wisniowy21 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 ... im bardziej wydaje Ci się , że masz "niezawodny" samochód , tym dalej trzeba będzie chodzić po traktor ... czy jakoś tak ... im bardziej wydaje ci się że masz terenowy samochód tym dalej będziesz musiał iść po traktor spokojnie 8 lat jeździłem po rajdach 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Panowie, jak się sprawuje 4x4 w nowych Octaviach i Superb? Ktoś użytkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Panowie, jak się sprawuje 4x4 w nowych Octaviach i Superb? Ktoś użytkuje?Podpinam się pod pytanie , przeglądam ofertę Skody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 ktoś z kolegów wcześniej pisał o octavi scout 4x4 że nie do zajechania, więc jak dbasz tak masz. Tylko mi się wydaje że trochę niska jest... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 ktoś z kolegów wcześniej pisał o octavi scout 4x4 że nie do zajechania, więc jak dbasz tak masz. Tylko mi się wydaje że trochę niska jest...Pewnie jakiś lifting istnieje.Moja suźka s cross ostatnio przeszła test brodzenia po wodzie 30 cm i zdała na piątkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Pewnie jakiś lifting istnieje.Moja suźka s cross ostatnio przeszła test brodzenia po wodzie 30 cm i zdała na piątkę .Ale to wciąż damskie auto jest ;-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Panowie, jak się sprawuje 4x4 w nowych Octaviach i Superb? Ktoś użytkuje? Napęd z haldexem 5 generacji jest bardzo sprawny, ale prześwit Octavii Scout to niecałe 18 cm plus nadwozie ok 4,7 m z długimi zwisami i to najbardziej będzie ją ograniczać w terenie. Do tego zwykłe opony, bo AT nie widziałem, żeby ktoś zakładał, więc albo nie ma w tym rozmiarze, albo nie wchodzą w nadkole. Fajne auto, ale raczej, żeby dojechać kawałek nieutwardzoną drogą niż przejeżdzać konkretne błoto, koleiny czy cokolwiek co można już nazwać "terenem". Osobiście jestem zwolennikiem napędów tego typu nawet w całkowicie "cywilnych" autach - spalanie rośnie nieznacznie, a pewność prowadzenia w każdych warunkach i bezpieczeństwo dużo lepsze. Edytowane 24 Listopada 2019 przez Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Całkowicie do użytku cywilnego plus przyczepa z pontonem do wyciągnięcia. Muszę wyjechać z piachu lub błota. Reszta to trasa i miasto. Ale racja... Duże i obłe zderzaki tylko przeszkadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Napęd z haldexem 5 generacji jest bardzo sprawny, ale prześwit Octavii Scout to niecałe 18 cm plus nadwozie ok 4,7 m z długimi zwisami i to najbardziej będzie ją ograniczać w terenie. Do tego zwykłe opony, bo AT nie widziałem, żeby ktoś zakładał, więc albo nie ma w tym rozmiarze, albo nie wchodzą w nadkole. Fajne auto, ale raczej, żeby dojechać kawałek nieutwardzoną drogą niż przejeżdzać konkretne błoto, koleiny czy cokolwiek co można już nazwać "terenem". Osobiście jestem zwolennikiem napędów tego typu nawet w całkowicie "cywilnych" autach - spalanie rośnie nieznacznie, a pewność prowadzenia w każdych warunkach i bezpieczeństwo dużo lepsze. Trzeba tylko wiedzieć, że Haldex dołącza tył więc przydatny tylko przy ruszaniu na śliskim czy jeździe w piasku/błocie/kopnym śniegu. Na łukach za wiele do gadania nie ma, wtedy Torsen robi robotę gdy jest permanentny 4x4 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Mylisz się. Haldex 5 generacji w przeciwieństwie do poprzednich konstrukcji może dołączyć tylną oś już milisekundy przed powstaniem poślizgu osi przedniej. Moment obrotowy może być w dowolnym momencie skierowany nawet w 100% na jedno z kół. System ma też elektroniczną szperę, a o najkorzystniejszym dla danej sytuacji drogowej rozdziale momentu w ułamku sekundy decyduje komputer na podstawie danych z kilkunastu różnych czujników rozmieszczonych w aucie. W haldexie 5 gen. "dopędzanie" zewnętrznych kół tylnej osi w zakręcie to normalka. Tutaj szczegóły techniczne: https://www.autoexpert.pl/technika-i-serwis/Sprzeglo-Haldex-cz-5,9959,1 W najnowszym systemie quattro, który przez lata oparty był na torsenie Audi również zdecydowało się na układ ze sprzęgłami pośrednimi sterowanymi elektronicznie (quattro ultra). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 O, dzięki za info, postaram się zapamiętać bo ważna różnica Jednak... uślizg a non stop 4x4 to jednak nie jest różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Właśnie chodzi o to, że obecnie uślizg nie jest już w zasadzie konieczny. Wystarczą informacje z czujników, że trakcja może być gorsza i potrzebna jest zmiana domyślnego rozdziału momentu. Od lat trwa dyskusja co jest lepsze. Ja uważam, że w autach cywilnych system o zaawansowaniu technicznym haldexa piątki jest wystarczający, bo oszczędza paliwo i powoduje mniejsze opory, a w sytuacji, gdy jest potrzebny to reaguje wystarczająco szybko. W patrolu za to mam "prawdziwe" 4x4 z reduktorem i w terenie niczego skuteczniejszego nie spotkałem:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) Właśnie chodzi o to, że obecnie uślizg nie jest już w zasadzie konieczny. Wystarczą informacje z czujników, że trakcja może być gorsza i potrzebna jest zmiana domyślnego rozdziału momentu. Od lat trwa dyskusja co jest lepsze. Ja uważam, że w autach cywilnych system o zaawansowaniu technicznym haldexa piątki jest wystarczający, bo oszczędza paliwo i powoduje mniejsze opory, a w sytuacji, gdy jest potrzebny to reaguje wystarczająco szybko. W patrolu za to mam "prawdziwe" 4x4 z reduktorem i w terenie niczego skuteczniejszego nie spotkałem:)Właśnie chodzi o to, że stały 4x4 mi nie jest potrzebny. Poza tym z DSG i nawet z tymi 250 KM, zerwać i iść ślizgiem się nie da na asfalcie, co zresztą mnie nie bawi... W Audi, to pełne Quatro, to taki chyba dzisiaj mit, bo kto tego używa żeby się ślizgać prócz śniegu (którego u nas ostatnio jak na lekarstwo), czy błocie, autem za 200 tyś. zł?Ja muszę wyjechać tylko z piachu i jakiegoś tam błota. Nic więcej. Edytowane 25 Listopada 2019 przez count_martin3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Moim zdaniem do takich celów haldex jest w zupełności wystarczający. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 No to podnosimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Może warto na subaru popatrzeć jak coś nowego ma być . Ja z forka jestem zadowolony. Napęd sprawdzony na żwirowni i blotku ,a na asfalcie też zawalidrogą nie jestem. Tyle ze tylko 150 konne forki zostały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Panowie skrobanie coś ktoś o rextonie.Cora bardziej chodzi mi po głowie jako prywatny ,tylko mój ,zawsze gotowy do wyjazdu z nonstop podczepioną przyczepką i pontonem,pojazd wędkarski.Czego szukać ,czego się wystrzegać itd itp. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Rexton.... mialem z 2007 w dieslu 2,7 186 KM. Jutro odbieram z 2002 w benzynie 3,2 220 KM.Jeździłem trochę ponad pół roku. Coś tam mogę powiedzieć, sporo czytalem, rozmawialem z innymi. Bo swojego doświadczenia uważam wciąż mam za malo zeby cos doradzać. Na pw podam tel, pomogę co mogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Panowie jak jednostka 2 l CDTI w Insigni z zeszłego roku? O automat też spytam jeśli ktoś zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Frontera A, najlepiej w 3 drzwiach. Nie chce się ktoś pozbyć?Cześć ja będę sprzedawał po nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Panowie jak jednostka 2 l CDTI w Insigni z zeszłego roku? O automat też spytam jeśli ktoś zna. W przeciągu 50000km w firmowych 20 sztukach padło sprzęgło.Rekordzistka miała przebieg 1200km.W mojej przy 39000.Silnik dość dynamiczny, elastyczny, przy tym spalanie 6-8l.Po rozgrzaniu na wolnych obrotach denerwujące cykanie- jakby zawór.Tempomat aktywny to porażka.Bardzo agresywny, nerwowy. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez Arek X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Ale mówisz o sprzęgle w manualnej skrzyni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Tak, w manualu takie cuda się działy.Z 49szt w 20 był ten defekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Panowie jak jednostka 2 l CDTI w Insigni z zeszłego roku? O automat też spytam jeśli ktoś zna.Sprawdź homologacje czy jest opcja zamontowania haka Jak dobrze pamiętam to nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 W przeciągu 50000km w firmowych 20 sztukach padło sprzęgło.Rekordzistka miała przebieg 1200km.W mojej przy 39000.Silnik dość dynamiczny, elastyczny, przy tym spalanie 6-8l.Po rozgrzaniu na wolnych obrotach denerwujące cykanie- jakby zawór.Tempomat aktywny to porażka.Bardzo agresywny, nerwowy.Słyszałem dokładnie takie same opinie. Kolega kupił i twierdzi, że to jakaś kompletna porażka i żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi