Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba Forester będzie jednak najlepszy wyborem, allroad A4 również ale wybór słaby więc myślę że ciężko będzie się zmieścić w budżecie w dobrym egzepmlarzu. Na razie za ciekawie nie jest, z tego co przeglądam to chyba jeszcze nie znalazłem nic godnego uwagi, ale jeszcze trochę czasu jest.

Przemyśl audi allroad a6 2.7 T benzyna albo 3.0 diesel. Nie do zajechania samochody. 2.7 T w trasie przy spokojnej jeździe 9l. Jak dasz w terenie czy 250 km/h na trasie to wiadomo że 25 łyknie. 1.8 T to za mały motor na ciąganie przyczepki. I Fsi ani Tfsi nie polecam. Lepiej te starsze a parę lat posłuży. 

• Like 1

Przemyśl audi allroad a6 2.7 T benzyna albo 3.0 diesel. Nie do zajechania samochody. 2.7 T w trasie przy spokojnej jeździe 9l. Jak dasz w terenie czy 250 km/h na trasie to wiadomo że 25 łyknie. 1.8 T to za mały motor na ciąganie przyczepki. I Fsi ani Tfsi nie polecam. Lepiej te starsze a parę lat posłuży. 

Fajne te A6 tylko nie wiem czy potrzebuję aż tak dużego samochodu. Poza tym nie wiem czy prześwit 185mm będzie wystarczający. W nowszych jest 210, a roczniki 2008-11 mają 185.

Fajne te A6 tylko nie wiem czy potrzebuję aż tak dużego samochodu. Poza tym nie wiem czy prześwit 185mm będzie wystarczający. W nowszych jest 210, a roczniki 2008-11 mają 185.

Audi A6 Allroad sá najczésciej na poduszkach powietrznych ,tak ze mozesz auto sporo podniesc i wtedy idá jak czolg przez las i láki .Ma to tez swoje wady bo jak cos padnie to koszta spore .

• Like 2

Chyba Forester będzie jednak najlepszy wyborem, allroad A4 również ale wybór słaby więc myślę że ciężko będzie się zmieścić w budżecie w dobrym egzepmlarzu. Na razie za ciekawie nie jest, z tego co przeglądam to chyba jeszcze nie znalazłem nic godnego uwagi, ale jeszcze trochę czasu jest.

A orientowałeś się jakie są koszty "serwisowe" takiego Forestera? Również biorę go pod uwagę przy następnej wymianie auta benzyna i zagazuję. Kiedyś na szkole jazdy zachwycaliśmy się jak silnik cicho i równo pracuje. Z tylnej kanapy zastanawialiśmy się czy silnik włączony czy nie????

Audi A6 Allroad sá najczésciej na poduszkach powietrznych ,tak ze mozesz auto sporo podniesc i wtedy idá jak czolg przez las i láki .Ma to tez swoje wady bo jak cos padnie to koszta spore .

Zawias można zmienić na zwykły ale koszta spore no i trzeba wspomnieć o automatach w których jest filtr skrzyni który kosztuje ok 1000 PLN i mało kto to wymienia A jak padnie skrzynia w 3.0 tdi to koszta nie małe. Mialem team dylemat jak szukałem auta i wybrałem scouta 2.0 fsi jak narazie jest średnio padł reduktor z którym jest problem bo mało benzyn . Na temat silnika złego słowa jak narazie po 2 latach użytkowania powiedzieć nie mogę. Trzeba spojrzeć też na ceny utrzymania auta naprawy itp itd na pewno audi czy subaru jest dużo droższe w utrzymaniu niż taką skoda co do toyoty się nie wypowiwm bo nigdy na to auto nie zwracałem uwagi

