Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, jesli ktos ma normalny slip jakis utwardzony to pewnie nie bedzie roznicy, ja niestety mam slipy raczej dzikie z wjazdem do wody z typowym piasekie plazowym lub zwykla ziemia brzegowa.

Pytam bo myslalem ze bedzie ktos tutaj kto ma podobne warunki i przesiadl sie z gumiaka na lodz i ma jakies doswiadczenia.  

Na suchym jak nie będzie ślisko i grząsko powinieneś dać radę, ale jak popada lub będzie bardziej stromo to tego nie dowiesz się od nikogo póki sam nie spróbujesz :D  :D  :D  :D . Najwyżej dowiedz się o numer telefonu do pana z traktorem  :lol:  :lol:

• Like 1

• 2 tygodnie później...
Gość Michal Sz

Nie znam 3008 ale to jest chyba hybryda z dopędzanym elektrycznie tyłem? Podobnym jechałem i reakcja elektrycznego tyłu jest bardzo dobra, nie sądzę żebyś miał problemy.

Dziś wyjechałem zestawem 4m riverfox405 Peugeot 3008 Hybrid4, na mój jeden z najlepszych dzikich slipów wcześniej tu nie było żadnych problemów z zestawem gumiaka nawet jak wiechałem po zanurzenie wtyczki od przyczepy.

Niestety muszę stwierdzić że z zestawem z łodzią nie dałem rady, to znaczy nie wyciągnolem jej kolami tylnymi wjechałem z ok 1m do wody i nie był swstanie wyciągnąć zestawu mimo ze kręcił 4ema kołami nie chciałem dłużej tego testować, odczepielm pojechałem kawałek i wyciągnolem linką za koło podporowe które praktyczni orało ziemię a nie toczyło.

Jutro przetestuje nie wjeżdżając do wody tylnymi kolami.

Zastanawiam się czy jakimś większym SUVem np. RAV4 czy Mitsubishi Outlander itp. Po wjechaniu do wody dały by rade wyciągnąć zestaw.

... jeżdżę od bardzo dawna RAV "czwórkami" w wer. III  i nie mam problemu z wodowaniem , a czasami trzeba wjechać 4 kołami do wody , piachu , a i czasami błotka  ;) jak dotąd nie potrzebowałem pomocy  :) choć naprawdę bywało nie łatwo ...  :rolleyes:

.... do HARDKORU i EXTREMY - to one się nie nadają bo i do tego nie były stworzone  B)  , ale myślę , że spokojnie dają radę w lekkim terenie  :) ... i jeszcze jedno :  bele nie automat !!!!  B) ... chyba , że do miasta ...

Edytowane przez miramar69

... jeżdżę od bardzo dawna RAV "czwórkami" w wer. III  i nie mam problemu z wodowaniem , a czasami trzeba wjechać 4 kołami do wody , piachu , a i czasami błotka  ;) jak dotąd nie potrzebowałem pomocy  :) choć naprawdę bywało nie łatwo ...  :rolleyes:

.... do HARDKORU i EXTREMY - to one się nie nadają bo i do tego nie były stworzone  B)  , ale myślę , że spokojnie dają radę w lekkim terenie  :) ... i jeszcze jedno :  bele nie automat !!!!  B) ... chyba , że do miasta ...

Od 12 lat jeżdżę automatami, większość aut w rodzinie to SUV-y z automatem. CRV 2gen , Grand Vitara 2-gen , ML W163. Wszystko na cywilnych oponach. Nigdy nie miałem większych problemów wyciągania zestawu. Nawet z 2 osiami pędnymi w wodzie, na mokrym slipie, błocie, piachu itd.

Wiadomo że wszystko w granicy zdrowego rozsądku.

Dodam że najprzyjemniej jeździło mi się CRV 2 gen (z przyczepą już tak lekko nie jeździ ) i Grand Vitarą 2 gen w wersji USA ( 2.7L V6 174KM - tutaj odlotu niby też nie było ,ale elastyczność i zdolności terenowe rekompensują baaardzo dużo).

