osiemnastak Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 W mojej A4 1.9tdi koszt rozrządu z wymianą był poniżej 5- iu stów to gdzie tu 1000zl ? Jakiś drogi ten mechanik .Prawda jest taka, że pół bani taki motor robi bez zadyszki.W benzynach szczególnie z małym motorem, denerwuje mnie to, że trzeba gonić je na obroty żeby coś tam jechały.Jazda jest męcząca, szczególnie w trasie , nigdy takiego nie kupię. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A który masz rok tego Diesel'a w A4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Stary 99r i na ryby nie szkoda .Jak jest potrzeba w cięższy teren, biorę brata Cherokee 4,0 lub Hiluxa 3,0td i te diabły idą .prawie wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 W mojej A4 1.9tdi koszt rozrządu z wymianą był poniżej 5- iu stów to gdzie tu 1000zl ? Jakiś drogi ten mechanik .Prawda jest taka, że pół bani taki motor robi bez zadyszki.W benzynach szczególnie z małym motorem, denerwuje mnie to, że trzeba gonić je na obroty żeby coś tam jechały.Jazda jest męcząca, szczególnie w trasie , nigdy takiego nie kupię.Ciekawe Kolego... Nie miałem nigdy A4 i marny ze mnie mechanik, ale biorąc pod uwagę nawet najniższe ceny z tego forum http://a4-klub.pl/index.php?/topic/302916-wymiana-rozrzadu-bardzo-wysoka-cena/Twoje "poniżej 500zł" jest mało realne. No chyba, że nie wymieniałeś wszystkich części albo masz znajomego-mechanika, który za robociznę wziął odpowiednio inaczej. Ale spierać mi się nie chce, bo nijak racji udowodnić się nie da bez wiedzy, jakie części i co dokładnie było wymieniane. Faktem jest natomiast, że rozrząd w benzynie jest prostszy i tańszy, niż w dieslu. A już czemu jazda benzyną w trasie jest bardziej męcząca, niż dieslem, to już zupełnie nie rozumiem - bo nie widzę żadnej różnicy w jeździe na ostatnim biegu, czy to jednym, czy drugim Porównując vitarę do leona, najbardziej odczuwalna różnica na niekorzyść vitary to hałas i brak klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Co w tym takiego dziwnego , komplet rozrządu z pompą wodną ile kosztuje, nawet poniżej 300zł ? Wymianę oleju zrobiłem parę tyś później , leję zwykły mineralny ostatnia wymiana z filtrem to 70zł robię to sam.To gdzie 1000zl?, chyba że w serwisie Niemieckim.Przecież napisałem, małe benzyny mają obroty jak piła motorowa ,jedz takim 160 autostradą dla vitary to raczej śmierć.Brat ma komis,i często z niemiec wracam rożnymi autami.Każdy może mieć swoje zdanie, dla mnie mały silnik i duża prędkość to jego męczarnia.Żywotność małych motorków też nie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian K Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 tak bo masz stary silnik a nowy na pompowtrysku na czterech rolkach to za 500zł ciezko kupic a gdzie wymiana 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 tak bo masz stary silnik a nowy na pompowtrysku na czterech rolkach to za 500zł ciezko kupic a gdzie wymiana WŁAŚNIE DLA TEGO TATI KUPIŁEM,dodatkowo nie jest czuły na jakość paliwa, i wiele zniesie po tym względem.Dajmy luz już z 1,9tdiBrat ma na co dzień a6 allroada 3,0tdi, .Dla mnie świetne autko.Choć na ryby był by dobry, to tu koszty są konkretne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrt80 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Panowie kochani Jakie SUV'y, jakie crossovery? Samochody takie mają zdolność pokonywania terenu na poziomie zwykłej osobówki a utrzymanie i serwis jest na poziomie auta terenowego więc jaki w tym sens? Przerabiałem temat bardzo długo i bardzo dokładnie. Padło na auto terenowe które jest dość niezawodne, znane, legendarne, niezrównane w terenie i łatwe w obsłudze a do tego jest to rewelacyjna kanapa do latanie długimi trasami. Mowa tutaj o legendarnym Jeep Grand Cheeroke ! Polecam roczniki w okolicy 2000r. z silnikiem i skrzynią Mersedesa czyli 2,7CRD, ma on 400NM obrotu!!!!! Podwyższenie tego samochodu o kilka centymetrów to koszt kilkusetzłotych, 4-paka i 4 godzinki roboty. Do tego dobre gumy, używki klasy All Terrain i mamy naprawdę poważny pojazd na nasze wyprawy. Jeżeli ma być piękny i wypolerowany to 20 tysi trzeba mieć, jak nie przeszkadza komuś kilka rysek i pęknieć zderzaków itp. to za 16 tysi można już szarpać i pcgac się do lasu W razie doradztwa w modyfikacjach czy technicznym sprawach zapraszam na Priv. Mam podobne zdanie, tylko decydując się na JGC II po co się pchać w mercedesowskiego diesla? to nie jest zły silnik, na pewno o niebo lepszy niż jakieś VMy, ale do wyboru są fajne atmosferyczne benzyny, niewysilone, dobrze znoszące gaz... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Co w tym takiego dziwnego , komplet rozrządu z pompą wodną ile kosztuje, nawet poniżej 300zł ? Wymianę oleju zrobiłem parę tyś później , leję zwykły mineralny ostatnia wymiana z filtrem to 70zł robię to sam.To gdzie 1000zl?, chyba że w serwisie Niemieckim.Przecież napisałem, małe benzyny mają obroty jak piła motorowa ,jedz takim 160 autostradą dla vitary to raczej śmierć.Brat ma komis,i często z niemiec wracam rożnymi autami.Każdy może mieć swoje zdanie, dla mnie mały silnik i duża prędkość to jego męczarnia.Żywotność małych motorków też nie powala.No tak Kolego, można kupić najtańsze części, zrobić samemu i mówić, że poniżej 500zł wyszło, tylko ciekawe, ile osób samodzielnie rozrząd wymienia...? Jak doliczysz do tego 200-300 za robociznę, jesteś już coraz bliżej tego tysiąca. No i dalej jesteśmy w Polsce, a nie w "niemieckim serwisie". Ale już może nie kontynuujmy... Co do jazdy benzyną, napisałeś, że "Jazda jest męcząca", no i nie widzę nic męczącego we wciskaniu gazu Zgadzam się, że zwykła, mała, atmosferyczna benzyna będzie wówczas bardzo dużo palić, ale akurat dla japońskich samochodów wysokie obroty to nic strasznego - nawet podobno lubią to Vitarą z prędkością przekraczającą 100 jeździć ciężko, ale bynajmniej nie z powodu silnika. Samochód waży tylko 900kg, zatem nawet 1.6 daje mu dynamikę i pozwala rozpędzić tak, aby zamknąć licznik. Ale huk w środku jest wówczas nieznośny, a sam samochód zachowuje się tak, że strach jechać I jeszcze raz się z Tobą zgadzam, mianowicie co do żywotności małych benzynowych silników - jest nędzna, dlatego napisałem już wcześniej, że nie mam ochoty na żadne 1.0 eco-sreko. Inna sprawa, że prędzej kupię hybrydę, niż diesla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Mam podobne zdanie, tylko decydując się na JGC II po co się pchać w mercedesowskiego diesla? to nie jest zły silnik, na pewno o niebo lepszy niż jakieś VMy, ale do wyboru są fajne atmosferyczne benzyny, niewysilone, dobrze znoszące gaz... No właśnie - przyjemność jazdy taką benzyną niewspółmierna w porównaniu z klekotem diesla A spalanie? Owszem, pali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrt80 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 No właśnie - przyjemność jazdy taką benzyną niewspółmierna w porównaniu z klekotem diesla A spalanie? Owszem, pali... [emoji14]Koszt km zgazowanego 4.7 jest na pewno dużo niższy niż 2.7 w dieslu. Dodatkowo biorąc Wjta (czyli wersje z usa) z fabrycznym hakiem dostajemy gratis chłodnice oleju skrzyni biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Każdy chwali swoje????przeczytałem cały wątek i moje zdanie jest takie,że każde auto jest super tylko zależy jak trafimy z zakupem.Ja osobiście miałem dużo aut golfy seria 2,3,4 diesle i benzyny,jaździłem fordami super auta,tylko gniją(mowa o starszych rocznikach do 2000r.)Obecnie posiadam auto zakupione w Niemcach astra h kombi19 diesel z chipem super wyposażone skrzynia 6biegowa rocznik 2006 kombi.Kupiłem dwa lata temu przebieg 176tyś jest 270tyś części tanie pali 6/7 litrów i nie mogę powiedzieć złego słowa o mojej astrze.Pokonuje długie trasy,raz w miesiącu Niemcy-Polska ok 2000km.Auto na ryby do lasu oczywiście jazda po lesie w granicach rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jak widzę ,są tacy którzy wiedzą lepiej ode mnie ,jaki model silnika posiadam i związane z tym koszty ponoszę.Brak słów.500zl to był koszt z robocizną.Dziękuję za wyjaśnienia, i kończę dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrt80 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Każdy chwali swoje????przeczytałem cały wątek i moje zdanie jest takie,że każde auto jest super tylko zależy jak trafimy z zakupem.To też prawda. Natomiast istotna jest jeszcze identyfikacja potrzeb. Mam słabe slipy w okolicy i stosunkowo ciężka łódkę. Kombiakiem z napędem na jedną os nie do ogarnięcia, z jgc to dziecinna igraszka. Z drugiej strony, gdybym miał kulturalne slipy to w jgc na trasę bym się nie pchal, bo komfort w porównaniu ze zwykłym dupowozem mniejszy. Sam miałem kiedyś suva, miało być uniwersalnie. Tyle że w codziennym użytkowaniu szału nie było (komfort, jazda po autostradach, szum w kabinie, spalanie) a i na jednym slipie zostałem. Przy zmianie auta poszedłem w drugą stronę, i zamiast uniwersalnego droższe go auta w tym samym budżecie kupiłem 2. Dupowoz na codzień, a w lepsze miejsca też ciagam nim łódkę. I jgc na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Każdy chwali swojeprzeczytałem