Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Ten 4.0d?

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Zależy od serii auta oraz generacji silnika. 

3.0sd czy 35d w e83 czy e70 przed liftem. Po lifcie w e70 faktycznie 40d, tak samo jak później w F15 (tylko już N57).

Tak czy siak założenie takie same jak wyżej :)

W temacie BMW pytanie do posiadaczy X3 E83  - Wersja Po-liftowa : silniki 2.5 i 3.0 ( diesel i benzyna). Ktoś używał, jak sprawuje się napęd xDrive , skrzynia biegów ? Warto czy sobie raczej odpuścić ?

Czytałem o problemach z xDrivem, ale i masę pozytywów w kwestii pancerności silników i skrzyni biegów.... Ktoś coś ?

Ja mam E83 2005 3.0 w benzynie ,manualu i z podtlenkiem LPG . Napiszę tak : Jak kupisz zadbany egzemplarz to śpisz spokojnie . U mnie ,żadnej awarii przez dwa lata od zakupu ,ani plamki rdzy na nadwoziu czy podwoziu . Naprawdę jest to pancerne auto i z całą stanowczością stwierdzam ,że takich już nie robią ... Co do wersji : diesel jest bardzo udany zdarzają się awarie osprzętu ale sam silnik wytrzymuje ponad milion kilometrów . Benzyna wytrzymuje 700000 . Spalanie diesla raczej nie licz na poniżej 10l a raczej oscyluje w granicach 11l . Mój podtlenek bierze 15-16 lpg przy normalnej jeździe w cyklu mieszanym (tyle samo na trasie z przyczepą ) Automaty były dwa : na początku 5 biegowy od GM i on jest dosyć awaryjny i późniejszy 6 biegowy też uchodzący za pancerny . Skrzynka rozdzielacza może się rozsypać i tu już naprawdę jest loteria bo jest nie do zdiagnozowania przy zakupie i myślę ,że przy zdrowym egzemplarzu to jedyna rzecz z którą należy się liczyć .

ps. Jak bym jeszcze raz miał kupić to kupiłbym wersje po lifcie ( bo jest miększa , u mnie jak przejeżdżasz przez tory to możesz plomby w zębach zgubić :D) i w automacie  ;) 

Edytowane przez sero1975
  • Like 2

Od jakiegoś czasu rozglądam się za użytkową terenówka głównie na ryby i okoliczne bezdroża - taka zabawko-fanaberia. Taka co wiecie – jak się pobrudzi to błoto samo z niej odpadnie po kilku miesiącach i nie trzeba myć, bo wstyd na zakupy podjechać. Graty na ryby mogą w niej nocować a jak się wilki w okolicy pojawią to i ja tez w niej przenocuje.

Rozglądałem się za Jeepem, Pajero , XL7 - ale albo stan tragedia albo cena tragedia :)

Ale w ostatni weekend widziałem jak facet niemotanym, dość egzotycznym dla mnie – uwaga i bez żadnych pośmiechujek proszę - Rextonem przewalił przez rzekę która miał dobre 50-60 głębokości i nawet zbytnio nie zwalniał.

Za nią jechała zwykła Granda i XL7 i kierowcy – grandy się wycofał, a XL7 była chyba dźwignięta z 3-4 cale na Radziku to pojechał, ale już mniej pewnie i szybko jak Rexton.

Poczytałem, pooglądałem – głownie rosyjskie filmiki – i wydaje mi się że jak na moje potrzeby było by całkiem ok. Głębokość brodzenia fabryczna a70cm, w terenie sobie w maire radzi.

No i za 20kpln można kupić auto w sensownym stanie, z automatem, reduktorem, na ramie, często ze skóra i podgrzewanymi fotelami. Do tego max 5kpln firmowy lift i dobre opony i można jeździć. Jedynie co to jest niska podaż benzyny, ale za to diesel i automaty są z mercedesa i maja bardzo dobre opinie.

Ktoś ma, użytkuje, użytkował ? Może się podzielić opiniami?  Słyszał że ktoś ma do sprzedania w dobrym stanie?

Generalnie patrząc po świecie wychodzi na to że auto i marka dosyć mocno nie docenione u nas.

Gdzieś tu w wątku ktoś coś pisał o Rextonie, nawet sobie chwalił :)

Musisz przejrzeć kilka stron.

Był Rexton i chyba zaatakował pole kukurydzy .... Takie niedoceniane a dla niektórych obciachowe auto w fajnych pieniądząch - o iletak można napisać - ,które naprawdę robi robotę zwłaszcza w błocie. 

Fajna zabawka, ale cena jest absurdalnie wysoka. Za takie pieniądze można przerobić na kampera 4x4 jakąś starszą, bardziej sprawdzoną konstrukcję, wysłać na dowolny kontynent, sprowadzić z powrotem i pewnie jeszcze zostanie na rok życia w podróży.

• Like 2

Fajna zabawka, ale cena jest absurdalnie wysoka. Za takie pieniądze można przerobić na kampera 4x4 jakąś starszą, bardziej sprawdzoną konstrukcję, wysłać na dowolny kontynent, sprowadzić z powrotem i pewnie jeszcze zostanie na rok życia w podróży.

i przynajmniej będzie miał prysznic i WC. 

Ten VW to na trasę ew. na cały dzień. Wydać tyle kasy i w krzaki latać o myciu nie wspomnę to jakieś nieporozumienie.

• Like 1

Coma , łapy mocowania reduktora wymieniłeś czy alu jeszcze ? Pękają szybko

Jeszcze alu. Kupiłem wersję fabryczną od pierwszego właściciela, salon PL z 47tys. przebiegu. Jedyne co miała ponad fabrykę to orurowanie, hak i instalacja LPG. Powoli sobie przerabiam. Czytałem o łapach ale na razie nie katuję go w mocnym terenie, rozpoznaję możliwości. Może w przyszłości zmienię na stalowe, w planach jeszcze amortyzator skrętu i zobaczymy co się urodzi. Zawieszenie poszło póki co do wymiany w całości - EMS amory i sprężyny. Przód +30kg, tył +100kg.

Coma, te auto to już bardzo dobra podstawa pod teren. To nie jakiś pierd więc będzie dobrze. Pokona z pewnością więcej przeszkód niż myślisz. Tylko od Ciebie zależy czy Ci go nie żal. Jest ładny, a tak będzie odbrapany, lekko powgniatany...

• Like 1