Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

a brał ktoś pod uwagę taki wynalazek jak Daihatsu Terios ?

Ja brałem pod uwagę.wąski wszędzie wjedzie nawet wygodny. Niestety po obejrzeniu kilku sztuk mocno się zniechęciłem bo każdy pognity ramy spawane cxyli można stwierdzić, że ludzie sprzedają jak złom się robi.

• 2 tygodnie później...

Cześć i czołem :) Mam prośbę, czy mógł by ktoś zorientowany podpowiedzieć mi w temacie rejestrowania aut osobowych na homologacji M1? Jestem zainteresowany zakupem auta osobowego i przerejestrowaniem go, lub zakupem auta które uzyskało homologację zagraniczną (Niemcy, Szwajcaria), która ważna była by również w Polsce. Stąd pytanie, czy wystarczy zakup odpowiednio sklasyfikowanego auta osobowego, zgłoszenie się na badanie i z uzyskanymi papierami rejestracja w urzędzie? / zakup auta zagranicznego z homologacją i przedstawienie przetłumaczonych dokumentów w urzędzie? Ile trwa i kosztuje taka impreza?
Z góry dziękuję za pomoc!

Edytowane przez Panek

Wystąpiła rozbieżność interesów i mam problem, co prawda nie samochód na ryby ale do użytku codziennego i czasami na ryby, na 2 samochody mnie nie stać.

Ktoś robi 11-12 tys/km/rok z czego ok. 4tys po mieście a reszta po trasie ale bez autostrady, zwykłe drogi krajowe. I teraz tak : diesel do roboty gdzie jest 4,5km nawet się nie rozgrzeje więc hybryda. Ale jaki pożytek z hybrydy na trasie? Żaden, z silnikiem benzynowym 2,5l będzie palił zbyt dużo. I jak to rozwiązać ?

Wystąpiła rozbieżność interesów i mam problem, co prawda nie samochód na ryby ale do użytku codziennego i czasami na ryby, na 2 samochody mnie nie stać.

Ktoś robi 11-12 tys/km/rok z czego ok. 4tys po mieście a reszta po trasie ale bez autostrady, zwykłe drogi krajowe. I teraz tak : diesel do roboty gdzie jest 4,5km nawet się nie rozgrzeje więc hybryda. Ale jaki pożytek z hybrydy na trasie? Żaden, z silnikiem benzynowym 2,5l będzie palił zbyt dużo. I jak to rozwiązać ?

Musisz koniecznie jeździć samochodem z 2,5 litrowym benzyniakiem, jeśli zależy Ci na ekonomii? To musi swoje  spalić.

Jeśli wchodziłyby w rachubę np 2 auta, to w teren (ryby) Suzuki Grand Vitara ->2000r w dobrym stanie. I np Skoda Octavia z małą benzyną w miasto.

Jeśli jedno na wszystko, to może być np Skoda Octavia Scout, albo np jakieś Volvo XC.

Jeżdżę obecnie Volvo XC 70 i to daje radę, ekonomiczny i nieawaryjny.

Musisz koniecznie jeździć samochodem z 2,5 litrowym benzyniakiem, jeśli zależy Ci na ekonomii? To musi swoje  spalić.

Niby nie muszę ale wyboru nie ma, tylko takie wkładają do RAV-4 hybryda. Chyba że skończy się na Aurisie kombi, ten ma 1,8.

Czy będziesz ciągał przyczepę ?

Nie, żadnych przyczep czy łódek. Co prawda moje marzenie czyli Hilux z silnikiem 2,5l diesel było brane pod uwagę ale żona zadała pytanie :

-Będziemy powietrze wozili ? no i ma kobieta rację bo tak by było. Diesel zresztą na miasto? 4,5km do pracy, 6 na zakupy - na zimnym silniku cały czas a to chyba mało zdrowe dla auta. 

