Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Stary dobry torsen....

Czekam aż teść się zlituje i kupi sobie coś nowego, a ja odkupię audi a4 quatro z 2003r, silnik 1,9 tdi.

Ale cholera tak go lubi że nie chce się go pozbyć!

Jezdzi nim od ok 13 lat.

Świetnie sobie radzi w błocie! Na trasach rewela. Tylko hak zamontowac i jazda!

passat b5 też miał torsena , troche tansza opcja

Odebrałem swojego Hiluxa 23. Zepsuł się na autostradzie jak jechałem z salonu do domu, stałem godzinę. Okazało się że nie ma paliwa a czujnik pokazywał 1/4.

wszystko schodzi na "psy" ....

.... gdy kupowałem swoje pierwsze TOYOTY , to pan z salonu jechał ze mną na stację , tankował do pełna , a w bagażniku był szampan ...  ;)

• Like 3

Zastanawiam się co chciałeś pokazać tym filmem, wady czy zalety napędu quatro w audi a4.

Film pokazuje, że klasyczny napęd quattro z torsenem ze względu na zasadę działania mocno traci na skuteczności im powierzchnia jest mniej przyczepna. Został zaprojektowany do dynamicznej jazdy po utwardzonych nawierzchniach, gdzie poprawia pewność prowadzenia i zwiększa osiągi. Przy dobrej technice kierownika poradzi sobie w większości wędkarskich sytuacji, ale nie jest to napęd stworzony do jazdy w terenie.

• Like 4

Zastanawiam się co chciałeś pokazać tym filmem, wady czy zalety napędu quatro w audi a4.

Oglądałem ten film kilka razy i zdurniałem. Torsen uważam za jeden z lepszych napędów.

Tu nie wykazał się najlepiej.

Nie wiedziałem już co o tym sądzić i liczyłem na komentarz kolegów.

Maciek się wypowiedział /dzięki/ i myślę że coś w tym jest - ten Torsen /audi z roczników 2000 - 2004/ na ulicach radzi sobie super. Na mokrym i nie tylko.

Na piachu z przyczepką średnio, ale należy wziąć pod uwagę czynnik ludzki i opony.

Także nic nie chciałem udowadniać - chciałem więcej się dowiedzieć.

• Like 1

@Drac tutaj cytat z artykułu, który w skrócie tłumaczy technicznie to co miało miejsce na filmie: 

"W torsenie z powodu konstrukcji i układu kół zębatych dochodzi nie do zablokowania, lecz do przeniesienia zwielokrotnionego momentu obrotowego na koło o większej przyczepności. Posługując się przykładem, jeśli np. koło o mniejszej przyczepności przenosi maksymalnie 5 Nm momentu, to drugie koło, jeśli stawia większy opór (ma lepszą przyczepność), może przenieść do 15 Nm momentu. To sprawia, że w warunkach dynamicznych układ stałego napędu na cztery koła z torsenem jest rewelacyjnie skutecznynatomiast znacznie gorzej od mechanicznej pełnej blokady spisuje się w trudnym terenie.

Wynika to z faktu, że jeśli jedno z kół nie ma w ogóle przyczepności (jest uniesione), to nic nie da zwielokrotnienie momentu obrotowego i przeniesienie go na drugie koło, ponieważ zero pomnożone przez jakąkolwiek liczbę to wciąż zero. Dlatego wyłącznie z niezrozumienia pochodzą negatywne opinie na temat napędu quattro, że napęd ten nie nadaje się w teren i nie radzi sobie w różnych warunkach, zwłaszcza statycznych. Tak jest i nigdy nie miało być inaczej.

Natomiast stały napęd na cztery koła, a w szczególności z torsenem lub szperą w centralnym mechanizmie różnicowym jest niezrównany jeśli chodzi o dynamiczne właściwości jezdne."

Edytowane przez Maciek.
  • Like 1

Ja zaczynam się rozglądać za Honda CRV 2.2 i-CTDi ES 4wd  z roczników 2005-06 tylko do wędkowania + łódka i okazjonalnie przyczepka z drewnem. To mój wybór. Interesuje mnie auto do końca serwisowane z udokumentowanym przebiegiem (w Finlandii to nie problem). Zobaczymy co z tego wyjdzie. 

• Like 1

Równo jak stół, z lekkim pochyłem, piach ubity (nie kopny) to i problemów nie było, aczkolwiek przyznaje, że na przyczepie niezły balast ;-)

Ale jaki motor 1.9 Tadek Danka Irena. Sam ledwo jedzie a co mówić żeby coś ciągać. 

Wiem że nick biturbo zobowiązuje ale TDIkami objeździłem kilkanaście lat. Tdi afn 110koni, tdi arl 150konia, tdi 115konia x 2, tdi 140konia, tdi 170konia x 2, biTdi 240konia, tdi 326konia i powiem że jest istny przeskok w tych silnikach. Lejąc na BP nie powiem złego słowa o moich 6 ostatnich autach. A mocy zawsze starczało choć ile byś nie miał to zawsze mało...

• Like 2

Pytanie do uzytkownikow land rover freelander 1 (do 2006r)

Upatrzylem sobie te autko na ryby i chcialbym poznać opinię kogos kto jezdzi tym wynalazkien..

Warto, nie warto? Czy moze w tych pieniądzach szukać czegos innego(max 12tysi)

Zaznaczam ze potrzebuje przejechac przez koleiny, jakies błoto i tego typu proste sprawy gdzie moj kombiak nie daje rady lub poprostu szkoda rysowac auto po krzakach

Jak trafisz na sprawnego freelka to może i przejedzie... ale generalnie te samochody mają wadliwą przekładnie kątową, którą wielu myli z reduktorem. Sypie się najpierw sprzęgło wiskotyczne na wale, a później szlag trafia łożyska i zębatki w przekładni. Naprawa tego to może być i wartość auta. Poza tym auto bardzo wygodne. Jeśli je kupować, to ma być tanio i po sprawdzeniu wiskozy i przekładni u kogoś, kto się na tym zna.

Miałem, jeździłem, dawno temu i daleko stąd :)

• Like 3

Jak slip płaski i cywilizowany to dasz radę. Ale wystarczy większy kąt, trochę piasku i można się zaskoczyć. Kiedyś miałem golfa i ponton woziłem na dachu lub w środku przez kilka lat. Kupiłem pierwszą łódź około 4 m, z wiosny jeszcze się wodowałem bez większych problemu jak było więcej wody w rzece. Jak woda opadła to myślałem, że do wody zjadę jak złapałem trochę piasku. Za tydzień kupiłem terenówkę ????

Edytowane przez Lucas
  • Like 2

Planuję kupić teraz pierwszą łódkę, ale nie za bardzo uśmiecha mi się jeszcze dokupować coś z 4x4 żeby ją ciągnąć. Kolosów nie szukam, tak do 4.4m i ~200kg wagi. Jak sobie radzicie z obsługą takich łódek "zwykłymi" (~100KM) samochodami? Dużo jest problemów?

Ja sobie radziłem na płaskich, betonowych slipach.Jak wjechałem na trawiasty, lekko pochylony i po deszczu to teraz szukam 4x4... ????

• Like 1