Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Ja to w zasadzie chce kupić a nie robic swapy B) inne też biorę pod uwagę... Ale ganarytowo podobne... Jak nie będzie audi quattro w kombi...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tomasz eS

Dla mnie najlepsze auto na wypady  to Skoda Superb 4x4  kombi w pakiecie podwyższanym , małe spalanie 6 L ,pakowna ,szybka idealne auto 

jeszcze nigdy mnie nie zawiodła ,dojedzie wszędzie sam byłem zdziwiony co potrafi  , czasem przytrze dołem ale to nic bo ma płyty

zamieniłem z większej terenówki bo była mało ekonomiczna, a po błocie latają tak samo 

mam na niej zimówki cały rok, super lata po piachu i błocie 

prowadzi się jak zabawka , pomimo gabarytu

jedyny minus to potrafi przytrzeć gniazdem od elektryki haka ,na sporych dołach

jak go nie schowam pod zderzak ;-)

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 1

Ewentualnie kupić zdrową bazę i zlecić zbudowanie samochodu np.takiego słuszny motor wstawiony. Właściciel włożył dużo serca, czasu i kasy w ten projekt. Miałem też w tym udział i jak teraz słyszę o tym że chce sprzedać to nóż w kieszeni mi się otwiera.

post-46503-0-44148900-1547312778_thumb.jpg

post-46503-0-91752700-1547312785_thumb.jpg

post-46503-0-87114100-1547312792_thumb.jpg

• Like 2

Navara to ciągnik, weekendowe wyprawy w promieniu 50km dalej to już za karę. Disko 3 ma adaptacyjny zawias z tyłu o ile dobrze kojarzę, awaria = duża kasa. Pathfinder lubi w środku skrzypieć i trzeszczeć, nie każdy ale w każdym jest głośno dość. Jak kupowałem auto myślałem o path’u po jezdzie zrezygnowałem. Trudny wybór :)

• Like 3

Jest trudny wybór

Dla mnie ważne są takie czynniki

-sprawność w terenie
-ilość miejsca na klamoty
- prowadzenie
- ekonomika
- niezawodność ( żadnej pneumatyki )
- szybki w trasie

jazda w terenie to ok 5% całej drogi
a , to nie przygoda przeprawowa tylko ryby

chyba , że mamy dużą łódz to tylko kawał ciężkiego auta 4x4 by koła nie boksowały w miejscu przy wyciąganiu łodzi

Może i Skoda jest racjonalnym wyborem... Ale mam już rodzinne kombi B) w dieslu... Mam na miasto benzynę... A teraz chce coś dużego i pakownego....

To kup VW Caddy MAXI z napędem 4Motion :D

• Like 1

Określ budżet i można wtedy wymyślać, na razie to wiemy że ma mieć ramę ,reduktor ,dużą pakowność i ładowność, skórę i klimę i dobre właściwości terenowe.

Jak słyszę rama i reduktor to mam przed oczami 2 obrazki. Ciągnie codziennie 2 tonowy agregat prądowy do pracy a drugi to paleta kostki brukowej, w innym przypadku to nieuzasadnione w cywilnym aucie.

Określ budżet i można wtedy wymyślać, na razie to wiemy że ma mieć ramę ,reduktor ,dużą pakowność i ładowność, skórę i klimę i dobre właściwości terenowe.

Nie wiem myślałem pierwsze o kwocie oscylujacej około 30 tysi z plusem

Kayak jaki masz prześwit w tej szkodzie?

nie wiem , ale przed nią miałem taką samą tylko bez pakietu wszystkie drogi czy jakiś tam (nie pamiętam  fachowej nazwy) i trochę tarła 

tą przedzieram się wszędzie jeszcze nie było miejsca gdzie bym nie dojechał , choć nie raz byłem pewien , że stanę jest w miarę lekka i leci wierzchem 

nie pracuje w skodzie ;-) , długo szukałem właściwego auta i trochę ich przewaliłem

następne też będzie takie samo tylko młodsze, jak finanse pozwolą ;-)

• Like 1

nie wiem , ale przed nią miałem taką samą tylko bez pakietu wszystkie drogi czy jakiś tam (nie pamiętam fachowej nazwy) i trochę tarła

tą przedzieram się wszędzie jeszcze nie było miejsca gdzie bym nie dojechał , choć nie raz byłem pewien , że stanę jest w miarę lekka i leci wierzchem

nie pracuje w skodzie ;-) , długo szukałem właściwego auta i trochę ich przewaliłem

następne też będzie takie samo tylko młodsze, jak finanse pozwolą ;-)

Miałeś możliwość wodowania łódki na jakimś piachu tym autem?

Jestem ciekaw jak się spisał dołączany napęd 4x4.

Jeśli auto nowe, albo prawie nowe, to cokolwiek Ci się podoba.

Jeśli używany (przy Twoich oczekiwaniach) to Mercedes G, albo tańsza Toyota Landcruiser 5d. Te samochody używane są raczej do cywilnej jazdy, rzadko traktowane jako woły robocze i łatwiej znaleźć sensowny egzemplarz. Komfortowe, pojemne, dzielne w terenie, same zalety.

Gdyby to miało służyć dla rodziny i w teren, to z pojemnych aut Volvo XC70 albo Audi A6Allrad, ale rodzinne już posiadasz... .

Miałeś możliwość wodowania łódki na jakimś piachu tym autem?

Jestem ciekaw jak się spisał dołączany napęd 4x4.

Problemem nigdy nie jest napęd tylko przyczepność. Napędy na 100% sobie poradzą co nie znaczy że auto wjedzie i wyjedzie. Zawsze musi być jakiś kompromis pomiędzy gumami na asfalt, teren czy piach. Specjalistyczne opony do jazdy po luźnym sniegu czy piachu nadają się tylko do tego a ma asfalcie pierwszy zakręt to palma. Nawet bardzo lekki zestaw z tyłu bez odpowiednich opon z najlepszymi napędami będzie stał w piachu.

https://youtu.be/jvSpudo7RUU

Ps. nie woduje się w piachu:) chyba że ciągnik blisko :)