A Verso 1.8 benzyna? Niedoceniane autko, wygodne i z wielkim bagażnikiem. Trochę żałuję, że go nie kupiłem...

A Verso 1.8 benzyna? Niedoceniane autko, wygodne i z wielkim bagażnikiem. Trochę żałuję, że go nie kupiłem...

Corolla Verso ma .....mniejszy bagażnik niż Auris kombi  :rolleyes: , tak twierdzą w Toyocie. Chyba że myślałeś o Avensisie.

Ja mam Lancie Phedrę:

PEUGEOT807-501_9.jpg

Coby namiotu nie targać- koncepcyjnie opracowuję przeróbkę na mini domek na kołach  :)

Docelowo ma być coś w tym stylu:

A gdzie miejsce na sprzęt? Wodery w błocie, mokre ubranie, wędki itd, itp włożysz do tej skrzyni pokrytej gąbkami i pluszem :D ?

Chyba że przyczepa do tego, ale o tym nie było mowy. Zabudowa auta powyżej komfortowa, ale to tak raczej na wyprawę we doje, niekoniecznie z kolegą-wędkarzem :wub: .

Na spinningowych wyprawach, sprzęt ładuję na przednie siedzenia, rozkładam fotele+materac i śpiwór i śpię prawie jak w łóżku. Długie kombi, idealnie się na to nadaje.

A gdzie miejsce na sprzęt? Wodery w błocie, mokre ubranie, wędki itd, itp włożysz do tej skrzyni pokrytej gąbkami i pluszem :D ?
.................

Przykładowa fotka może nie fortunna faktycznie- za domowo na niej.
"Szafka kuchenna" oraz skrzynia na spanie to będzie na sprzęt właśnie- a nie na zapasy jedzenia :)
Obydwie zrobione tak, że sam jestem w stanie je wkładać i wyjmować, robiąc konstrukcję z alu plus lekkie ścianki.
Daje (jeszcze) radę pontonowi 40kg to i im dam radę.
Webasto mam analogowe więc dojdzie  pompka wody plus nagrzewnica od Żuka/Nyski i będzie nawet ciepełko  :P

Przykładowa fotka może nie fortunna faktycznie- za domowo na niej.

"Szafka kuchenna" oraz skrzynia na spanie to będzie na sprzęt właśnie- a nie na zapasy jedzenia :)

Obydwie zrobione tak, że sam jestem w stanie je wkładać i wyjmować, robiąc konstrukcję z alu plus lekkie ścianki.

Daje (jeszcze) radę pontonowi 40kg to i im dam radę.

Webasto mam analogowe więc dojdzie  pompka wody plus nagrzewnica od Żuka/Nyski i będzie nawet ciepełko  :P

Jeśli to poglądowa fotka to ok.

Idea słuszna i godna realizacji. Tylko dostosować zabudowę do wymagań wędkarza i luksus nad wodą :) .

• 2 tygodnie później...

Witam planuje zakup auta Mitsubishi Pajero 3 .Pewnie znajdzie się ktoś na forum kto takowy użytkuje ;) prosił bym o opinię o aucie oraz na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie
interesuje mnie rocznik 2001-2004 silnik 3,2 d ,long
Jeśli pisze w nie odpowiednim dziale proszę o przeniesienie

Pompa wtryskowa ZEXEL, bardzo awaryjna i bardzo droga w naprawie. Ma apetyt na paliwo i nie bardzo jest czym jechać.

Pracuje jak stary traktor.

Jeśli ktoś nie dbał o napędy to również mogą sprawiać problem, wystarczą jakieś drobne wycieki oleju i kłopoty.

Automat także średniej jakości.

generalnie nie polecam. Tym bardziej 15-letnie auto to już skarbonka chyba że mamy pewność, że już ktoś go solidnie doinwestował ale to jak los na loterii.

Z tego typu samochodów wolałbym zdecydowanie Landka 3.0 D4D. Lepszy niemal pod każdym względem.

• Like 1