Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witajcie.

Czy są wśród nas użytkownicy takich aut jak Hyundai Galloper 2,5 TD, rok produkcji 1998-2003 lub Mitsubishi Pajero 2,5 TD 1995-2000.

Oba z nadwoziem 3 drzwiowym.

Zastanawiam się nad jednym z tych modeli.

Wszelkie informacje, porady, sugestie mile widziane i z góry za nie dziękuje.

• Like 1

Witajcie.

Czy są wśród nas użytkownicy takich aut jak Hyundai Galloper 2,5 TD, rok produkcji 1998-2003 lub Mitsubishi Pajero 2,5 TD 1995-2000.

Oba auta mają jedną wadę, po tych kilkunastu latach ruda je gryzie. Sprawdź dokładnie stan ramy i podwozia. Blachy mogą mieć pęcherzyki, zwykle mało pracochłonne. Poza tym twarde, sztywne klekoty. Zimy nie lubią, jak większość starych diesli, ale jak zadbasz, to będą odpalać nawet przy minus 30.

Przed zakupem sprawdź stan napędu, jeśli auto było mocno katowane w terenie, to mechanizmy różnicowe i blokady mogą być wyrąbane, podobnie jak sprzęgło i skrzynia. Trzeba się koniecznie przejechać, najlepiej na śniegu albo błocie. Zapiąć blokady i popróbować, bez reduktora. Potem sam reduktor, na koniec wszystko razem i zobaczyć, czy nic nie stuka, nie ślizga się, nie szarpie. Jeli nie jeździłeś terenówkami, weź kogoś, kto trochę ma pojęcia. Remonty napędów to kosztowna zabawa.

Gdybym miał wybierać, to Pajero, tylko nie Pinin.

• Like 2

Miałem kiedyś Patrola Y60, maszyna do orania w trudnym terenie. Sporo pracy i hajsu kosztowało aby doprowadzić furmankę do stanu używalności ale później nigdy nie zawiódł. 

Jedno z lepszych aut jakie miałem. Potem był 4Runner i bez porównania do Y60. Dobrze że szybko znalazłem kupca :D

Edytowane przez bociekgc8

Mam w patrolu opony "na przeglad" AT 31/10.5/15 Mięsa nówka wiek ok 9 lat. Zakładam je tylko na stacje diagnostyczna. W tym roku z pewnych powodów jeździłem na nich 2 tygodnie. Masakra, slisko niepewnie, słabe hamowanie. Wróciłem do MT 34/11.5/16 i wsio wróciło do normy.

Nie warto pchać się w zimę w stara gumę.

Jest Impreza  :P co prawda nie wiem czy łapię się na auto dla wędkarza ale młodsi koledzy lubią szybkie 4x4 i żeby jeszcze warczało. 

Hatchback z 2008 , srebrna /przebieg 126 400 / 1,9 benzyna / ręczna skrzynia / tempomat / klima / grzane siedzenia / cena 28 tys pewnie do negocji.

Kontakt 536 290 472  albo yoriko.terada@mofa.go.jp    auto z Japonii i właściciel też. 

Jest Impreza  :P co prawda nie wiem czy łapię się na auto dla wędkarza ale młodsi koledzy lubią szybkie 4x4 i żeby jeszcze warczało. 

Hatchback z 2008 , srebrna /przebieg 126 400 / 1,9 benzyna / ręczna skrzynia / tempomat / klima / grzane siedzenia / cena 28 tys pewnie do negocji.

Kontakt 536 290 472  albo yoriko.terada@mofa.go.jp    auto z Japonii i właściciel też. 

O widze ze Japonczyk pracuje w ambasadzie ;) Az dziwne ze chlopak nie podal prywatnego maila tylko ministerstwa  :D

• Like 1

O widze ze Japonczyk pracuje w ambasadzie ;) Az dziwne ze chlopak nie podal prywatnego maila tylko ministerstwa  :D

Będę zgadywał że w japońskiej :P szczególnie że ma niebieskie blachy i znaczek "CD". A chłopak to chyba nie do końca bo ma damskie imię . Chociaż u nas też np. Jan Maria było.

Edytowane przez sacha

Będę zgadywał że w japońskiej :P szczególnie że ma niebieskie blachy i znaczek "CD". A chłopak to chyba nie do końca bo ma damskie imię . Chociaż u nas też np. Jan Maria było.

Ja tam do tej pory czasami nie rozrozniam czy chlopak czy dziewczyna po ich imionach  :D

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witajcie.

Arek pomyśl o dacii Duster 1,6 w benzynie. Prędzej się wygrzebie z błota jak pajero 2,5l bo jest lżejszy.

Ale ma mniejszy prześwit, dacia do progów 210 mm zaś Pajero do dyfra 215 mm to do płyty  podwozia zapewne wyjdzie ze 400 mm.

I jeśli chodzi o błoto to zapewne nie jest to samochód do błota, na minus brak ramy. 

Zapewne jeśli auto na czarne i do ciągania przyczepy z łódką (nie łodzią) do dobry wybór.

Sam się na Dacia zastanawiam.

Edytowane przez Małkociniak

Dzięki Józku za propozycję...

Po głębszych przemyśleniach stwierdziłem, że zostaje przy swojej starej, niezawodnej Vitarze.

Dołożyłem do niej nowy kpl sprzęgłowy, opony i pospawana została rama.

Konserwacja jej w środku, na zewnątrz.

Drugie, zdrowe drzwi zamontuje na wiosnę.

Odpukać- śmiga jak potrzeba????

post-50961-0-01361300-1515919792_thumb.jpg

• Like 8

Najważniejsze, że bezstresowo dojeżdżam na swoje miejscówki????

A jak autko nie myte dłuższy czas- postawiona w chaszczach- fest się kamufluje????

Da się też w niej przekimać nocną przerwę w łowach.

Co do obcierania...

Nic takiego się nie dzieje.

Nie jeżdżę po ciężkim, trudnym terenie.

Ścieżki nad wodę nie są jakieś ekstremalne- dla tego autka.

Osobówką nie przejdzie????

A jak dobrze podleje teren, lub są miejsca gdzie nie da się dojechać bo zagrodzone drutami- spacerek????

• Like 2

Dzięki Józku za propozycję...

Po głębszych przemyśleniach stwierdziłem, że zostaje przy swojej starej, niezawodnej Vitarze.

Dołożyłem do niej nowy kpl sprzęgłowy, opony i pospawana została rama.

Konserwacja jej w środku, na zewnątrz.

Drugie, zdrowe drzwi zamontuje na wiosnę.

Odpukać- śmiga jak potrzeba

attachicon.gif _20180114_094942.JPG

Śliczna :wub: :wub: :wub: możesz podesłać(lub tu wstawić) kilka innych zdjęć  

• Like 1

Teraz to już ma chyba u mnie dożywocie????

Jak w każdym autku- zawsze jest coś do zrobienia- i dobrze bo akurat lubie grzebać, a w przypadku Vitary- naprawy odbywają się małym kosztem.

Ale będe pamiętał...????

Opony mam teraz Glob-Gum 235/75 R15 (również oznaczane 30x9,5 R15) kopie Goodyear Wrangler AT.

Autko stoi na seryjnych sprężynach.

Nic nie ,,liftowane''

Jedynie tuleje poliuretanowe są założone na przedzie.

Pewnie przy ekstremalnych wykrzyżach opony obetrą o poszerzenia nadkoli.

Ale nawet jak się trafi większa dziura- od czego jest reduktor i mała dawka gazu.????