Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł masz rację, że jest w Polsce ileś tam dróg do takiej jazdy. Jednak nie zgadzam sie z opinią, że świadomy fan jazdy offroad do wypalania wybiera tylko drogi do tego przeznaczone. Znam jednego gościa z tych filmików, który jeden wstawiłeś i niestety do świadomych nie należy. Co więcej człowiek wykształcony, a głupi jak but. Wiele razy widziałem, jak rozjeżdża tereny leśne, brzegi jezior, a o prędkości w terenie zabudowanym już nie wspomnę. 

• Like 1

Legalnie czy nie ,nie wnikam ,może tam jest dojazd do jeziora ,albo masz kawałek prywatnego lasu i wjeżdżasz na legalu ewentualnie to jest parking. Karwaszmaćdetektywi odprzebywania w zamknięciu nudzi się. Na ryby nie ale trzeba się wyrwać i odreagować tydzień w pracy.

Karwaszmać może prywatny a może nie. Zakładam że w większości przypadków nie, nie piszę o tym przypadku bo nie wiem jak jest tyle że zwykle jest to jazda crossem, quadem czy terenówką po lesie w strefie zakazanej dla ruchu tego typu pojazdów. 

Nie muszę nic odreagowywać, takie  mam zdanie. 

To i ja pochwale się swoim autem do lasu i na ryby.

Wszyscy psioczą na te auta, jednak wbrew opinią to mają zdecydowanie więcej plusów niż minusów. Na asfalcie komfort osobówki, z agresywnymi oponami radzi sobie nawet w torfie i lesie zrytym wywózkami. Na plus cena zakupu auta, cena części i jeżeli nie mamy dwóch lewych rąk to zrobimy wszystko sami.

5d7956ef92c853aac3f82dbf0c346c30.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A jak wygląda kwestia dyfra? Sam sie przymierzałem do  takiego landka 10 lat temu ale przeraziły mnie opinie o padającym napędzie..? Jest już na rynku jakiś dedykowany dyfer do kupienia?

• 2 tygodnie później...

Co to za opony? Szukam do siebie(XJ ) coś jakiś mało agresywny MT-ek  albo agresywny AT-ek. Tak ,żeby po czarnym nie było tragedii

https://www.voida.pl/radar-renegade-r-t-285-75-r16-121-117-q-p-o-r-suv/o-50942

Nie jest to cooper discoverer st / maxx ale robią ,za tydzień jak polatam po asfalcie to będę wiedział więcej. W Rosji mają dobre opinie i to mnie skusiło. Po za tym cena jest bardzo atrakcyjna w zasadzie można zmieniać co dwa sezony. Są dziwnie opisane w jednych sklepach jako całoroczne w innych jako letnie.

post-46503-0-64223300-1587965001_thumb.jpg

post-46503-0-35478500-1587965022_thumb.jpg

• Like 1

Różnica w cenie 4 sztuk w stosunku do Coopera jest niewielka. Ja polecam dołożyć te kilka stówek i wziąć komplet sprawdzonych Cooper STT PRO. W terenie mega, a najnowsza wersja jest znacznie cichsza na asfalcie. Tylko trzeba pamiętać, że to ciągle MT-ki, chociaż nie bardzo agresywne, więc na asfalcie będą się stosunkowo szybko ścierały.

Opis może wynikac z regionu europy.

Kiedys chciałem kupic jakies całosezonówki Michelin.

Znajomy, który całe życie siedzi w oponach odradził.

Zanim Polska weszła do unii euro -u nas byly opisywane jako letnie, na południu hdzie zimy są łagodne jako calosezonowki.

Po wejsciu do unii nie mogli tego samego produktu opisac inaczej na różne kraje członkowskie. Więc i my mamy calosezonowki.

Taka to historia.

• Like 1

Wcale się nie śmieje ,wiem jaki jest fabryczny rozmiar i wiem co wchodzi bez liftu.Z dwu calowym liftem wchodzi 35 cali, bez cięcia i kombinacji.33 mieszczą sie przy oryginalnej wersji zawieszenia. Chyba że jest mocno zmęczone to wtedy może być ciasno.

35 cali i dwa cale liftu na zawiasie wygląda tak .

Na przedaj mam 35 cooper discoverer stt pro używane na dwa sezony wystarczą.

post-46503-0-28578600-1588015101_thumb.jpg

Edytowane przez Paweł J
  • Like 2

Nie bardzo rozumiem co próbujesz udowodnić. Napisałeś, że Patrol na gumach mniejszych niż 33 cale wygląda śmiesznie co jest bzdurą. Gdybyś napisał np, że Y61 z 2-calowym liftem na gumach 31 cali będzie wyglądał dziwnie to miałoby to sens. Ja mam Y60 na seryjnym zawiasie i 31 cali to tam rozmiar seryjny. Mam AT-eki BF w tym rozmiarze i nic śmiesznego w wyglądzie auta na tych gumach nie zauważyłem. Za to jest dużo miejsca na pracę zawieszenia. Mam też MT-ki 32 cale i one wchodzą tak, że można jeszcze normalnie tego auta używać w terenie. Na MT-ki 33 calowe w Y60 bez liftu jest już za mało miejsca, żeby takiego setupu sensownie używać.

Sorry przyzwyczaiłem się do większego rozmiaru bo takie przeważnie są wymagania klientów, dla mnie optymalnym rozwiązaniem jest lift zawieszenia 2 cale i montaż gumy 33 . Wiem że większa guma( powyżej 33 ) daje nic oprócz plus 100 punktów do zajebistości. I masz rację lift i małe koło wygląda nieciekawie. Po za tym Patrol nie jest w moim targecie mimo niezaprzeczalnych możliwości tererenowych.