Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są wśród Nas użytkownicy Hondy CR-V pierwszej generacji 2,0 w samej benzynie?

Kolega szuka czegoś takowego na wypady z łódką, ale i też wozidła do codziennego użytku.

Z racji, że jest pasjonatem marki Honda- wybór taki a nie inny.

Z góry będe wdzięczny za wszelakie opinie, wskazówki, informacje na co patrzeć przy zakupie, mocne i słabe strony...

Minęło parę lat więc pewnie i stan techniczny aut spadł ale... genialne auto swego czasu. Mechanika top topów. Sprawdzić rdzę i kupować. Cholernie dobrze wspominam to auto. 

Dwóch kumpli ma CRV 1 gen. Oba 2.0 benzyna jeden ma wersje słabszą 128KM a drugi mocniejsza 147KM. Generalnie jak chcesz ciągać przyczepę z dużą łodzią to polecam wersje mocniejszą. Silniki nadają się do gazu. Mechanicznie auto super, największa bolączka to korozja na to trzeba zwracać uwagę przy zakupie.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

FOR SALE

HYUNDAI TUCSON 2.0 CRD

4x4 Diesel

Year 2006

135 000 kms

Perfectly maintained, new bell-chains adjusters, all options

Free of VTA and excise tax

To contact : Jerzy MICHALIK

Tél : 604 157 427 mail : jerzy.michalik@diplomatie.gouv.fr

Prix : 19 000 PLNn     

Edytowane przez sacha
  • Like 1

Ssangyong rexton awd świetnie się sprawdza z przyczepą.

Wysokie zawieszenie i napęd na 4 łapy się przydał bo jakiś jeleń zastawil wyjazd.

Teraz pewniej będę wjezdzac w teren.

I oby nie sprawdzilo sie powiedzenie:

Im bardziej wydaje Ci sie ze masz auto terenowe, tym dalej musisz iść po traktor :)

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Potrzebuje Waszej podpowiedzi.

Wprawdzie nie szukam auta typowo na ryby/teren ale nie chce mnożyć tematów.

Założenia są takie :

Będzie to drugie auto w domu, chcę wydać na zakup jak najmniej to będzie możliwe  8-10tys zł. Zakup to jedno eksploatacja drugie, więc potrzebny jakiś popularny model z duża dostępnością niedrogich części zamiennych. Wiem że będzie ciężko w tym budżecie na coś sensownego. Auto ma robić ok 1000km miesięcznie. Bardziej skłaniam się w kierunku benzyny, diesel pewnie będzie już dojechany w tym budżecie. Mile widziane kombi, ew w miarę pakowny sedan lub hatcheback. Silnikowo bez szaleństw żeby na opłatach i paliwie oszczędzać na maxa 1.8 czy 2.0 chyba że buda niezbyt ciężka i uciągnie to 1.6. Wersje 3 drzwiowe odpadają, 4d/5d podstawa.

Jako "główne" auto mam Mitsubishi Outlandera 2.0 Turbo 200km i siłą rzeczy nie udźwignę drugiego podobnego samochodu, potrzebuje "taniowozu"na maxa którego nie będzie szkoda zostawić pod galerią handlową, przy rowie jak jadę na ryby i nie stresować się czy miejscowy porysuje mi lakier bo stanąłem na jego 15cm ugoru, rzucić do niego jakieś graty budowlane (niedługo zaczynam temat budowy własnych czterech katów).

Zastanawiałem się nad:

Skoda Octavia pierwsza generacja 1.8T lub 2.0 115km (to chyba jednostki VW ta same co w audi i passatach)

Audi A4 B5

VW Passat ? (pomijam cały hejt ale auto mi się nie podoba i jest ostatnie na liście, jeżeli naprawdę warto zacisnę zęby i kupię. Największa podejrzliwość budzi awaryjność i koszty utrzymania, czy rzeczywiście to takie tanie i bezawaryjne auto? ja siedzę głównie w Japończykach)

Generalnie to żadne z w/w mi się nie podoba :D ale ma być tanio w zakupie i eksploatacji.

Francuskim nie dam rady, próbowałem się oswoić z ta myślą z pół roku i jednak stereotypy są silniejsze ode mnie ;) psychiczny spokój to brak francuza na podjeździe (wiem że są perełki i część to dobre i solidne auta ale nie dam rady się psychicznie przestawić, ledwo passata jestem w stanie udźwignąć :D

Najchętniej jakiś Japończyk, tylko ta ruda... przynajmniej na chwile chciałbym o niej zapomnieć szczególnie w taniowozie, od zawsze jeżdżę Japończykami z rudą znamy się dobrze i chętnie odetchniemy od siebie:D

Co powiecie w temacie taniowozu do 10tys ?

Edytowane przez gajosik

Paweł weź pod uwagę 307 najlepiej sw 2.0 z gazem. Parę lat jeździłem i naprawdę taniocha w użytkowaniu. W tej cenie można coś sensownego kupić.

A ja mam inne pytanie. Dostałem od sąsiada namiot dachowy, już wiekowy ale naprawdę fajna konstrukcja. Do tej pory jak leciałem gdzieś dalej na rybki to ze swojej C8 wymontowywałem siedzenia tylne i materac wchodził.

Potrzebuje pod ten namiot jakiś mocny bagażnik dachowy bo to co mam to plastikowa atrapa która nie wytrzyma takiego ciężaru. Ktoś ma jakieś pomysły?

post-50928-0-20693500-1557681740_thumb.jpg

Edytowane przez siatkaz

Wez octavke tej pierwszej generacji. Wlasnie kombi jest na zwyklym zawieszeniu tak jak golf. Mam obecnie cos takiego tyle ze 1.6 zgazowane i za 100 robie tym 500km. A przewozi wszystko. Ostatnio weszlo 20 paczek paneli 2.75 i nawet klapa byla zamknieta. No i czesci grosze. Np.hamulce caly tyl przy wlasnej robocie to ok 200zl.