Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku miesięcy mam dylemat jeśli chodzi o auto :unsure: . To jest temat o aucie na ryby ale czym na co dzień jeździcie? 

Do pracy mam .........4,5km więc diesel będzie miał problemy z filtrem cząstek, olej się nie zdąży nagrzać jak będę w robocie. No ale mniej pali niż benzyniak.

Benzyna będzie paliła więcej ale nie ma kłopotu z kołem dwumasowym i filtrem cząstek.

Po mieście zrobię rocznie ....... 3,5 tys może ciut więcej. Po trasie pewnie z 7-8tys.

Czy nastawić się na kłopoty z kołem i filtrem i płacić mniej za paliwo czy nie mieć kłopotów i płacić więcej za benzynę ? :unsure:

Od kilku miesięcy mam dylemat jeśli chodzi o auto :unsure: . To jest temat o aucie na ryby ale czym na co dzień jeździcie?

Do pracy mam .........4,5km więc diesel będzie miał problemy z filtrem cząstek, olej się nie zdąży nagrzać jak będę w robocie. No ale mniej pali niż benzyniak.

Benzyna będzie paliła więcej ale nie ma kłopotu z kołem dwumasowym i filtrem cząstek.

Po mieście zrobię rocznie ....... 3,5 tys może ciut więcej. Po trasie pewnie z 7-8tys.

Czy nastawić się na kłopoty z kołem i filtrem i płacić mniej za paliwo czy nie mieć kłopotów i płacić więcej za benzynę ? :unsure:

Kurde to ja robie rocznie 35-40 tys i juz wiem ze następne auto to na pewno bedzie benzyna i to pewnie cos około 3 litrów, nowoczesne diesle w ogóle nie przemawiają do mnie - za dużo jest części które mogą sie popsuć. Chyba poprostu wychodzę z założenia ze wole płacić na stacji benzynowej niż być bez samochodu i płacić dla mechaników :D

• Like 3

Kurde to ja robie rocznie 35-40 tys i juz wiem ze następne auto to na pewno bedzie benzyna i to pewnie cos około 3 litrów, nowoczesne diesle w ogóle nie przemawiają do mnie - za dużo jest części które mogą sie popsuć. Chyba poprostu wychodzę z założenia ze wole płacić na stacji benzynowej niż być bez samochodu i płacić dla mechaników :D

Jest na to rozwiązanie .Silnik BMW 3.0D

• Like 1

Jest na to rozwiązanie .Silnik BMW 3.0D

No niby tak ale dalej zostaje turbina masa i wtryski, a kupić zadbane BMW z tym silnikiem to chyba trudniej niż Zadbanego passata z 1.9 tdi. Jak miałbym brać BMW to tak 3.0 ale "i" :-)

Nie napisałeś nic o wielkości/klasie/i kasie... ale ogólnie raczej PB. 

Jedynie słuszna marka :) którą jeżdżę od 20 lat. I rozważam czy 2l benzyna czy 2l diesel zamontowany w RAV 4.

No i jeszcze pod uwagę biorę Aurisa kombi z hybrydą. I nie nówka sztuka bo zawsze kupuję 3-4 letnie auta.

Kurde to ja robie rocznie 35-40 tys i juz wiem ze następne auto to na pewno bedzie benzyna i to pewnie cos około 3 litrów,

Mam w pracy Siennę z 3,5 litrowym motorkiem :) , bajka nie auto. W ub. tygodniu byłem pod Opolem i niespecjalnie przekraczając +10 do 20km/h spaliła 11,2l/100km. Po mieście do 18 dochodzi. Prywatnie bym nie kupił.

Mam w pracy Siennę z 3,5 litrowym motorkiem :) , bajka nie auto. W ub. tygodniu byłem pod Opolem i niespecjalnie przekraczając +10 do 20km/h spaliła 11,2l/100km. Po mieście do 18 dochodzi. Prywatnie bym nie kupił.

No tak ale duże i ciężkie auto :) Np segment który ja celuje jest mniejszy i 15/100 w zupełności mnie zadowoli - a w mieście już dawno zdjąłem nogę z gazu i zajmuje prawy pas :)

Silnik M57 zdobywał wiele nagród w swojej klasie między innymi za spalanie.Ja osiągnąłem wynik 5,2 litra na sto km. przy prędkości 120 km/h na odcinku 760 kilometrów.Na tym samym odcinku przy prędkości około 200 km/h silnik spala poniżej 9 litrów na setkę.Informację posiadam z doświadczenia ,nie z katalogu czy z wyliczeń komputera auta. :D

@Alaryk tu masz definicje złotówy: http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Taks%C3%B3wkarz

Przeczytałem definicję :rolleyes: . Bywają też inni. Chociaż kiedyś wiozłem Japończyka z Okęcia i zdziwił się że był w Victorii w 15 czy 20minut a kilka miesięcy wcześniej przejeżdżał przez 4 mosty do tego samego hotelu. No i zapłacił kilka razy mniej.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Potrzebuje bardziej agresywnego bieżnika, po lekturach forów z za wielkiej wody i kraju torbaczy padło na te opony. I to jest maksymalny rozmiar bez liftu,na wykrzyżach nic nie obciera. W sobotę jazda do dużej piaskownicy , zimowy zlot militarny w Bornym Sulinowie.

post-46503-0-70559800-1486052148_thumb.jpg

Edytowane przez welpa1809
  • Like 2