Pzdr Łukasz

• Like 1

Zawias można zmienić na zwykły ale koszta spore no i trzeba wspomnieć o automatach w których jest filtr skrzyni który kosztuje ok 1000 PLN i mało kto to wymienia A jak padnie skrzynia w 3.0 tdi to koszta nie małe. Mialem team dylemat jak szukałem auta i wybrałem scouta 2.0 fsi jak narazie jest średnio padł reduktor z którym jest problem bo mało benzyn . Na temat silnika złego słowa jak narazie po 2 latach użytkowania powiedzieć nie mogę. Trzeba spojrzeć też na ceny utrzymania auta naprawy itp itd na pewno audi czy subaru jest dużo droższe w utrzymaniu niż taką skoda co do toyoty się nie wypowiwm bo nigdy na to auto nie zwracałem uwagi

Pzdr Łukasz

Im wieksza Toyota, tym droższy serwis. I o fachowców ciężko

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Zobacz filmy na yt jak to jeździ. A4 małe jak dla mnie. Z tym prześwitem daje radę w terenie ale nie ciężkim terenie. Zależy gdzie chcesz jechać.   Na głębokie kałuże to Patrol.

Audik - fajny samochód ale kosztowny , a kosztowny bo dużo w nim części , a części do nich drogie i często trzeba je wymieniać i całkiem inne niż w każdym innym zwykłym Audiku ... tak samo jest z resztą samochodów tego typu Subek, Volvo ... 

... a tak naprawdę samochody typu SUV, Alroad itd.  były , są i będą znacznie droższe w utrzymaniu ...

I jeszcze jedno,  najważniejsze !!! (już parę razy padło ...) nie jest sztuką kupić wypasiony samochód , ... sztuką jest go utrzymać ( ubezpieczenia, serwisy naprawy ... )  to są prawdziwe koszty samochodu , a nie mylnie jego zakup ... no chyba , że jest to zakup na firmę ... bo tu trochę inaczej to wygląda .

• Like 1

Zobacz filmy na yt jak to jeździ. A4 małe jak dla mnie. Z tym prześwitem daje radę w terenie ale nie ciężkim terenie. Zależy gdzie chcesz jechać.   Na głębokie kałuże to Patrol.

Mam drugi samochód, więc nie potrzebuję drugiego dużego, ale kiedyś myślałem o Allroadzie. Może kiedyś :). Fakt że jak znajdę jakiś fajny egzemplarz a nie będzie forka to może się skuszę. Widzę że ładne przebiegi mają po 400tys, więc samochód pewnie pancerny. Kupić coś między 150-200tys i z 10 lat można pohulać. Rocznie pewnie bym nim robił nie więcej niż 10tys.

To ja się pochwalę, walczę cały czas z PZU po sprzedaży samochodu (powiedzmy wraku) za wartość wyliczoną przez PZU owa firma po tygodniu obniżyła wartość auta...

Jutro odbieram Hiluxa zobaczymy jak to będzie jeździło.

To ja się pochwalę, walczę cały czas z PZU po sprzedaży samochodu (powiedzmy wraku) za wartość wyliczoną przez PZU owa firma po tygodniu obniżyła wartość auta...

Jutro odbieram Hiluxa zobaczymy jak to będzie jeździło.

Warto popytać po serwisach gdzie ubezpieczać samochód tak, żeby wypłacili. Tam gdzie jest likwidacja, z reguły wiedzą. PZU jest za duże żeby tam ubezpieczać, powaga.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Pzdr Łukasz

Zmienic mozna wszystko ,jak tak dalej bédzie to bédziemy sobie robic auta jak wédki zeby do réki pasowaly . :lol:

Maniolo problemy by się zaczęły wtedy kiedy miałbyś kilka z nich rozbitych

Ja co prawda  w ciągu prawie 30 letniej  kariery kierowcy kolizji nigdy nie miałem, natomiast Żona w ostatnich 5 latach miała 3 zdarzenia ze zwierzyną leśna. Wszystkie naprawy były robione w ASO w formie bezgotówkowej, na nowych i oryginalnych częściach, żadnego klepania i łatania. Najdroższa z napraw wyceniona na niecałe 15 tyś