Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

No chyba, że mój diesel. Żre olej od nowości.

Mam trzy auta ,kazdy 3.0 disel i ani grama oleju .Od wymiany do wymiany .Wymieniam co 12 tys kilometrów .Oczywiscie producent zaleca co 25 tys ale ja na oleju nie oszczédzam i jak do teraz 

auta smigajá az milo.Czasem tak bywa ze dwa takie same auta i jeden bierze olej a drugi nie .W nowych benzyniakach problemem sá pierscionki i te zapiekajá sié wywalajác olej przez zawory .

Tak w ramach ciekawostki ten dieselek (2,2 MIVEC 177KM), którego mam w Outlanderze nie bierze ani grama oleju, a wręcz przeciwnie - olej wymienia się w nim, gdy jest go już zbyt dużo ;) Na bagnecie są trzy znaczniki: minimum, maximum i maximum oleju zużytego. Byłem w szoku, jak mi to wytłumaczyli w serwisie ;)

Poprzednim moim autem była insignia 2011 z silnikiem diesla 2l i 160KM. Bardzo wdzięczne auto, gdyby nie brak miejsca na kolejnego dzieciaka i graty z tym związane pewnie bym dalej nią jeździł. Olej wymieniałem co roku, jakiś tam ubytek był i zdażało się, że musiałem dolać trochę podczas eksploatacji. 

Dystans to znaczy? Już są 1 litrowe 3 cylindrowe badziewia. Niby ekologia a pali tyle samo co 2 razy większa pojemność i silnik nie wyżyłowany. 

Dokładnie tak.

W skrócie można powiedzieć tak : wyje ,pali i nie jedzie.

I pewnie na pierwszy odstrzał wezmą diesle z zakazem wjazdu do centrum a potem  podatek za Pb od dwu litrowych wzwyż bo to niby nie ekologiczne.   

• Like 1

Kamil, lepiej sprawdz szczelność układu wtryskowego a zacznij od wymiany podkładek pod wtryskiwaczami, najprawdopodobniej leja i stąd wzrasta poziom oleju . Nie dolewasz więc nie ma prawa być go więcej.

Zupełnie nie muszę nic sprawdzać. Akurat kontrolka od oleju zapaliła mi się jak byłem na Słowacji to podjechałem do ASO Mitsubishi w Preszowie, wszystko posprawdzali i wytłumaczyli, że ten model tak ma i mógłbym jeszcze jakieś 1000 km tak przejechać zanim czujnik ciśnienia oleju powiedziałby, że mam się definitywnie zatrzymać. Notabene właśnie jakieś 1000 km do najbliższej planowanej wymiany oleju było - japońska dokładność ;)

Na bagnecie są dwie kropki (jak normalnie) i krzyżyk powyżej nich, poziom oleju zaraz po wymianie musi mieścić się między dwiema kropkami, a jak zaczyna się zbliżać do krzyżyka to trzeba już definitywnie zmienić olej na świeży.

Tak w ramach ciekawostki ten dieselek (2,2 MIVEC 177KM), którego mam w Outlanderze nie bierze ani grama oleju, a wręcz przeciwnie - olej wymienia się w nim, gdy jest go już zbyt dużo ;) Na bagnecie są trzy znaczniki: minimum, maximum i maximum oleju zużytego. Byłem w szoku, jak mi to wytłumaczyli w serwisie ;)

Kamil, lepiej sprawdz szczelność układu wtryskowego a zacznij od wymiany podkładek pod wtryskiwaczami, najprawdopodobniej leja i stąd wzrasta poziom oleju . Nie dolewasz więc nie ma prawa być go więcej.

Pełna zgoda, to źle jak przybywa oleju i oznacza kłopoty, olej się nie rozmnaża.

• Like 1

Kamil, po prostu warto przy następnej wymianie oleju zmienić podkładki, mogę się mylić ale to są grosze - miałem 2mazdy 6 2.0d w pierwszej zbagatelizowalem wwzrastanie oleju na bagnecie i remont silnika był na tyle kosztowny że sprzedalem i kupilem drugą, tam wymienilem od razu i olej naturalnie ubywal pomiędzy wymianami. Turbina itd... Musi ubywac, może bardzo mało ale z tendencją spadkową broń Panie wzrostową. Pozdrawiam

Ps. Patrząc na listwe wtryskowa może być "sucha" a saczy się z pod nich.

