Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam ostrzeżenia kol kotwitza co do Pajero.
Komfort ogromny, dźwięk silnika bajka, ale jak walnie pompa .. kolega wyłożył chyba z 4 koła na regenerację a konkretnych ludzi co to robią jest chyba dwóch w Polsce..
Pamiętajcie, że czym lepsza terenówka tym dalej sie idzie po ciągnik ;)

• 3 tygodnie później...

Naprawdę daje sobie świetnie radę.na wiosnę przy wysokiej wodzie gdzie łąki są zalane, jest jedynym samochodem parkującym nad sama rzeką miny brodzących bezcenne. w najbliżsZym czasie dostanie jeszcze snorkela☺

Hi-lift jeźdZi w bagażniku a kumpel spawa mi trapy. Wydaje mi że ze z takim zestawem mogę w miarę bezpiecZnie jechać w teren.

Edytowane przez Czoper

No to naprawdę długo będziesz musiał szukać ciągnika i dłuuuga lina będzie potrzebna. :)

Śmiech  śmiechem, ale czasem warto się zastanowić czy takie wiosenne mycie podwozia i silnika na rozlewiskach na pewno dobrze zrobi wodzie i rybom w niej żyjącym.

A te bezcenne miny może nie wyrażają podziwu, tylko odczucia podobne towarzyszącym działkowiczowi, któremu ktoś właśnie sra na grządki czy klombiki?

No to naprawdę długo będziesz musiał szukać ciągnika i dłuuuga lina będzie potrzebna. :)

Śmiech śmiechem, ale czasem warto się zastanowić czy takie wiosenne mycie podwozia i silnika na rozlewiskach na pewno dobrze zrobi wodzie i rybom w niej żyjącym.

A te bezcenne miny może nie wyrażają podziwu, tylko odczucia podobne towarzyszącym działkowiczowi, któremu ktoś właśnie sra na grządki czy klombiki?

,,,,,,Mam pytanie do ciebie przyjacielu,czy jeździłeś VITARĄ? Edytowane przez Marioo

Mógłby ktoś polecić jakąś dobrą stronę do sprawdzenia numeru VIN auta z Niemiec? Z góry dzięki :)

A'propos aut z Niemiec i nie tylko. Kilka lat temu wymyśliłem że kupię sobie sobie auto na zachodzie. Ale co będę korzystał z usług firm oferujących takie usługi i tańsze niż w Polsce auta jak mogę sam to zrobić i nie dość że zapłacę mniej za auto to jeszcze nie zapłacę za pośrednictwo. Grzebałem na stronach niemieckich, francuskich,holenderskich i belgijskich. I okazało się że .........tam jest drożej :rolleyes: . 3 letnia Toyota Avensis kombi z przebiegiem do 50tys i silnikiem 2,0D w Niemczech była o ok. 1000 euro droższa a we Francji o 1400 (Belgia i Holandia pomiędzy) niż takie samo auto kupione w Polsce od pierwszego właściciela lub używane w salonie.

Czyli handlujący autami kupuje tam drożej i dokłada sprzedając tutaj ? A może kupuje powypadkowe ? I klepie dla oka kupującego żeby wyglądało dobrze? Zresztą taką sytuację miałem wtedy bo zrezygnowałem z zakupu gdzieś w Europie. Gość sprzedawał właśnie taką jak chciałem za normalną polską cenę. Dałem zaliczkę a ponad 40tysięcy miałem dowieźć. Ale coś mi nie grało ( taka zawodowa podejrzliwość B) ) i ........ odkopałem właściciela , firmę farmaceutyczną (sprzedający mówił że nie zdążył przerejestrować). 

I okazało się że 2 miesiące wcześniej auto na autostradzie pod Wrocławiem miało wypadek i .........poszło do kasacji :huh: . Dostałem raport policji, orzeczenie PZU o kasacji i zdjęcia wraku - cały był tylko dach.

• Like 1

Dobrego, bez wypadku, z normalnym przebiegiem auta to Niemiec za grosze nie odda. Te auta, które oferują Polacy, które sprowadzają z zagranicy, że niby Niemiec do kościoła jeździł i tańsze niż na Zachodzie, to wiadomo co to jest, wielki szrot. I jeszcze ci kit wciska, panie on miał tylko dwie rysy na dachu,.....chyba qrwa po lokomotywie. Oczywiście są od tego wyjątki, ale to znikomy procent. Co do cen w Polsce i na Zachodzie, to zawsze było tak, że tam było zawsze drożej. Wystarczy przejrzeć nasze otomoto pl,  a niemieckie mobile de. Szczególnie cena jest wysoka jak się kupuje od prawdziwego Niemca z podwórka, nie od Turka z komisu.

Czasy"okazji"się dawno skończyły i jeżeli jest auto zadbane,to swoje kosztuje,a w naszym kraju sprowadzają samochody tz.śmietniki,robią z dwóch jeden i sprzedają jako super auto,a "Niemiec tylko wchodził do auta radia posłuchać".Kiedyś szukałem auta w Niemczech i mnie to zastanawiało,dlaczego pięcio letnie auto ma przejechane ponad dwieście tyś.a w Polsce 15-letnie 170 tyś dziwna sprawa.

.a w Polsce 15-letnie 170 tyś dziwna sprawa.

Moje ma 14 lat i zbliża się do 176 tys.  :rolleyes: . Ale z zapisków które prowadzę wychodzi że robię ........10-11tys/rok chyba że urlop w Norwegii to wtedy +4-5tys. więcej. Ale w tym roku wynajeliśmy na wakacje busa i jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie. I w ub. i w tym roku zastanawiałem się nad wymianą ale w warsztacie gdzie bywam raz na rok (i służbowe auta tam robimy) twierdzą że awaria do 300tys jest raczej niemożliwa i że wcześniej mi blachy zgniją niż coś mechanicznie się zdarzy  B) .

@sacha jeśli można wiedzieć, czym jeździsz ?

Toyota Corolla kombi silnik 1,4 benzyna rok produkcji 2003. Pomyłką Toyoty jest wstawianie motora 1,4 do kombi co mi powiedziano w ASO dawno temu, jest za słaby dlatego pali więcej niż 1,6. 

W II połowie lat 90 miałem Carine II z silnikiem 1,6 i paliła po mieście ok. 7,5-8 litrów a 1,4 pali ok. 8,5 a zimą 9,5. Inna rzecz że jeżdżę na zimnym silniku bo do roboty mam ........ 4,5km. Po trasie jadąc do 90km/h pali 5,7-6 ale powyżej 120 już bliżej 7,5 . Ważne że rozrząd na łańcuchu i żadnych turbo. Nie wymagam od auta przyspieszenia , super wyglądu, skóry, wszystkich noweczesnych EPS, GPS, i innych skrótów o których nawet nie wiem co to jest i do czego służy. Auto ma jeździć i się nie psuć. Warsztat odwiedzam raz w roku na wymianę olejów, filtrów , klocków i serwis klimy. Jest to moja 3 Tocia od 1995 i pewnie będzie kolejna, tylko nie wiem czy w 2018 czy później. 

• 4 tygodnie później...