ML W163 V8 Diesel daje wiele radochy, ale trzeba się liczyć z tym że to już wiekowe auta i jak się zepsuje elektronika może słono kosztować - holowanie auto lawety czy czegokolwiek nie robi większego wrażenia na samochodzie - chyba że będzie to sporej wielkości Camping ...

• Like 3

Gość Michal Sz

... jeżdżę od bardzo dawna RAV "czwórkami" w wer. III i nie mam problemu z wodowaniem , a czasami trzeba wjechać 4 kołami do wody , piachu , a i czasami błotka ;) jak dotąd nie potrzebowałem pomocy :) choć naprawdę bywało nie łatwo ... :rolleyes:

.... do HARDKORU i EXTREMY - to one się nie nadają bo i do tego nie były stworzone B) , ale myślę , że spokojnie dają radę w lekkim terenie :) ... i jeszcze jedno : bele nie automat !!!! B) ... chyba , że do miasta ...

Witaj, te autka sa napewno troche cięższe, jakie opony miałeś, mój slip to piaszczysta plaża wyjazd od lini wody od górke jakies 15 moze 20 stopni z czarna ziemia bez trawy poprostu piach z ziemia.

Aktualnie mialem zimowe opony co niby powinno buc lepiej , dzis zmieniam na letnie zobacze czy bedzie roznica, ale nie wjadę do wody kołami.

Przyznam ze liczyłem ze da rade.

Dlaczego nie automat, co złego jest w automacie?

Witaj, te autka sa napewno troche cięższe, jakie opony miałeś, mój slip to piaszczysta plaża wyjazd od lini wody od górke jakies 15 moze 20 stopni z czarna ziemia bez trawy poprostu piach z ziemia.

Aktualnie mialem zimowe opony co niby powinno buc lepiej , dzis zmieniam na letnie zobacze czy bedzie roznica, ale nie wjadę do wody kołami.

Przyznam ze liczyłem ze da rade.

Dlaczego nie automat, co złego jest w automacie?

Cywilne opony, W jednym Kormoran Summer SUV, Vredestein Quatrac (wielosezonowe). Wiadomo że jak popada deszcze , na mokrej trawie każde auto zaboksuje. Na śliskim slipie z glonami też nie ma co oczekiwać.

Większa masa auta ma swoje wady i zalety - zależy od warunków w jakie się pchamy... Czasem większa masa w sypkim terenie to plus a czasami krzyż na drogę... Do tego dochodzi masa przyczepy ,rodzaj napędu jaki mamy w aucie, pochylenie terenu i warunki atmosferyczne.... Nie mówiąc o rodzaju opon i ciśnieniu powietrza w oponach w ekstremalnych warunkach terenowych....

Edytowane przez cabage

Dziś wyjechałem zestawem 4m riverfox405 Peugeot 3008 Hybrid4, na mój jeden z najlepszych dzikich slipów wcześniej tu nie było żadnych problemów z zestawem gumiaka nawet jak wiechałem po zanurzenie wtyczki od przyczepy.

Niestety muszę stwierdzić że z zestawem z łodzią nie dałem rady, to znaczy nie wyciągnolem jej kolami tylnymi wjechałem z ok 1m do wody i nie był swstanie wyciągnąć zestawu mimo ze kręcił 4ema kołami nie chciałem dłużej tego testować, odczepielm pojechałem kawałek i wyciągnolem linką za koło podporowe które praktyczni orało ziemię a nie toczyło.

Jutro przetestuje nie wjeżdżając do wody tylnymi kolami.

Zastanawiam się czy jakimś większym SUVem np. RAV4 czy Mitsubishi Outlander itp. Po wjechaniu do wody dały by rade wyciągnąć zestaw.

Po prostu brakło trakcji. Może trochę większa masa by pomogła a na pewno At-ki przynajmniej. Tyle że to tak naprawdę kombi i na AT? :(

Nie jeżdżę na typowych letnich kołach , raczej na oponach dedykowanych do SUV - głównie na YOKOHAMIE .

