Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Wyjaśniam czym się kierowałem : od 1995 miałem tylko Toyoty ( Carina II / Carina E / 2x Corolla ) + służbowe RAV z 2006 , Siennę w 2011 i obecną 2018. Żaden z tych samochodów nie oglądał warsztatów oprócz corocznej wymiany filtrów , oleju, klocków i innych części eksploatacyjnych . Nie liczą się dla mnie te wszystkie gadżety w/g mnie ........... do niczego nie potrzebne - samochód ma jeździć i warsztat oglądać tylko raz na rok.

Dlaczego RAV i dlaczego nówka sztuka nie śmigana ? Zawsze kupowałem prywatnie Toyoty 3 letnie , nigdy nie miałem nowego auta więc przy założeniu że po "60" nic nie muszę a wszystko mogę więc mogę też sobie kupić nówkę. A że SUV ? Z Corolli po przejechaniu na działkę 170km wysiadanie było w pewnym stopniu utrudnione a z SUV otwieram drzwi i ..... wypadnę .

I służbowego Avensisa o którym zapomniałem

Uważam że można te plus 120 a może 150k wydać zdecydowanie lepiej. Na auta fajniejsze w środku, lepiej się prowadzące i zapewne zdolniejsze w terenie. Ekonomikę spalania też mam na myśli. Jeżeli chodzi o konkrety to napewno Nissan Xtrail i Mazda Cx 5 ale to tylko moje zdanie gdyż w miarę dobrze znam oba te auta. Wracanie do starej corrolli a tym bardziej Cariny E uważam za mocno nie trafione gdyż Carina E która miał mój ojciec to było fantastyczne auto które nie jak ma się do obecnej toyoty.

napewno Nissan Xtrail i Mazda Cx 5 ale to tylko moje zdanie gdyż w miarę dobrze znam oba te auta.

Nissana nie znam, córka ma CX5 ale ........... nie ma prawa jazdy, jest na etapie nauki więc czasami jeżdżę Mazdą . Spalanie po mieście ok. 11 litrów , po trasie coś ok. 8 . RAV po mieście 5,2-5,4 po trasie na działkę 6-6,5. Faktem jest żeby mieć takie wyniki trzeba jeździć inaczej , hybryda potrzebuje innego sposobu jazdy - jest to jazda taka bardziej emerycka ale mnie się nie śpieszy a muszę taką jazdę stosować bo zostało 1 rok i 4 miesiące . Ma większy bagażnik i w środku odnoszę wrażenie że więcej miejsca. Zdolność w terenie mnie nie bawi podobnie jak do niczego nieprzydatne gadżety. A po przełączeniu na tryb "sport" . ma niezłego kopa.

Nigdy w cx5 2.5 L nie miałem spalania powyżej 10L. FAKT że cx 5 jest mniejsza od rav 4 jednak wykonanie ravy nawet w najwyższej wersji odrzuca mnie od tego auta. Do tego prowadzenie pozostawia wg mnie wiele do życzenia nawet w stosunku do Nissana. Ps. Pamiętaj o dobrej polisie na ravke bo na Pradze lubią zmienić właściciela ????. Szerokości

• Like 1

Nigdy w cx5 2.5 L nie miałem spalania powyżej 10L. FAKT że cx 5 jest mniejsza od rav 4 jednak wykonanie ravy nawet w najwyższej wersji odrzuca mnie od tego auta. Do tego prowadzenie pozostawia wg mnie wiele do życzenia nawet w stosunku do Nissana. Ps. Pamiętaj o dobrej polisie na ravke bo na Pradze lubią zmienić właściciela . Szerokości

Dziecka CX ma chyba 2 litry . AC mam, inaczej sobie nie wyobrażam.

Uważam że można te plus 120 a może 150k wydać zdecydowanie lepiej. Na auta fajniejsze w środku, lepiej się prowadzące i zapewne zdolniejsze w terenie. Ekonomikę spalania też mam na myśli. Jeżeli chodzi o konkrety to napewno Nissan Xtrail i Mazda Cx 5 ale to tylko moje zdanie gdyż w miarę dobrze znam oba te auta. Wracanie do starej corrolli a tym bardziej Cariny E uważam za mocno nie trafione gdyż Carina E która miał mój ojciec to było fantastyczne auto które nie jak ma się do obecnej toyoty.

Myślałem, że zastanawia Cię moda na suvy i sam sens zakupu suva a nie stricte wybór Rav zamiast CX5.

Też bym pewnie kupił Mazdę, pewnie za wygląd. Jednak Ravka ma hybrydę, to się ceni.

Jednak czy ten czy tamten to raczej kwestia gustu.

• Like 1

A jak jesteśmy przy hybrydach, czy ktoś z Was użytkuje Outlandera PHEV?

Wprawdzie nie miałem i nie używałem ale jak miałem outlandera 2.0 turbo to dużo czasu spędzałem na nieformalnej  grupie outlandera powiązanego z forum mitsumaniaki . Wieść niesie ,że ruda uwielbia ten model w rejonie podwozia podobnie jak model ASX . Co do jazdy to podobnie jak w Toyocie RAV czyli po porostu nudno ....

• Like 1

A jak jesteśmy przy hybrydach, czy ktoś z Was użytkuje Outlandera PHEV?

Jeśli masz na myśli ten model który jest obecnie w salonach to dla mnie nieporozumienie. Silnik spalinowy jest tylko po to żeby ładować elektryka. Plus włącza się przy predkosci powyżej 140 km/h jako wspomaganie elektryka i ma tylko jeden bieg. Na yt są testy jak się to sprawdza, a raczej nie sprawdza.

Edytowane przez dreadknight
  • Like 1

Wprawdzie nie miałem i nie używałem ale jak miałem outlandera 2.0 turbo to dużo czasu spędzałem na nieformalnej  grupie outlandera powiązanego z forum mitsumaniaki . Wieść niesie ,że ruda uwielbia ten model w rejonie podwozia podobnie jak model ASX . Co do jazdy to podobnie jak w Toyocie RAV czyli po porostu nudno ....

Dam dobrą flaszkę, jak znajdziesz rudą na moim ASX ;)

Bardzo gwiżdże mnie opinia gościa, który dostał samochód na jazdę testową, żeby sobie o nim pogadać na jutuba, a nigdy i tak by takiego nie kupił, bo zupełnie inny mu potrzebny w 'realnym życiu'. W takiej roli to już wolę sobie Paczesia pooglądać, bo przynajmniej się pośmieję, a rzetelnej wiedzy o użytkowaniu danego modelu dostanę tyle samo.

• Like 4

Bardzo gwiżdże mnie opinia gościa, który dostał samochód na jazdę testową, żeby sobie o nim pogadać na jutuba, a nigdy i tak by takiego nie kupił, bo zupełnie inny mu potrzebny w 'realnym życiu'. W takiej roli to już wolę sobie Paczesia pooglądać, bo przynajmniej się pośmieję, a rzetelnej wiedzy o użytkowaniu danego modelu dostanę tyle samo.

Akurat ten gość ma trochę pojęcia, ale nie będę Cię przekonywał. Wiem że marka jest Ci bliska ????

Ale niech sobie ma pojęcie o samochodach. Tak czy inaczej nie używa PHEV na co dzień, od jakiegoś czasu tylko się nim przejechał i pogadał, co o nim myśli. A to mnie akurat nie interesuje. O wędkach też wolisz znać opinie gościa, co wziął do ręki i pomachał w sklepie, czy jednak od takiego co danym kijem przełowił wiele godzin w różnych warunkach? No, to już wiesz, o co mi chodzi :)

• Like 8