Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

A ja zapytam o Vitarę :)

Czy jest różnica pomiędzy pierwszą wersją chyba do roku 2005 a nowszym modelem po 2005 . Takie wyciąganie łódki na przyczepie z wody.Delikatny zjazd ,koła auta zostają  na piachu. Bez wielkiej extremy  i wjazdu do wody pod progi. Mondeo nie daje rady i tzreba kombinować z liną ...  Pierwsza miała reduktor +lewarek a ta nowsza przełącznik  napędu.

• Like 1

A ja zapytam o Vitarę :)

Czy jest różnica pomiędzy pierwszą wersją chyba do roku 2005 a nowszym modelem po 2005 . Takie wyciąganie łódki na przyczepie z wody.Delikatny zjazd ,koła auta zostają  na piachu. Bez wielkiej extremy  i wjazdu do wody pod progi. Mondeo nie daje rady i tzreba kombinować z liną ...  Pierwsza miała reduktor +lewarek a ta nowsza przełącznik  napędu.

Śmigam GVII 06r , swoją drogą druga w rodzinie. W porównaniu do CRV I tam gdzie ona zaczynała boksować kołami (średnio pochyły slip z trawą) tam Vitara podjeżdża w trybie AUTO praktycznie bez dodawania gazu :) GVII po 2006 też ma reduktor który bardzo dobrze działa w terenie. Zimą w głębokim śniegu (czechy) wjechałem tam gdzie inni mogli pomarzyć - co prawda dobre zimówki robiły robotę , ale Pan z BMW X6 pokiwał głową i powiedział że szalony jestem :D

• Like 2

Śmigam GVII 06r , swoją drogą druga w rodzinie. W porównaniu do CRV I tam gdzie ona zaczynała boksować kołami (średnio pochyły slip z trawą) tam Vitara podjeżdża w trybie AUTO praktycznie bez dodawania gazu :) GVII po 2006 też ma reduktor który bardzo dobrze działa w terenie. Zimą w głębokim śniegu (czechy) wjechałem tam gdzie inni mogli pomarzyć - co prawda dobre zimówki robiły robotę , ale Pan z BMW X6 pokiwał głową i powiedział że szalony jestem :D

Czyli raczej nie powinienem mieć kłopotów z nowszym modelem ? 

• 2 tygodnie później...

Cześć! :) 
Poruszaliśmy kiedyś (kilka miesięcy temu?) na forum kwestię wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela, który przy szacowaniu zaniża wartość samochodu. Ktoś bardzo rzeczowo opisał jak postąpić w takiej sytuacji. Próbuje to wygrzebać, niestety mimo opcji ,,szukaj"  nie udaje mi się tego znaleźć, może ktoś coś kojarzy, lub ewentualnie sam ,,wojował" z ubezpieczycielem w tej sprawie z pozytywnym skutkiem? Obaj uczestnicy mieli wyłącznie OC, poszkodowany ma szkodę całkowitą, ostatnio serwisował auto i ma na wszystko faktury.

CRV 2005/2006 fajnie się spisywała i nigdy się nie zakopałem. Jeździłem po trawie, błocie nad Bugiem, Wisłą, ujściu Wkry. Zawsze z głową. Super samochód, bardzo przemyślany, uniwersalny, rodzinny. Sporo miejsca. Oddałem żonie i zamieniłem na LC, tym też się nie zakopałem :)

CRV 2005/2006 fajnie się spisywała i nigdy się nie zakopałem. Jeździłem po trawie, błocie nad Bugiem, Wisłą, ujściu Wkry. Zawsze z głową. Super samochód, bardzo przemyślany, uniwersalny, rodzinny. Sporo miejsca. Oddałem żonie i zamieniłem na LC, tym też się nie zakopałem :)

Jeszcze nie ale pierwszą wtopę się zapamiętuje na długo.

Darku, zawsze pierwsze wymiękają opony, potem już równia pochyła.

Ja swoją toyką dwa razy dojechałem do granicy możliwości. Pierwszy raz nad Wisłą, drugi raz nad Bugiem. Pierwszy w błocie, drugi w piasku. :D Na szczęście w obu przypadkach udało mi się wygrzebać o własnych siłach, a właściwie z pomocą kolegów, z którymi jechałem i fantów w bagażników.

• Like 3

Jutro agencja mienia wojskowego w Krakowie organizuje przetarg na którym wystawia skodę superb 1.9TDi za 14.500zł, znajomi chwalą stan i przebieg wystawianych przez wojsko osobówek tak więc jeśli ktoś właśnie szuka auta to warto rzucić okiem. Żeby było bardziej wędkarsko jest też mercedes benz 290gd za 25000 :)
https://amw.com.pl/pl/uzbrojenie-i-sprzet/sprzet-wojskowy/przetargi-1/1320 na stronie 6 są zdjęcia superba

Panowie, może ktoś zainteresowany? Autko w mojej rodzinie od nowości i bez przygód...

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-pierwszy-wlasciciel-salon-polska-bezwypadkowy-ID6A7xhv.html#4748454341

Młodszą bo z 2008 sprzedaliśmy w pracy pod koniec ub. roku. Sam się zastanawiałem bo czasami nią jeździłem ale pojemność bagażnika jednak jest zbyt mała szczególnie jeśli miałbym spakować ponton i silnik. Z tym silnikiem auto nie do zaj.....nia. 

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Mam

Citroen C8.
Umożliwiania zostać na ranek jak wieczorem biorą, szczególnie latem jak noce krótkie, a do domu daleko

Mam to samo ale za znaczkiem Lancii- Phedrę.
Dawno się noszę z trochę większą improwizację na dłuższe wypady- właśnie odnawiam starą szafkę kuchenną: spanie będzie na górze/blacie, dół przerobie coby kilka wędek wlazło  :rolleyes:

szafka.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...