Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

a może ktoś się wypowie na temat vw t5 czy warto w go inwestować czy lepiej t4 szukam czegoś osobowego czyli wchodzi w grę caravella mam już jedną t4 i już mam zdanie o nich wyrobione tylko ze znajomych nikt nie posiada t5 więc brak opinii więc co o nie sądzicie ?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

to ja pokaże moje auto na ryby , teraz przeszło mały remoncik zawieszeń i podskoczyło wyraźnie do góry , szkoda że tylko z napędem na jedna oś - silnik tdi 110km

post-49782-0-31156200-1460486757_thumb.jpg

mam pytanko  , czy po zmianie zawieszenia przedniego i zrobieniu zbieżności , teraz gdy zrobiłem również tył muszę od nowa ustawiać zbieżność ? 

• 1 miesiąc temu...

Jak lekki teren to ok... ja tluke się landkiem od 2 lat chyba... ponton ze wszystkimi rzeczami wchodzi idealnie ... pali mało bo około 7 litrów... wygodne i ciche... jazda nie jest męcząca .... blachy super... nic nie rdzewieje.... silnik to prosty i niezawodny diesel .. naprawdę w tej cenie dobre auto do takich zastosowań ....

Aha ja założyłem tylko opony A/T jest ok... ale na teren to auto się nie nadaje .... I wkurzające jest to ze nie da się rozpiac napędu. Cały czas na 4 łapy drze... trzeba dbać o wał bo jak jest zużyty lub źle zamontowany huczy niemiłosiernie

Sześć lat ujeżdżam wersje Td4. Silnik genialny, bezobsługowy, dynamiczny i dośc ekonomiczny przy tej wadze. Jak każde ma swoje słabości, ale jest wysokie i nawet na szosówce daleko wjeżdza. WIsco z czasem się zaciera ale regeneracja to koszt 600pln nim padnie kątowa czy IRD

Witam,chcę kupić hondę crv tylko mam dylemat czy wybrać pierwszą generację czy drugą.Pierwsza bardziej mi się podoba ,druga troche brzydsza i taka mało Japońska .Wygląd to nie wszystko ,niestety nic nie wiem o różnicach w mechanice i prowadzeniu tych dwóch samochodów.Może ktoś posiadał obydwa modele i przybliży różnice pomiędzy tymi samochodami?Warto wybrać 2 gen?

Gen. II zdecydowanie większa, 2 x większy bagażnik, bardziej komfortowa, znosna  prędkosć podróżowania to max 130 i drastycznie wzrasta zużycie paliwa , powyżej robi się już głosno.

Gen I pomijając gabaryty, znaleźć egzemplarz bez korozji na podwoziu graniczy już niemalże z cudem. trochę mniejsze zużycie paliwa. Głosno powyżej 110.

Napęd w obu wystarcza do pokonywania nazwijmy to srednich niedogodnosci, nie zdarzyło mi się jeszcze zakopać. Pomijając fakt, że dbać trzeba to wyjątkowo należy pilnować wymiany oleju w moscie. 

Silniki wytrzymałe, proste. W gen I na pasku rozrządu w  gen II na łańcuchu. W mojej opinii za słabe wszystkie jednostki za wyjątkiem diesla w dwójce. 

Plastiki w hondach rysują się już od paznokcia, to nie mercedes :) 

Brałbym gen II. Można znaleźć na prawdę cukierka choć ostatnio sprzedałem znajomemu gen I z 99' z przebiegiem 128 tys km., o ile nadwozie było w stanie wzorowym bo jeszcze całe w oryginalnym lakierze to na podwoziu były oznaki korozji i trzeba było konserwować. Tak czy inaczej polecam konserwację także w gen II, nawet jesli nie widać oznak rudego. 

Z małych i srednich  suv - ów według  mnie nie ma konkurencji :)

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Wszystkie te wyżej wymienione auta nie nadają się na ryby, sensownym rozwiązaniem jest zakup drugiego auta, które będzie dawało radę w terenie i  nie będzie bólu jak się coś urwie czy porysuje, najlepiej w tą formułę wpisuje się tytułowa Vitara czy coś podobnego;

post-46382-0-83557900-1469285745.jpg

post-46382-0-07326400-1469285761.jpg

oczywiście to tylko moje zdanie, jak ktoś się uprze i go stać to może jeździć w teren nawet tym;

post-46382-0-29229800-1469285823.jpg

i jeszcze jedno, taka Vitara kosztuje tyle co cztery Stelle  :P  ;)

Edytowane przez janusz.walaszewski

Fakt, nie sprecyzowałem. Dzięki, że zwróciłeś uwagę.

Po prostu Hondy są u nas bardzo cenione. I auta typu Accord kosztują nie mniej niż np Audi A4. 

EDIT. Choć w zasadzie taką CRvkę można do C5 Allroada porównać. 

Edytowane przez Marcyś

Popieram zdanie pana Janusza odnośnie Vitarki...

Choć w swojej nie mam zrobionego tak zawiasu ani gum jak na fotce, a założone A/T i uniesiona jakieś 4cm - to i tak wlezie praktycznie wszędzie.

Nieraz już rżnąłem podmokłą łąke czy przeprawiałem się przez zalane piaszczyste drogi z myślą, że po traktor trza iść z 5km;-)

Passata B5 zagrzebanego po silnik z plażowego piasku wyciąga na włoka.

Mimo, że miejsca nie jest za wiele, to da się pare nocy przekimać jak codzień dojeżdża się na łowisko.

Kijek,śpiochy, dodatkowe ubrania, żarcie, śpiwór i ja się mieszczą bez problema.

Odpukać- zrobiłem nią ok 30tys i nic poważnego nie walnęło.

Jakiś uszczelniacz w reduktorze czy półosi, krzyżak wału się posypał...

Ale na rocznik '89 to trzma się fest!;-)

Silnik 1,6 8V to żaden ścigacz, ekonom spalania też z niego lichy.

Ale to autko do jazdy w terenie i tam nie patrzy się na prędkość czy zapotrzebowanie na Pb- ma dojechać do celu i to w moim przypadku robi;-)