Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

A trochę z innej beczki - wiecie jak wygląda temat zakupów grupowych w salonach Toyoty? Sam jestem zaintersowany zakupem nowej RAV'ki.

Co to są zakupy grupowe ? Jako grupa zawodowa ?

To było nierealne jakieś 10-12 lat temu. Cudzoziemiec u mnie w robocie myślał o kupnie auta i dowiedział się że są marki (np. Ford i Opel) dają rabaty dla lekarzy, prawników i kogoś jeszcze. Nissan dawał też dla dyplomatów i to 15% . Pojechaliśmy do Toyoty w Piasecznie zapytać czy mają rabaty np. dla dyplomatów. Powiedzieli że nie, dla nikogo nie mają zniżek.

No a mi powiedzieli , że mają np. dla służb mundurowych, lekarzy, rolników, nauczycieli. Ale nie o to mi chodziło. Z resztą zakupy grupowe aut chyba nie mają już racji bytu. Kiedyś była możliwość zebrania iluś tam osób zdecydowanych na kupno i dzięki temu osiągnięcia  lepszej pozycji negocjacyjnej.

Np. w audi Q5 w zeszłym roku można było urwać do 20% od ceny wyjściowej (rzędu 180-200tys). Znajomy ze 3 miesiące targował się z poszczególnymi dealerami audi zanim doszedł do takiego poziomu i nie była to wyprzedaż rocznika.

No ale to audi. Mało interesujące nas w tym wątku ???? U Japończyków chyba to nie jest to takie proste. Np. W suzuki ceny stoją sztywno a tylko przy wyprzedaży rocznika ze 3 tys. są niższe.

• Like 1

Lexus Rx to nie terenówka, to oczywiste.

Moje Subaru jest idealne do jazdy w koło komina.

Plan na ten rok to dużo dalekich wyjazdów, ponad 300km w jedną stronę.

Właśnie dlatego zastanawiam się nad Rxem.

Mają stały napęd 4x4, są wygodne, bogato wyposażone...

Dodam, że rozglądam się za Rxem pierwszej generacji, nie salonówką :)

Jako entuzjasta Subaru mówię Tobie nie bluźnij , tylko młodszego forka poszukaj   ;) 

Dwutonowy RX chyba posiada na wyposażeniu mocną i długą linę holowniczą ?  :P  :D

Dwutonowy RX chyba posiada na wyposażeniu mocną i długą linę holowniczą ?  :P  :D

Nie ma linki. W robocie jeden z pracowników przywiózł 10 letniego, jeździł u nas 4 lata i zabrał bo uważa że jak przez 14 lat nic się nie popsuło to jeszcze kilka lat się nie popsuje. U mnie coś stuka w zawieszeniu w Corolli, podejrzewam łączniki stabilizatora . Oburzające :rolleyes: , 198 tys. 16 lat i stuka  :P

• Like 1

Nie pisałem, że nie lubię Subaru ???? To fajne i twarde auto. Ale małe. A za 20-25tyś. kupię co najwyżej Forestera II, który nie jest większy od I.

A Lex też japoński ????

No chyba, że Outback, chodzi mi po głowie.

Bo innych opcji jakoś nie widzę. Podróżować komfortowo z przyczepą na dystansie 300-400km.

Edytowane przez chojny83

Lina w tym wypadku służyła by do wyciągania z tarapatów . Dwie tony osobówki w terenie to jak ciężka dupa po butelce Łąckiej ;)

Tego typu suvy mają sens w UK. Gdzie wszędzie twardo . Oczywiscie RX to fajny samochód hehe

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Nie ma linki. W robocie jeden z pracowników przywiózł 10 letniego, jeździł u nas 4 lata i zabrał bo uważa że jak przez 14 lat nic się nie popsuło to jeszcze kilka lat się nie popsuje. U mnie coś stuka w zawieszeniu w Corolli, podejrzewam łączniki stabilizatora . Oburzające :rolleyes: , 198 tys. 16 lat i stuka  :P

Problem ze starszymi Lexusami jest taki, że jak coś sie zepsuje to bardzo boli po kieszeni, a zamienników brak, jedynie podstawowe części eksploatacyjne. W silnikach V6 przed 2008 r potrafią polecieć bębny vvti, koszt naprawy ok. 12 tys, wymiana amortyzatora pneumatycznego w RX to koszt ok 4 tys/szt.

Np. w audi Q5 w zeszłym roku można było urwać do 20% od ceny wyjściowej (rzędu 180-200tys). Znajomy ze 3 miesiące targował się z poszczególnymi dealerami audi zanim doszedł do takiego poziomu i nie była to wyprzedaż rocznika.

No ale to audi. Mało interesujące nas w tym wątku U Japończyków chyba to nie jest to takie proste. Np. W suzuki ceny stoją sztywno a tylko przy wyprzedaży rocznika ze 3 tys. są niższe.

Ja tam z baleno stargowałem 4 tysie .... :D :D

Witam.

Toyota nie oferuje czegoś takiego jak rabat na grupę ludzi. Jest rabat flotowy, ale to wiąże się z posiadaniem 5 sztuk zarejestrowanych pojazdów w firmie. Rabat flotowy nie obejmuje klienta indywidualnego, dla którego oficjalnie rabatu nie ma. Jak ktoś prowadzi firmę i ma jakieś auta w ilości min. 5 sztuk zarejestrowane to mogę pomóc. Zaznaczam, że rabat flotowy zależy od wersji i konfiguracji auta i nie są to olbrzymie kwoty kilkunastu tysięcy zł.

• Like 2

Ktoś wcześniej proponował dla kolegi Tomasza eS Toyotę LC. Da radę w ogóle w budżecie 30k kupić sensowny stan np. wersji J7 z linii hd ?

Może w przyszłym roku kupię coś terenowego. Chodzi mi po głowie Grand Cherokee II, Pajero III, ale benzynę ciężko będzie znaleźć. Nawet Grand Vitara XL7 też mogłaby być dobrym wyborem dla mnie.

Ja w zeszlym roku kupilem XL7 z przeznaczeniem wylacznie na ryby. W tym roku zaczynam szukac Land Cruisera 120.

Suzuki jest zaskakujaco wygodne jak na tego typu auto i w zasadzie nie ma sie za bardzo do czego czepic oprocz silnika. Ja wybralem diesla a on jest po prostu za slaby w tego samochodu. Jak ktos sie buja w kolo komina bez przyczepy to ok. Ale dlugie trasy potrzebują mocy :)

Suzi mozna tez wyrwac za niewielkie pieniadze. Moja ze wszystkim co w niej wymienilem kosztowala kolo 20 tys 40523d620dae65fab7b21130a2fd3ff0.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

Obecnie borykam się z zakupem samochodu, subaru wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Niestety jest mały minus regulacja zaworów o których się pisze na forach. Ceny jakie są podawane są tak skrajne że ręce opadają od 1000 do 5000 co kilkadziesiąt tysięcy kilometrów. Rozumiem że regulacja w autoryzowanym serwisie Subaru będzie wyższa ale  nie pięciokrotnie. 

Jaka jest prawda.

Ja w zeszlym roku kupilem XL7 z przeznaczeniem wylacznie na ryby. W tym roku zaczynam szukac Land Cruisera 120.

Suzuki jest zaskakujaco wygodne jak na tego typu auto i w zasadzie nie ma sie za bardzo do czego czepic oprocz silnika. Ja wybralem diesla a on jest po prostu za slaby w tego samochodu. Jak ktos sie buja w kolo komina bez przyczepy to ok. Ale dlugie trasy potrzebują mocy :)

Suzi mozna tez wyrwac za niewielkie pieniadze. Moja ze wszystkim co w niej wymienilem kosztowala kolo 20 tys

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie chcę Cię martwić, ale LC to też nie jest demon prędkości, chociaż duży moment obrotowy robi robotę. Tyle, że za dobrą Toykę będziesz musiał położyć ze 3 Suzuki.   :ph34r:

Nie chcę Cię martwić, ale LC to też nie jest demon prędkości, chociaż duży moment obrotowy robi robotę. Tyle, że za dobrą Toykę będziesz musiał położyć ze 3 Suzuki. :ph34r:

Mam swiadomosc tego, ze to nie wyscigówka chociaz pewnie przy Suzi, w ktorej do 2 tys obrotow nie dzieje sie kompletnie nic, to róznica pewnie bedzie spora.

Biore tez pod uwage Pajero gdzies w latach 2008-2010.

No ale ...... znaleźć dobry egzemplarz LC albo Pajero i to jeszcze nie w jakich szatańskich pieniądzach jest ciężko.

Bede szukal, patrzyl a jak się coś trafi to kupie. Na szczęście mi sie nie spieszy.

Widziałem Was dzisiaj na Myczkowcach ,łowiłem koło schodów :D.ponton sprawdził się jako lodołamacz ? :D

Kurde nie spodziewałem się że zamarznie pod mostem... Rano było cale skute B) trochę wioslem. Reszta dziobem...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Moje już po testach....

Faktycznie dojazd to slipu jak dla terenówki.... tam by Porsche 911 dojechało :P

No offence, wiem jak to jest. Niech służy! :)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

Faktycznie dojazd to slipu jak dla terenówki.... tam by Porsche 911 dojechało [emoji14]

No offence, wiem jak to jest. Niech służy! :)

A co ma piernik do wiatraka... B) ja pontonu nie slipuje B) a wszystko w bagażniku się mieści B)

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 1