrolować przynętę i cokolwiek skusić...Ale jeden się trafił i nawet chciał mnie pogryźć ze złości :D

Ten kijek Fiume masz rację jest bardzo fajny-mocny,czuły

Mnie te?ź się sprawdza :D.

Chyba sprawie sobie to wędzisko, podoba mi się opinnia ?źe jest sztywny (lubię takie kije) <_<

Kijki kiepskie, tania seria ma blank prymitywny, niewsp?łłczesny,

widziałem te?ź modele kosztujące ponad 500PLN, blanki i zbrojenie kija lepsze; ale za ta cenę mo?źna ju?ź chyba nabyć kij markowy.

U znajomego w sklepie widziałem te?ź kijaszki naszych popularnych marek, w okolicach 300PLN powinieneś znaleźć kij na dynamicznym- dobrze ładującym się w dolnym zakresie przynęt- blanku, co przy połowie boleni ma niebagatelne znaczenie.

Choć cud?łw w tych pieniądzach nie oczekuj.

Pozdrawiam

Tomasz

To znaczy ?źe kosztuje w detalu w Polsce kilkadziesiąt złotych,(cała wędka ok 100zł), a w Chinach pewnie 1$, i niestety cena pokrywa się z wartością u?źytkową, kt?łrą najlepiej - nie wdając się w parametry katalogowe, deklarowane przez producenta -sprawdzić nad wodą. Mając przy sobie np. trzy kije r?ł?źnej klasy, a o podobnych parametrach, łatwo zauwa?źyć r?ł?źnicę. Nie roztrząsając ilości i rodzaju wł?łkien, grubości i zbie?źności blanku, dynamiki, ugięcia, a?ź wreszcie tego jak układano maty węglowe :D

no to robi się ciekawie :wacko: ciekawe czego się jeszcze dowiem :unsure:

Nie wiem, czego się spodziewasz. Wszystkie kije z niskiej p?łłki są robione w ChRL, mają małą powtarzalność, są na tanich blankach i trafić mo?źesz zar?łwno bubla, jak i przyzwoity egzemplarz.

Ja kupuje wedke firmy FIUME bez macania, jak to okreslil Kolega @Nyny, na podstawie wlasnie tego programu wedkarskiego Z wedka nad wode emitowanego przez TV-TRWAM.

Mam zaufanie do lowiacego tymi wedkami w tym programie, a mianowicie do Pana Andrzeja Lipinskiego, ktory jest wieloletnim czlonkiem spiningowej kadry narodowej.

Natomiast nie znam dorobku wedkarskiego Kolegi @Nyny.

Pozdro., Leslaw.

Wiesz jak to jest z programami, promuje się ta firmę kt?łra jest sponsorem nie uwa?źam ?źeby kadra łowiła na wędki fiume(ale i nie wykluczam) bo ka?źdy łowi taka wędka jaka chce.

dokładnie ,w ka?źdym filmie z wedka nad wode łowią na wędziska Fiume i wcale nie widzę w nich ciekawego ,za taka cene jak ravenger mo?źna kupić lepszy kijek i du?źo l?źejszy wagowo

Masz tez racje.

Prawda lezy, jak to sie mowi, gdzies posrodku.

Ja mimo wszystko biore ja.

Z tym wykonastwem jest oczywiscie roznie.

Tu mowa byla o Chinach, natomiast np. St,Croix'y robione sa w Meksyku a pisze na nich ze w USA i wszystko gra.

Gdyby byly robione w USA to nie kosztowalyby $100(np.tiumph'y).

Leslaw.

@leslaw: Nie musisz wiedziec czym i na co lowie, jest to kompletnie bez znaczenia akurat w tej dyskusji, ja sugerowalem zdroworozsadkowe podejscie jakim jest pomacanie towaru przed zakupem. A Tobie gratuluje odwagi jesli wszystko kupujesz w ciemno bez ogladania.

Jeszcze jedna mam rade, zobacz sobie jakiej firmy wedki promowane byly w pierwszych odcinkach (podpowiem Colmic).

Nastepnie skojarz dwa fakty, ze prowadzacy byl najpierw dystrybutorem firmy Colmic, jednak od pewnego czasu zajal sie dystrybucja marki Fiume.

