Skocz do zawartości

Spinningi FIUME ???

Gość White-fish

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety zadawanie pytania (na stronie na kt?łrej większość u?źytkownik?łw łowi kijami za cenę 700-1000 PLN i więcej), dotyczącego kija za 150zł niesie za sobą spore ryzyko, orzymania mało przydatnej informacji.

te?ź łowiłem tym kijem (Arsenal). Nie jestem sprzętowcem. Nie wiem co to jest wsp?łłczesny blank i czy moje kije spełniają te kryteria. Od kilku ładnych lat łowię St.Croix i jestem zadowolony.

Sam Fiume, ma kije lepsze i gorsze. Chyba nawet w tej samej serii są kije dokładniej zrobione i te mniej dopracowane. Pytanie czego od kija oczekujemy. Jak ktoś całe ?źycie łowił starym miękkim kijem, to przesiadka na Fiuma będzie rewelacyjna. W drugą stronę zawsze będzie kicha.

moim zdaniem ten kijek 10-30 (Arsenal) będzie za mocny na bolki. To raczej kij sandaczowy. Nie wiem jak wygląda ten Revenger.

Z jednym się zgadzam. Zawsze najlepiej pomachać samemu przed zakupem. przypasuje - kupować. Coś się nie spodoba - to szukać dalej.

Kwestia co kto lubi.Z kijami to jest tak, ?źe opis opisem a rzeczywistość rzeczywistością.Jeden kij niedoszacowany, drugi przeszacowany.Cię?źko wymagać od kija za 100-150zł aby miał dobre komponenty, lekki i dynamiczny blank.Nie ma takiej opcji.Trzeba opierać się na opinii u?źytkownika danego kija.W ka?źdej niskobudzetowej produkcji trafiają się rodzynki, ale z reguły większość to pora?źki sprzętowe w stosunku do sprzętu markowego.

Przynjamniej na sucho sprawdzić w sklepie, to ju?ź daje jakiś pogląd.

moim zdaniem ten kijek 10-30 (Arsenal) będzie za mocny na bolki. To raczej kij sandaczowy.

Masz rację Mateusz, FIUME Arsenal 10-30g zdecydowanie pod sandacze. Ja go mam :D To ten kijek, kt?łrym prezentowałeś nam na zlociku w Lubią?źu podstawy łowienia boleni.

Od kiedy spr?łbowałem łowić innym kijkiem, takim bardziej pod bolenie, to ju?ź rozumiem o co chodzi :D

FIUME Arsenal 10-30g nie ładuje się tak dobrze przy wymachu woblerem jak typowy kij przeznaczony do boleni. On potrzebuje cię?źszych przynęt, albo cię?źszych wobler?łw boleniowych :mellow:

Długość od 2.1 do 2.7 mt , CW 3-12 gr ,a koszt na ich stronie to od 82 do 103 zł.

A będziesz łowił z łodzi czy z brzegu?

I na jakie przynęty masz zamiar łowić?

Mam zamiar łowić gł?łwnie z brzegu na boczny trok tak do około 10 gram no i gł?łwki te?ź podobnie. Przynęty to paprochy i małe kopyta.

• 2 tygodnie później...

To powinno się nadać.

Obejrzyj w r?ł?źnych sklepach r?ł?źne kijki. Jest tego trochę.

Z tańszych to Mikado ma fajne okoni?łwki (sprawdź tylko jakość wykonania), a Fiumę to sam poszukam i obejrzę jak będą mieli :D

Pozdrawiam

Slavo

P?łki co zachorowałem na Kongera Equs Rapier. Cudny jest, ale cena 300 zł to przegięcie prącia (czyli tzw. pały) :mellow:

Długość od 2.1 do 2.7 mt , CW 3-12 gr ,a koszt na ich stronie to od 82 do 103 zł.

Przed chwilą zobaczyłem, ze ten kijek 2.1 wa?źy 160g !!!

Daj sobie spok?łj, to jak dla mnie nie jest okoni?łwka !!!

ten Konger, o kt?łrym pisałem powy?źej wa?źy chyba 60g !!! przy długości 2 metry. Dlatego go nie czułem jak le?źał mi na dłoni.

Coś pięknego chocia?ź cena nie ta...

Poszukaj coś z Mikado jak pisałem, nie są takie cię?źkie, nie wa?źyłem ich ani nie czytałem, mam Mikado Feeling 2,7 do 13g od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. A kosztują teraz poni?źej 100 zł. Kiedyś płaciłem za Feelinga ok. 120 zł.

• 6 miesięcy temu...

Mam pytanie do u?źytkownik?łw kija Fiume arsenal 240cm 10-30gr - kolega jest początkującym spinningistą i poszukuje, jak to często bywa na początku, uniwersalnego kija. W sklepie polecono mu właśnie tę wędkę. Chciałbym wiedzieć, jakie przynęty ten kij obsługuje i jak pracuje pod obcią?źeniem - np w czasie holu ~50cm szczupaka. Dodatkowo prosba o opinie, czy w tym przedziale cenowym (150-200zł) mo?źecie polecić jakiś lepszy kijek.

• 1 miesiąc temu...

Szukam i szukam a dziś wśród wielu oglądanych najkożystniej wypadł Fiume model REVENGER 2,4 do 25g.

Troszkę czasu już te kijki przez kolegów są użytkowane i jak się wam sprawują? Jak z trwałością ? Drogawy jak na mało popularną markę spiningu :( ale interesujący...

Edytowane przez FidoAngel

• 11 lat później...