cały wątek i moje zdanie jest takie,że każde auto jest super tylko zależy jak trafimy z zakupem.Ja osobiście miałem dużo aut golfy seria 2,3,4 diesle i benzyny,jaździłem fordami super auta,tylko gniją(mowa o starszych rocznikach do 2000r.)Obecnie posiadam auto zakupione w Niemcach astra h kombi19 diesel z chipem super wyposażone skrzynia 6biegowa rocznik 2006 kombi.Kupiłem dwa lata temu przebieg 176tyś jest 270tyś części tanie pali 6/7 litrów i nie mogę powiedzieć złego słowa o mojej astrze.Pokonuje długie trasy,raz w miesiącu Niemcy-Polska ok 2000km.Auto na ryby do lasu oczywiście jazda po lesie w granicach rozsądku.Oj przepraszam Ja nie chwale swojego auta tylko chwalę jazdę autem z silnikiem benzynowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Obecnie żyjemy w czasach franka szwajcarskiego i śmieciowych umów, w całej europie panuje kryzys i wszystko made in china już nie powrócą super konstrukcje, w stylu mercedesa 123 albo nissana patrola rok 89/90.Dla mnie osobiście bez różnicy,czy to diesel, czy benzyna auto ma być tanie w utrzymaniu i się nie psuć.Ciekawostka ostatnio byłem w fabryce VW Emdem Niemcy części przychodzą w kontenerach tylko składają do kupy,a ja byłem przekonany że produkują auta od a do z???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Ciekawostka ostatnio byłem w fabryce VW Emdem Niemcy części przychodzą w kontenerach tylko składają do kupy,a ja byłem przekonany że produkują auta od a do z????Mam lodówkę Siemensa, w której po 26 miesiącach zepsuly się zawiasy. Lodówka wprawdzie "made in germany", ale zawiasy już "made in china". Koszt zawiasów to 10% ceny nowej lodówki. Zamienników brak. Oczywiście zawiasy plastikowe. Poszukalem w internecie i okazało się, że przypadłość dotyczy wielu sztuk tego modelu. Nie mam złudzeń, że z samochodami jest lepiej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jak widzę ,są tacy którzy wiedzą lepiej ode mnie ,jaki model silnika posiadam i związane z tym koszty ponoszę.Brak słów.500zl to był koszt z robocizną.Dziękuję za wyjaśnienia, i kończę dyskusję Nie, nie, nie - ja napisałem o swoim, a Ty napisałeś, że wziąłem cenę z kosmosu , bo powinno być 500. Zatem to Ty wiesz lepiej, jaki ja miałem silnik i jaki powinien być koszt :-D Dobra, skończmy już - rozejm :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Mam lodówkę Siemensa, w której po 26 miesiącach zepsuly się zawiasy. Lodówka wprawdzie "made in germany", ale zawiasy już "made in china". Koszt zawiasów to 10% ceny nowej lodówki. Zamienników brak. Oczywiście zawiasy plastikowe. Poszukalem w internecie i okazało się, że przypadłość dotyczy wielu sztuk tego modelu. Nie mam złudzeń, że z samochodami jest lepiej... A co do wyboru auta zainwestowałem w ponton,który mieści się w bagażniku a sprzęd na dachu i po sprawie???? Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian K Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Nie, nie, nie - ja napisałem o swoim, a Ty napisałeś, że wziąłem cenę z kosmosu , bo powinno być 500. Zatem to Ty wiesz lepiej, jaki ja miałem silnik i jaki powinien być koszt :-D Dobra, skończmy już - rozejm :-)A ja sprzedaje takie czesci i wiem co ile kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Drodzy koledzy bardzo ciekawy wątek po co się spinać i zaśmiecać 500 czy 600 a może 700.????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Drodzy koledzy bardzo ciekawy wątek po co się spinać i zaśmiecać 500 czy 600 a może 700.?????Sezon ogórkowy w pełni, na ryby nie bardzo, to i pospierać się można :-D Żeby nie było - zero spinki, wrogości, czy takie tam :-) Z nas dwóch to Kolega @Osiemnastak na mechanice zna się lepiej. Zresztą w wielu miejscach się zgadzamy :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio76 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Heloo...A może na rybki takie auto 4x4 oczywiście...z hakiem do targania łódki. Wjedzie i wyjedzie w śliskie błotko i sypki piasek. A i sporą łódkę pociągnie bez problemu...bo jest moc. Polecam na rybki i na co dzień...hehe...Autko moje...u mnie 4,5 roku nigdy nie zawiodło... Zdjęcia i opis zamieszczę na stronie http://chelm.edu.pl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Z nutą ironi super auto do utrzymania dla zwykłego kowalskiego???????????? Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Z nutą ironi super auto do utrzymania dla zwykłego kowalskiegiNa zakup faktycznie stać każdego. Ale wtryskiwacze po 1000 sztuka. Wiem , bo rocznie kilka setek ich sprzedaję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi