Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Z lsd miałem do czynienia, jakiś problem się pojawił? Trzeba pamiętać przy wymianie o specjalnym oleju lub dodatku do lsd. Jak mechanizm zmarł to czasem pomaga wymiana oleju. Jak chcesz sprawdzić czy działa to auto na podnośnik i kręć jednym kołem ,drugie ma się obracać w tym samym kierunku. W terenie robi to średnio ,nawet gorzej jak średnio ale zawsze lepiej jak otwarty dyfer,pod warunkiem że działa.

A ka polecam X5 ... jest radosc z jazdy jest moc jest duzy bagaznik jest fajna polka na ktorej mozna siedziec jest wyjezdzajaca podloga bagaznika dzieki ktorej mozna latwo wyjac np silnik,przeworzenie jednoskladow to nie problem, naped na 4 kola pozwala na slipowanie lodzi na dzikusa ...spalanie srednio 9-10 litrow (250hp )

• Like 3

A ka polecam X5 ... jest radosc z jazdy jest moc jest duzy bagaznik jest fajna polka na ktorej mozna siedziec jest wyjezdzajaca podloga bagaznika dzieki ktorej mozna latwo wyjac np silnik,przeworzenie jednoskladow to nie problem, naped na 4 kola pozwala na slipowanie lodzi na dzikusa ...spalanie srednio 9-10 litrow (250hp )

Które X5 pali 9-10 litrów średnio ? 3 litrowy dieselek?

• Like 1

Andrzej , masz tam power shift'a może ? Strach brać , czy się nie przejmować ? Kupiłeś MK2 180 PS bazowo ?

To 2013 ze sprawdzonym motorem 2,0 dieselek z peugeota. Seryjnie 163 KM a po wizycie u tunera 200.

Bez powershifta - nie lubię automatów.

Edytowane przez godski
  • Like 1

A ile po mieście na krótkich odcinkach i w korkach ? Mój S-Max 2,0 TDci zrobiony na 200 KM w takich warunkach 9-9,5 literka.

A co za problem zrobić e53? i mieć 260km :)

Spalanie niższe masz niż w x5 ale w X5 dobry automat, 4x4 :)  

Mi e53 lift diesel pali w mieście 13 na trasie 9.

Kapitalne auto. Tylko potrzebna zadbana sztuka bo jest kilka elementów które pochłaniają kasę. Xdrive, maglownica. Nie są kwota pojedynczo spore ale przy tym wieku jest ryzyko, że się pojawią. Ja mam kilka rzeczy za sobą i ciesze się jazdą :) 

X3 silnik 3,0 218km na krótkich odcinkach pozamiejskich pali ok 9-10 l napędu.

Autostrada ok 9 l przy jeździe 180-190 km/h.

Nie moja bryczka, ale info pewne.

Kupując drugi raz brałbym X3 a nie X5... choć troszkę mniejsze to jednak mniej skomplikowany :) 

Od lat robię swoje samochody u znakomitego tunera Witka z Mineralnej w Warszawie.

Po kolei były to przez lata:

Golf IV 1,9 TDi - 100 KM->170KM

Alhambra 1,9 TDi - 115KM->150 KM

Audi 1,8T benzyna- 163KM->230 KM

i teraz SMAX 2,0 TDCi 163-200 KM

Rzadko zmieniam samochody. Robię około 5-6 tysięcy km rocznie i samochód zmieniam rzadziej niż co 5 lat. 

Edytowane przez godski
  • Like 4

filmy propagandowe,....

Ale dla tych na zachód od Uralu- okolice Moskwy i St. Petersburga.

Zapominamy że "u nas" 500 kilometrów to wyprawa, "u nich"- na wschód od Uralu- miewają i 2tyś kilometrów do markowego serwisu :o

A bywa i tak (Norylsk przykładowo, ale mnożyć by takich przykładów), że jesienią i wiosną to możesz się ewentualnie pod helikopter podwiesić coby do warsztatu ogarniającego common raill i komputery podrzucili.

Jedna droga tam- w dodatku do drogi wodnej: dalej trza okrętem płynąć do warsztatu :)

Norylsk.png

Popatrzcie na mapę:

Rosja.png

Toż to prawie Afryka i Australia razem wzięte, z Permu (a to już za Uralem!!!) do Magadanu mają ponad 8600 kilometrów.

Ja- mieszkając tam- wolał bym jednak starego GAZ`a lub UAZ`a coby niewielkim kompletem narzędzi szybko usunąć usterkę i nie zamarznąć w drodze do domu jak jest -40 stopni :)

Nie chciał bym w tamtych stronach stanąć bo piezoceramiczny wtrysk mi się zapchał w Toyocie 4x4 a komputer stwierdził by że nie mogę dalej jechać na trzech bo ekologia jest najważniejsza.

Tam to kosmos jest a nie Ziemia:

https://youtu.be/jZpMrDRHMD0?t=580

• Like 1

Czy są wśród Nas użytkownicy Hondy CR-V pierwszej generacji 2,0 w samej benzynie?

Kolega szuka czegoś takowego na wypady z łódką, ale i też wozidła do codziennego użytku.

Z racji, że jest pasjonatem marki Honda- wybór taki a nie inny.

Z góry będe wdzięczny za wszelakie opinie, wskazówki, informacje na co patrzeć przy zakupie, mocne i słabe strony...