Zbieg okolicznosci? Nie sadze, kazdy orze jak moze, a to ze A.Lipinski akurat w programach lowil na wedki Fiume kompletnie nic nie znaczy, zobaczysz ludzi nad woda, na zawodach etc. wtedy mozna dywagowac(choc jak sie dobrze przyjzec nie zawsze w rekach Pana Andrzeja jest wedka Fiume, juz nie mowiac o mlynkach)...

Oczywiscie nie mam zamiaru deprecjonowac wedek tej firmy, wot jak juz pisalem wypada sprawdzic towar przed zakupem:)

pozdrawiam

Gość White-fish

@Nyny masz racje z tym macaniem przed zakupem. Na święta mikołaj podrzucił mi wędzisko Cormoran'a niestety z krzywo osadzoną przelotką! Przelotka odbiega gdzieś o 20 lub 30 stopni od reszty... teraz muszę reklamować :wacko:

Moja początkowa chęć zakupu wędziska tej firmy gaśnie...

• 1 miesiąc temu...

Witajcie,

zauwa?źyłem wątek o kijach FIUME i po wejściu - o jak mi miło - ktoś cytuje moje wiadomości :mellow:

Tak na powa?źnie jak to było z moim zakupem tej wędki: wertowałem katalogi Dragona, Mikado, patrzyłem w sklepie za Cormoranem plus inne marki. Nie planowałem zakupu FIUME bo nigdy o takiej marce nie słyszałem.

Będąc w sklepie ju?ź z zamiarem kupna bądź zam?łwienia wędki spotkałem Łukasza P., kt?łry dowiedziawszy się czego szukam, na jakie ryby, na jaką wodę, pokazał mi ten kijaszek. To jest ogromna zaleta wizyt w tym sklepie (wrocławianie wiedzą o kt?łry chodzi i wcale nie mam zamiaru go reklamować), ?źe rozmawiam z człowiekiem, kt?łry zna moje rewiry, wie czego się tam spodziewać i bez zbędnej nahalności, tak zwyczajnie zaproponuje mi coś co odpowiada moim potrzebom.

W tym przypadku Łukasz trafił perfekcyjnie i będę mu to za ka?źdym razem m?łwił i podkreślał jego zasługę w mojej satysfakcji z zakupu. To czy w jakiś spos?łb zale?źy chłopakom ze sklepu na sprzeda?źy akurat tej marki jest dla mnie kompletnie nieistotne. Sam zajmuję się sprzeda?źą towar?łw (trochę większych i dro?źszych ni?ź wędki czy kręciołki :lol: ) i wiem jakie znaczenie ma dobre doradztwo.

Chciałem mieć wędkę uniwesalną pod bolenie i tak?źe na sandacze i dokładnie taką mam.

Jestem bardzo zadowolony i szczerze polecam ten model wędki FIUME. Oglądałem model REVENGER ale cena dla mnie była zbyt wysoka. Szukałem wędki do mniej więcej 200-230 zł.

Za FIUME arsenal przyjdzie Wam zapłacić ok. 175-180 zł (tyle ona chyba kosztowała), a więc na prawdę nie tak du?źo.

Jeśli w jakiś spos?łb pomogę przy wyborze, to będę się cieszył.

W razie pytań, chętnie pomogę czy coś tam podpowiem.

Pozdrawiam

Sławek - Slavobeer

• 7 miesięcy temu...

Kijki kiepskie, tania seria ma blank prymitywny, niewsp?łłczesny,

widziałem te?ź modele kosztujące ponad 500PLN, blanki i zbrojenie kija lepsze; ale za ta cenę mo?źna ju?ź chyba nabyć kij markowy.

U znajomego w sklepie widziałem te?ź kijaszki naszych popularnych marek, w okolicach 300PLN powinieneś znaleźć kij na dynamicznym- dobrze ładującym się w dolnym zakresie przynęt- blanku, co przy połowie boleni ma niebagatelne znaczenie.

Choć cud?łw w tych pieniądzach nie oczekuj.

Pozdrawiam

Tomasz

Tomek, a co to znaczy, ?źe blank ma prymitywny, niewsp?łłczesny?

Kompletnie nie rozumiem, co mialeś w tym przypadku na myśli?

Podejrzewam, ?źe nie kupiłeś tej wędki i sugerujesz się swoimi odczuciami po wzięciu kija do ręki. Ale prymitywny? Niewsp?łlczesny? Czy tak mo?źna określać wędkę nie łowiąc nią?

Chyba nie...

Ja osobiście zanim podjąłem jakąś tam decyzję bardzo długo chodzilem i oglądałem r?ł?źne kijki. Nie zauwa?źyłem, ?źeby wędki np. Shimano, Dragona (wraz z Team Dragonem), Cormorany, Daiwy ze średnich p?łłek cenowych były wykonane ZAUWAŻALNIE ładniej, dokładniej itp. Mało tego - oglądając często wędki Koleg?łw zbrojone u rodbuilder?łw (Batsony, Talony, St. Croix) te?ź bym tego nie stwierdził, a nawet często jest tak, ?źe te ręcznie robione sprawiają wra?źenie spapranej tandety :lol:

Ja oczywiście jestem świadomy tego, ?źe drogie kije faktycznie mają zalety i nie wygląd świadczy o ich klasie-nie za to się płaci, ale na laiku nie zrobią one wra?źenia.

Podsumowując - wędki Fiume, moim zdaniem, w niczym nie odbiegają od podobnych cenowo kij?łw konkurencji. Jak na markę, kt?łra dopiera wchodzi na rynek, są całkiem ładne i robią bardzo pozytywne wra?źenie podczas pierwszego kontaktu. W moim przypadku to wra?źenie jest dalej utrzymane, bo z walor?łw u?źytkowych kija jestem bardzo zadowolony. Jest dokładnie taki jakiego szukałem. Mam gdzieś parametry mat węglowych, oploty, sploty, nitki na przelotkach czy klasę korka. Moja wędka ma wszystko wg mnie przyzwoite. I chyba o to w tym chodzi :D

A tak z innej beczki: kupiłem kiedyś kija Dragon Millenium Perch 2,9m, wklejanka z pomarańczową szczyt?łwką. Wiśniowy blank (czy ładny, wsp?łłczesny? - sami oceńcie w sklepach). Podobała mi się korkowa rękojeść z przodu, ładny kształt, miła w dotyku.

Kijek o cw chyba 4-18g. Niby pod okonie (nazwa by tak świadczyła). Ja chciałem tego kijka pod okonie, ale z racji cw do 18g tak?źe pod średnie gumki 5-7cm.

Czy mieliście ten kij w ręku? Czy wiecie ile wa?źy ??? Wg mnie nie powinien być opisany jako Perch (chyba, ?źe z zaznaczeniem Perchy od 40cm w g?łrę :lol: ).

Nie spos?łb łowić nim kilka godzin. Ręka jest zdemolowana jego masą. Ale wędka fajna, ładna - tyle, ?źe cię?źka i wg mnie nie warta tych pieniędzy. Są lepsze i ciut tańsze modele Dragona na okonie - i du?źo l?źejsze (np. coś z serii Millenium X-Fine - o wiele przyjemniejszy kijek)!!!.

To są tylko moje opinie i odczucia. Nie trzeba się z nimi zgadzać.

Pozdrawiam

Zadowolony u?źytkownik wędki Fiume.

Slavobeer :D

• 4 miesiące temu...

Witam. Czy ktoś z was miał do czynienia z okoni?łwka Fiume Superch? Jest to tania wędka za około 100 zł i jestem ciekaw opinii ,bo w spiningu jestem laikiem i nie chce na razie drogiego sprzętu tylko czegoś do nauki. Pozdrawiam

A ja właśnie byłem wczoraj w sklepie i oglądałem okoni?łwki za ok. 85 do 200 zł.

Nie widziałem na stojaku FIUME na okonie :(

Spytam chłopak?łw ze sklepu czy mają?

Jaki ona ma CW? Ile gram? Jakie są długości? Bo w necie chyba nic się nie znajdzie o nich...

Slavobeer