Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje bardziej agresywnego bieżnika, po lekturach forów z za wielkiej wody i kraju torbaczy padło na te opony. I to jest maksymalny rozmiar bez liftu,na wykrzyżach nic nie obciera. W sobotę jazda do dużej piaskownicy , zimowy zlot militarny w Bornym Sulinowie.

Wykrzyże, obcieranie...

A jak z przełożeniami?

Napęd nie ucierpi przy takich oponach?

Jeszcze bezpiecznie, to nie jest 35' albo 37' to tylko 32' . Jak kierownik rozsądny to nic się nie wydarzy. Z minusów to jest zauważalny spadek dynamiki i większe zużycie paliwa ale bez tragedii. Licznik przekłamuje na plus i trzeba sobie zapamiętać o jaką wartość. Znajomi już z piąty rok jeżdżą na 33' mt i przejeździli jakieś 250 tyś km na wyprawach ,mają kapsułę kempingową na pace ,wyciągarkę ,zderzak stalowy ,lift zawiasu i kupę szpeju. Więc auto zapakowane i akurat z mechanizmami przeniesienia napędu nic się nie dzieje. Wiadomo jak pójdziesz w hardcor extreme to coś połamiesz ,tylko misiek się do tego średnio nadaje. Na wyjeby to jimiaka przerabiam.

• Like 1

A to mój ulubieniec mam go pięć lat i jeszcze nigdy nie zawiódł raz tylko zadymiło się spod deski bo potencjometr się zapalił ,ale jest to tak zawansowana technologia że nastąpiło samo ugaszenie :-)

Wszystko co musiałem zrobić to tylko opuścić pojazd i czekać ,wywietrzyć i pojechać dalej.

A i jest to wersja wędkarska Orwis w sam raz dla mnie v8 pięknie brzmi i oczywiście posiada LPG.:-)

0f1559c231c92ca1aed7482b77d036ea.jpg

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez brig
  • Like 12

Na ryby i do pracy mecze subaru forestera, pierwszy wypust po lifcie. 2.0 125km,manual, wystarcza i na asfalt i dojazdy nad wode. Byle kola dotykaly podloza. W 10l da rade sie zmiescic, ceny napraw znosne, wazne zeby mechanik mial troche pojecia. Z czesciami roznie, sa troche drozsze od sredniej. Ogolnie auto wytrzymale i twarde, do moich potrzeb w sam raz. Moze kiedys xt w drugiej generacji.

A to mój ulubieniec mam go pięć lat i jeszcze nigdy nie zawiódł raz tylko zadymiło się spod deski bo potencjometr się zapalił ,ale jest to tak zawansowana technologia że nastąpiło samo ugaszenie :-)

Wszystko co musiałem zrobić to tylko opuścić pojazd i czekać ,wywietrzyć i pojechać dalej.

A i jest to wersja wędkarska Orwis w sam raz dla mnie v8 pięknie brzmi i oczywiście posiada LPG.:-)

0f1559c231c92ca1aed7482b77d036ea.jpg

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

I właśnie bad tym myślę :-) Chyba sprzedam jednak Rav 4...

Panowie ja stoję przed wyborem auta dla rodziny na normalne wyjazdy czasem gdzieś w teren ale to bez potrzeb terenowych, wybór padł na suv i teraz mam dylemat jakiego warto? Ostatnio moim faworytem jest Hyundai ix 35 lub Tucson 2 może ktoś się wypowie na temat tych aut ,ewentualnie podpowie która jednostka napędowa jest najlepsza w tych autach za wszelką pomoc dziękuję i pozdrawiam

To i ja pozwolę sobie przedstawić mego KOJOTA :)

Jeep Liberty 4x4 z podtlenkiem LPG, którego spala ok 15l po mieście :) . Bardzo dobre rodzinne idealna prędkość to ok 90km/h no i najważniejsze posiada skóry więc wożęnie psa i sprzątanie jego kłaków to prawdziwa przyjemność :) . Wędkarsko ponton 3m razem z podłogą bez problemu wchodzi do bagażnika razem z torbami niestety wędki na siedzenia ale jest sporo miejsca więc nie ma problemu

post-46338-0-70271600-1486410685_thumb.jpgpost-46338-0-49637600-1486410798_thumb.jpgpost-46338-0-00432000-1486410846_thumb.jpg

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Przeczytałem cały wątek i o ile przed przeczytaniem coś tam mi się tliło we łbie to teraz mam jeden wielki mętlik.

Ale od początku.

Sytuacja jest taka, że w zasadzie auto będzie niepotrzebne głównie na weekendowe wypady na ryby i ew na działkę (120 km w jedna stronę) i raz w tygodniu po mieście do odebrania syna ze szkoły (10-15km). No pewnie czasem przy kiepskiej pogodzie to i na jakieś spotkanie tez będę musiał pojechać ale musu nie ma.

Wymyśliłem sobie wiec że może warto połączyć przyjemne z pożytecznym i zamiast kupować pierdzidelka dla żony, jej zostawię galaxy a sam kupię sobie coś terenowego.

Nie mam ochoty wywalać kupy kasy i przeglądając różne portale wyszło mi, że za jakieś 18-25 tys jestem w stanie coś sensownego kupić. (Taki budżet wyznaczyłem). Wiek jakoś specjalnie mnie nie martwi.

Pytanie czy taki powiedzmy 15-17 letni grand szeroki z przebiegiem 300tys pojeździ jeszcze kilka lat czy nie sypnie się za chwilę.

No i oczywiście podstawowe pytanie które auto będzie, przynajmniej teoretycznie, najlepsze z tych roczników?

Wysraptalkowane

Może dlatego, że "grand szeroki" jakoś nie do końca mi pasuje, szukałbym czegoś w Nissanach Terrano/Fordach Maverickach i Suzuki Vitarach. Znam ludzi którzy nawet poniżej tego budżetu znaleźli takie samochody do jazdy, nie naprawy - wybierałbyś w tych najbardziej zadbanych i byłaby szansa na znalezienie czegoś w dobrym stanie.

Pytanie czy taki powiedzmy 15-17 letni grand szeroki z przebiegiem 300tys pojeździ jeszcze kilka lat czy nie sypnie się za chwilę.

No i oczywiście podstawowe pytanie które auto będzie, przynajmniej teoretycznie, najlepsze z tych roczników?

Przyjacielu zapraszam cię do grupy na FB 4x4 Są tam ludzie zakochani w tej marce i wszystkiego się dowiesz )))

Wysraptalkowane