Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Tym właśnie silnikiem 2.5 ropa i automat ? Czym sobie zasłużył na dożywocie, chociaż bezawaryjność to już wystarczający argument ? :) Ja się mocno obawiam mało ekonomicznej eksploatacji w moich rękach. Krótkie odcinki małomiejskie do pracy i z powrotem. I do tego okazyjnie weekendowe dłuższe trasy z łódką.

Sam sobie odpowiadasz że potrzebujesz samochodu z benzynowym silnikiem i ewentualnie podtlenek elpidżi. Koszty ewentualnych problemów z dieselkiem eksploatowanym na krótkich trasach skumulują się i w krótkim czasie przerosną korzyści z posiadania ropniaka. Czyszczenie kolektorów, zaworu egr,częstsze zmiany oleju ,problemy z turbo to tylko może być wierzchołek góry problemów. Także ten tego jak tam stryjenka uważa.

• Like 3

Czytam i czytam. Nigdy nie mogłem się przekonać do terenowek. Ani tym pogonić w trasie. Nie wiem. Moje jazdy są dość specyficzne. 100km trasy i 5m terenu. Woduje wtedy ponton. Długo szukałem czegoś. Aż tu nagle... znalazłem octavie scout .Nigdy nie miałem kurczaka. Jakoś tak dziwnie zdradzić. Myślałem o foresterze ale kumpel odradzil. Trafił dziada i ma same problemy. Wracając do scouta. Kupiłem 2.0tdi 8v 2008 . Ponoć poprawiona ble ble ble. Cisne toto rok. Zrobiła z 50tys ciężkich kilometrów. Zawsze sandał w podłodze. Zero problemów. Kiedyś wolałem benzynę bo byłem w amoku wyjazdu na sumy. Wyrzygala z 12l z 20 zatankowalem diesla do pełna i wlałam olej husqwarny do 2sowow w bak. I poszli. Na lato mam założone wielosezony. Na zimę jakaś dobra nową zimowka. Jak zajadę tą wezmę drugą. Jeszcze takiego auta nie miałem. Kiedyś utopilem ale nie dalo się już drzwi otworzyć. Rusza z piachu, woduje się z opasek.

Edytowane przez rózgaś
  • Like 5

Jeżdżę średnio 75 km w jedną stronę i końcówki dojazdu zazwyczaj są różne, ale około 3 do 5 km przez leśno polne drogi. Łódź z przyczepą ledwo mieści się w 750 kg i osobówka z napędem 4x4 średnio sobie z tym radzi tak w trasie jak i przy wodowaniu. Wodowanie to mały problem większy jest przy wyciąganiu. A zdarza się droga w stanie takim jak na foto to jest tylko jedno rozwiązanie :spinasz reduktor, dwója i gazu od ch..a. Mój wolny czas jest bardzo cenny i nie zamierzam marnować go na wyszukiwania innych dróg (zazwyczaj nie ma alternatywy ) wyciąganie samochodu z błota i inne przygody. Inna sprawa to 180 kucy i 400 niutów dostępne w większości obrotów użytecznych silnika ,wyprzedzanie czegokolwiek to bajka,nie jestem zawalidrogą. Komfort jazdy to pojęcie względne,na codzień jeżdżę różnymi pojazdami i uważam że lepiej źle jechać jak dobrze iść.

Brakuje mi jeszczcze wyciągarki(po nowym roku się pojawi) i to otworzy nowe możliwości ????????????.

post-46503-0-14627100-1571666720_thumb.jpeg

post-46503-0-97567100-1571666738_thumb.jpeg

• Like 5

Łódź z przyczepą ledwo mieści się w 750 kg i osobówka z napędem 4x4 średnio sobie z tym radzi tak w trasie jak i przy wodowaniu. Wodowanie to mały problem większy jest przy wyciąganiu.

Mój zestaw waży blisko 1200kg. Woziłem i wodowałem Bmw 3( e91 )  xdrive zarówno 2.0D jak i 3.0D , honda crv II oraz III, a teraz starym poczciwym A6c5 quattro 1.8t.

Nie widziałem problemu ani w jeździe po trasie z wyprzedzaniem ani wodowaniu i wyciąganiu. 

Ale faktem jest , że po drogach jak u Ciebie i na dzikich slipach mogłoby być słabo...

• Like 1

2,0tdi 8v 140km. rajdówki nie ma ale idziesz po wszystkim po wertepach, kiedyś po polach 80 leciałem jak górka była na szutrówce oderwałem 4 koła, łbem w podsufitkę przyrżnąłem, aż mnie szyja bolała. jedzie dopóki nie zawiśnie cała spodem. Olej co 15 tyś. Pali z 8,5 moze z 9 ale zawsze sandał mam w podłodze. Części tanie, na szczęście rok mija nic nie robiłem. Wożę przyczepkę często, ponton, stal wszsytko. Gnój w środku, błoto, syf i tężec. 

post-50051-0-77665800-1571777807_thumb.jpg

• Like 10