Też ten temat przerabiałem przy Mazdzie 6.

Oleju przybywało. Okazało się że podkładki pod wtryskami puszczały. U mnie obyło się bez remontu silnika.Po wymianie podkładek przy okazji miska olejowa była zdejmowana i bez czyszczenia smoka się nie obeszło.byl caly zawalony nagarem.Jeszcze chwilę i z silnika nie było by co zbierać bo nie miał odpowiedniego smarowania.

Tak ze nie bagatelizował bym tego zwiększania się ilości oleju

Pozdrawiam Grzesiek

Ja wiem, że w naszym kraju to każdy jest ekspertem w każdej dziedzinie i doskonale zna się na wszystkim, pozwólcie jednak, że zaufam specjalistom z ASO.

Zresztą, jakby producent nie planował, że oleju może przybywać to po co umieszczałby trzeci znacznik na bagnecie, skoro inne modele takiego nie mają ;)

A nie jest to tak że ma to związek z jazdą po mieście i wypalniem PDF ?

Może być

Auto wtedy dostaje więcej paliwa żeby wypalić dpf-a

Jak jedzie w trasie to go przepali

Jak kołacze po mieście to nadtatek tego paliwa zamiast być wypalany trafią do miski olejowej gdzie się miesza z paliwem

Może dlatego jest ten drugi wskaźnik max

Że do pewnego momentu można z tym jeździć ale jak przekroczy maxymalny poziom trzeba zmieniać olej

Innego racjonalnego wytłumaczenia ja tu nie widzę;)

Edytowane przez Siwy gołąb

Ja wiem, że w naszym kraju to każdy jest ekspertem w każdej dziedzinie i doskonale zna się na wszystkim, pozwólcie jednak, że zaufam specjalistom z ASO.

Zresztą, jakby producent nie planował, że oleju może przybywać to po co umieszczałby trzeci znacznik na bagnecie, skoro inne modele takiego nie mają ;)

Wybacz ale akurat w moim przypadku to nie jest właściwa diagnoza  ;) , od 1997 roku w branży. Krótkie odcinki ? Może DPF zapchany?

• Like 1

A nie jest to tak że ma to związek z jazdą po mieście i wypalniem PDF ?

Może być

Auto wtedy dostaje więcej paliwa żeby wypalić dpf-a

Jak jedzie w trasie to go przepali

Jak kołacze po mieście to nadtatek tego paliwa zamiast być wypalany trafią do miski olejowej gdzie się miesza z paliwem

Może dlatego jest ten drugi wskaźnik max

Że do pewnego momentu można z tym jeździć ale jak przekroczy maxymalny poziom trzeba zmieniać olej

Innego racjonalnego wytłumaczenia ja tu nie widzę ;)

Wybacz ale akurat w moim przypadku to nie jest właściwa diagnoza  ;) , od 1997 roku w branży. Krótkie odcinki ? Może DPF zapchany?

:D  :D  :D

Wytyczne dostałem konkretne, ta jednostka może przejechać 10 tys. w trybie miejskim, albo 15 tys. w trasie i trzeba wymienić olej. Ja przejechałem jakieś 14 tys. w mieszanym i zapaliła się kontrolka, więc wszystko było w normie.

Dopalanie katalizatora jest w nim co jakieś 400-500km (tak mi się wydaje) i jest bardzo charakterystyczne, bo od razu słychać, że silnik utrzymuje cały czas wyższe obroty 1000-1100, no i widać różnicę w chwilowym spalaniu. Nie rozkminiłem jeszcze o co chodzi z tym płynem Eolys, co ma pomagać w dopalaniu DPF, ale w marcu mam planowany przegląd i zrobienie paru pierdół, więc przy okazji dopytam. Po polsku będzie mi łatwiej zrozumieć niż po słowacko-angielsku ;)

Oleju może przybywać z kilku powodów ... W silnikach z dpf jak napisał Andrzej to on może być przyczyną ... Ale masz rację Kami. Zaufaj ASO. W końcu za to płacisz i za te ciężkie pieniądze jakie tam zostawiasz masz zapewne gwarancję na te usługi. Dopytaj tylko w tym ASO co się stanie jak Ci silnik odmówi posłuszeństwa albo jak z powodu kiepskiego smarowania szybciej się zużyje. I nie znam się na wszystkim. Za to mam świetnego mechanika, który spędził kilkanaście lat w ASO, a teraz pracuje na własny rachunek.