Trochę głośniejsze niż nie jedne , za to dużo lamelek i grubszy bieżnik robią robotę ; nie muszę się tak szybko przestawiać na zimówki i właśnie w piasku i błotku bardzo pomocne.... ;)

... a tak naprawie , to oprócz sprzętu jakim dysponujemy potrzeba jest trochę praktyki i wprawy ... bo jak nie raz , nie dwa - patrzę co niektórzy potrafią wyczyniać na slipach pomimo naprawdę niezłych możliwości które daje im ich samochód .... to MAAKRA !!!  :D  :rolleyes:

Gość Michal Sz

Po dzisiejszych testach bez moszczenia tylnego koła nie miałem żadnych problemów z wyciągnięciem zestawu, potrenowałem kilka razy i zwodowalem łódź.

Jest dobrze mogło by być lepiej, ale wygląda na to ze do wody nie mogę wjechać.

Nie jeżdżę na typowych letnich kołach , raczej na oponach dedykowanych do SUV - głównie na YOKOHAMIE .

Trochę głośniejsze niż nie jedne , za to dużo lamelek i grubszy bieżnik robią robotę ; nie muszę się tak szybko przestawiać na zimówki i właśnie w piasku i błotku bardzo pomocne.... ;)

A jest w ogóle potrzeba przestawiania się na zimówki?

W roku ubiegłym było nieco śniegu, ale tylko nieco, tyle by sobie przypomnieć o nim. Tej zimy, pierwszy śnieg padał u nas jakoś na początku kwietnia. Oczywiście nie było mowy by leżał, po prostu płatki spadały na ziemię i się natychmiast topiły.  Trwało to parę godzin.

W związku z tym, iż jeżdżę nieco wolniej niż kiedyś, postanowiłem "dojechać" te zimówki, które na wyrost założyłem w listopadzie. Nieco dzielniej sprawują się na slipach niż typowe letnie.

Jeszcze ciekawostka. Na twardym i stromym, łatwiej wyciągało mi się łódkę wcześniejszym autem (Mercedes W210) tylnonapędowym. Dość duży ciężar przyczepy "leci na hak" dociskając tylne koła do nawierzchni, stąd chyba taki efekt. Nie bez wpływu pewnie była większa masa samochodu, mimo że Volvo XC70 nie jest jakimś ultralajtem, to różnicę czuć w czasie jazdy nawet.

... a tak naprawie , to oprócz sprzętu jakim dysponujemy potrzeba jest trochę praktyki i wprawy ... bo jak nie raz , nie dwa - patrzę co niektórzy potrafią wyczyniać na slipach pomimo naprawdę niezłych możliwości które daje im ich samochód .... to MAAKRA !!! :D :rolleyes:

Przypomniałeś mi jak pomagałem wyciagać Defendera Straży Granicznej w miejscu, które mój niedoszły teść bez kłopotów przejechał Partnerem ????

Moc i moment swoje robi.

Nie moc i moment tylko opony o bieżniku bardziej przystosowanym do terenu i przede wszystkim napędy z blokadą, mnie bardziej dziwi ta Vitara na szosowych oponach, bez snorkela, bez jakiejkolwiek mechanicznej blokady, ale ruscy to debile, już nie raz to udowodnili.

Nie wiedziałem, że w niedzielne popołudnie tak ciężko znaleźć rolnika (trzeźwego) z ciągnikiem

attachicon.gif IMG_20200524_173223_copy_2560x1920.jpg

Samemu w taki lagier ? Działasz zgodnie z powiedzeniem : Im bardziej auto przystosowane do jazd terenowych tym dalej idziesz po ciągnik.
  • Like 5

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Od niedawna jestem w posiadaniu Mitsubishi ,jak na moje potrzeby jest w sam raz ,idealny na start z pod świateł a mina kierowców osobówek bezcenna ,przy wodowaniu nie ma żadnych problemów bynajmniej jak na razie nie trafiłem na takie

92bddaf8959075327c6612016fcdd40e.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 10