Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli uda mu się na tą drogę z parkingu bez pomocy wyjechać ;) Szwagra Duster, wypasiony 1.6 4x4, średnio co dwa miesiące, podróżuje do ASO na lawecie ...

To ma chłop pecha moja rumunka nakręciła 10 tysięcy i żadnych problemów. Jak na razie koszt przejechania 100 km.wynosi 20,7 pln.

Edytowane przez welpa1809

• 1 miesiąc temu...

To po przejechaniu paru km miśkiem l 200,mogę się wypowiedzieć na temat spalania. Dystans 4174 km spalone 419,6 l średnio 9,94 litra na 100 km . Trasa miasto 50/50 ,swoje robią opony at 265 i moja raczej nie geriatryczna jazda . Na pusto koni nie brakuje,ale z przyczepą i ładunkiem ze 40 kucy i 100 niutów więcej by się przydało ,plan na wiosnę obejmuje nową mapę. Wodowanie i wyciąganie łodzi bez prawie żadnych ograniczeń, właśnie dotarła płyta pod wyciągarkę i myślę że znikną wszelkie ograniczenia związane z oponami. Muszę na pewno zmienić osłonę silnika i mostu ,fabryczna jest trochę licha. Upierdliwa jest częstotliwość zmiany oleju co 7500 ale do przeżycia. Ogólnie jestem zaskoczony na plus autem,i jest jednak łyżka dziegciu ,pakiet startowy rozrząd, oleje,płyny,filtry,tarcze klocki przód ,drugi komplet felg i opony zimowe . Można by mały samochód kupić ???? . Generalnie polecam jako auto do pracy,na co dzień i do rekreacji.

W Hiluxie mam cały czas załozone te opony. Ganiam na nich od Norwegii po leśne kałuże małe i duże. Zakopanego w lesie po osie cwianiaczka wyciągnołem bez jego udziału.Bałem się jedynie czy autko nieszczęśnika nie rozerwie się na części podczas wyciągania

Jedyna wada to wychylanie się przy gwałtownych manerwach (lewo zaraz potem w prawo) połączonych z większymi prędkościami i dużym obciążeniem.

Pamiętaj, ze w Hiluxie nie ma mechanizmów roznicowych w kołach, przez to przy zakrętach, koła zewnętrzne i wewnętrzne obracają sie z ta sama prędkością, co moze przy większych prędkościach i ostrzejszych zakrętach na asfalcie spowodować ukręcenie sie półosi.

Takiego mechanizmu nie ma rownież Navara. Z pickupow ma go jedynie Misiek L200.

Edytowane przez Żbiku

To po przejechaniu paru km miśkiem l 200,mogę się wypowiedzieć na temat spalania. Dystans 4174 km spalone 419,6 l średnio 9,94 litra na 100 km . Trasa miasto 50/50 ,swoje robią opony at 265 i moja raczej nie geriatryczna jazda . Na pusto koni nie brakuje,ale z przyczepą i ładunkiem ze 40 kucy i 100 niutów więcej by się przydało ,plan na wiosnę obejmuje nową mapę. Wodowanie i wyciąganie łodzi bez prawie żadnych ograniczeń, właśnie dotarła płyta pod wyciągarkę i myślę że znikną wszelkie ograniczenia związane z oponami. Muszę na pewno zmienić osłonę silnika i mostu ,fabryczna jest trochę licha. Upierdliwa jest częstotliwość zmiany oleju co 7500 ale do przeżycia. Ogólnie jestem zaskoczony na plus autem,i jest jednak łyżka dziegciu ,pakiet startowy rozrząd, oleje,płyny,filtry,tarcze klocki przód ,drugi komplet felg i opony zimowe . Można by mały samochód kupić . Generalnie polecam jako auto do pracy,na co dzień i do rekreacji.

To się pogubiłem. Miała być Rumunka a jest misiek L200?

Jaki motor? 177 KM ?

Edytowane przez godski
  • Like 1

To się pogubiłem. Miała być Rumunka a jest misiek L200?

Jaki motor? 177 KM ?

Rumunka jest już mojej pani ,okazała się dla mnie za mała. Na urodziny kupiłem dla siebie Elkę ,motor w podstawowej wersji 136 kucy.

post-46503-0-21733100-1445894836_thumb.jpeg

Edytowane przez welpa1809

Tylko nie wiem do końca czy niezbędny jest. ;)

Ja co prawda o Hiluxie ale myślę podobnie a jeszcze żona zasiała ziarno wątpliwości ; "chcesz to sobie kup ale powietrze będziesz woził? zawsze miałeś kombi to może weź kombi"?

Ja co prawda o Hiluxie ale myślę podobnie a jeszcze żona zasiała ziarno wątpliwości ; "chcesz to sobie kup ale powietrze będziesz woził? zawsze miałeś kombi to może weź kombi"?

Zawsze możesz odpowiedzieć twierdząco tak świeże powietrze z lasu , z gór znad morza i milion innych możliwości.A poważnie to bardzo praktyczne samochody,możliwości przewozowe na domowe potrzeby rewelacyjne.

• 4 tygodnie później...

Może któryś kolega zamierza wymienić swoje wzięło na rybki,właśnie jestem na etapie poszukiwania czegoś do przewożenia kijów i belly zakładany budżet to 9000-10000zł

Myślałem nad pierwszą generacją cr-v może Freelander ale również Almerą samochód ma być porostu prosty i niezawodny i najlepiej oszczędny ofert w internecie sporo jednak łatwo się naciąć na super okazję a może ktoś wymienia sprawdzone wozidło na nowsze i chce oddać w dobre ręce stary pojazd.Oferty proszę kierować na priv.

ze swej strony mogę polecić octavie w dieslu , w tym budżecie  spokojnie się zmieścisz  , masz także wersje 4x4 lub podnosisz zawieche i śmigasz po bezdrożach , ja w mojej podniosłem tylko przód i autko daje spokojnie radę po warcianych bezdrożach

Edytowane przez robas
  • Like 1

ze swej strony mogę polecić octavie w dieslu , w tym budżecie  spokojnie się zmieścisz  , masz także wersje 4x4 lub podnosisz zawieche i śmigasz po bezdrożach , ja w mojej podniosłem tylko przód i autko daje spokojnie radę po warcianych bezdrożach

Octavia diesel 4motion za 10tys? Powodzenia

Tylko wez pod uwage stan techniczny, znalezc dobrego 1,9 tdi to sztuka a z napedem 4x4 to juz graniczy z cudem. Wiekszosc tych po 10tys pewnie malowane w kolo albo na start dwumas,pompki do wymiany

Czy ktoś z forumowiczów użytkuje Audi a6allroad-a z silnikiem diesla 2,7 lub 3,0 litry? Zaczynam rozglądać się za jakimś trochę nowszym wozidłem i coś takiego mi chodzi po głowie (4x4). Ewentualnie jeszcze Volvo XC70. Tylko tu jest gorzej z servisem, najbliższy, sensowny i niezależny to ok.120km w Poznaniu. Potrzebuję większy środek do wożenia także gratów spławikowych

Jakby ktoś, coś napisał to z góry dziękuję.

Bzdury!!

Skoda Octavia I 4x4 to haldex - tak samo jak Gold IV 4 motion czy Audi A3 Quattro.

VW Passat B5 4motion to torsen tak samo jak quattro w Audi A4 B5 czy A6 C5.

Jakie są różnice? Zasadnicze ! :) Google nie boli.