bertus Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Tutaj z detalami:https://m.youtube.com/watch?v=A6-hF9xtUuQ&t=2156sMam mdłości jak słucham tego gościa. Cytując klasyka "i na pogrzebach bywa weselej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Jak testy aut na Youtube to tylko u łysego z Caroseria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Nigdy w cx5 2.5 L nie miałem spalania powyżej 10L. FAKT że cx 5 jest mniejsza od rav 4 jednak wykonanie ravy nawet w najwyższej wersji odrzuca mnie od tego auta. Do tego prowadzenie pozostawia wg mnie wiele do życzenia nawet w stosunku do Nissana. Ps. Pamiętaj o dobrej polisie na ravke bo na Pradze lubią zmienić właściciela . SzerokościChyba Ci pudełko z najcięższymi główkami z najwyższej półki na dekiel spadło. Każde wymienionych nie ma podjazdu do obecnej generacji Rav4, tak w stosunku do prowadzenia, jak i jakości materiałów i ich spasowania. Ktoś tam wcześniej ględził "dobrze że małe koła, nie będzie zamulać", ten kloc w hybrydzie ma spalinę 2.5 i łącznie 222KM. Strasznie się nie znacie a strasznie chcecie zabierać głos. Proponuje doedukować się co poniektórym i dopiero wchodzić w dyskusję, na rybach może i się znacie, z motoryzacją na bakier, ale wiadomo, każdy z was wszystkowiedzący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Zanim wybrałem auto jeździłem też Rav4 w hybrydzie, maksymalnego wyposażenia brakowało tylko dodatkowego silnika elektrycznego na tylne koła. Na jeździe próbnej mnie auto nie urzekło - w środku dość nieciekawie, skrzynia głośno pracuje, szumi w czasie jazdy. Pooglądałem jak sprawdza się ten elektryczny napęd na 4 koła i delikatnie mówiąc nie sprawdza się. A jednym z moich podstawowych punktów było właśnie 4x4. Śledziłem też fora o tym modelu i bardzo dużo ludzi narzekało na słaby system multimedialny, nie pamietam teraz dobrze bo było to ponad rok temu ale chyba chodziło CarPlay i android auto. Generalnie samochód na pewno oszczędny w spalaniu ale wszystkie powyższe rzeczy sprawiły, że go nie wybrałem. To oczywiście kwestia potrzeb i każdy może mieć odmienne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Chyba Ci pudełko z najcięższymi główkami z najwyższej półki na dekiel spadło. Każde wymienionych nie ma podjazdu do obecnej generacji Rav4, tak w stosunku do prowadzenia, jak i jakości materiałów i ich spasowania. Ktoś tam wcześniej ględził "dobrze że małe koła, nie będzie zamulać", ten kloc w hybrydzie ma spalinę 2.5 i łącznie 222KM. Strasznie się nie znacie a strasznie chcecie zabierać głos. Proponuje doedukować się co poniektórym i dopiero wchodzić w dyskusję, na rybach może i się znacie, z motoryzacją na bakier, ale wiadomo, każdy z was wszystkowiedzący Od 2006 ujeżdżam RAV 4 III , druga 2011 ... kilka dni temu ujeżdżałem RAV 4 2021 HYBRYDĘ ....Faktem jest , że wygląd , spasowanie, materiały są lepsze niż w moich ... ale te 225 kM HYBRYDA na automacie to czysta teoria !!! ... ... ta moja już prawie 2 wiekowa 2,2D4D łyka toto , nie wspominając o podpięciu łódki ... bo wtedy dopiero czuć brak koników ...Teraz czekam na 2 litrówkę z manualem , zobaczymy jak będzie dawać radę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Chyba Ci pudełko z najcięższymi główkami z najwyższej półki na dekiel spadło. Każde wymienionych nie ma podjazdu do obecnej generacji Rav4, tak w stosunku do prowadzenia, jak i jakości materiałów i ich spasowania. Ktoś tam wcześniej ględził "dobrze że małe koła, nie będzie zamulać", ten kloc w hybrydzie ma spalinę 2.5 i łącznie 222KM. Strasznie się nie znacie a strasznie chcecie zabierać głos. Proponuje doedukować się co poniektórym i dopiero wchodzić w dyskusję, na rybach może i się znacie, z motoryzacją na bakier, ale wiadomo, każdy z was wszystkowiedzący Dobrze ze pojawił się taki znawca motoryzacji i nam wszystko wyjaśnił. Dziękujemy ale nie prosimy o więcej ♂ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Chyba Ci pudełko z najcięższymi główkami z najwyższej półki na dekiel spadło. Każde wymienionych nie ma podjazdu do obecnej generacji Rav4, tak w stosunku do prowadzenia, jak i jakości materiałów i ich spasowania. Ktoś tam wcześniej ględził "dobrze że małe koła, nie będzie zamulać", ten kloc w hybrydzie ma spalinę 2.5 i łącznie 222KM. Strasznie się nie znacie a strasznie chcecie zabierać głos. Proponuje doedukować się co poniektórym i dopiero wchodzić w dyskusję, na rybach może i się znacie, z motoryzacją na bakier, ale wiadomo, każdy z was wszystkowiedzący Niektórzy też są fachowcami w różnych branżach, a ryby łowią hobbystycznie. Jeśli uważasz natomiast że zasadniczo mniejsza felga czyli lżejsze koło nie powoduje lepszego przyspieszenia, elastyczności i niższego spalania to jedyne co mogę rekomendować powrót na fizykę max do szkoły średniej. A te 222KM na papierze to prawdziwy potwór do tej masy auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bho70 Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Kwestia niskiego spalania. Co do wielkości kół i opon to popatrzcie jakie są zamontowane w BMW i3 gdzie chodzi o opory i spalanie . Bardzo duża średnica i mała szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Niektórzy też są fachowcami w różnych branżach, a ryby łowią hobbystycznie. Jeśli uważasz natomiast że zasadniczo mniejsza felga czyli lżejsze koło nie powoduje lepszego przyspieszenia, elastyczności i niższego spalania to jedyne co mogę rekomendować powrót na fizykę max do szkoły średniej. A te 222KM na papierze to prawdziwy potwór do tej masy auta.W teorii tak być powinno i pewnie tak jest przy silniczkach 500-600pojemnisci. Jeżdżę na co dzień Vito 2.1 160koni, zimą na r16 215 a latem na r18 254 obie opony 55mm wysokości. Nie widzę żadnej różnicy, robię 420-450mil na zbiorniku a różnice wynikają z załadunku a nie różnicy dwóch cali na wielkości koła. Wiem, wiem opory toczenia idt ale w praktyce jest wiele innych czynników które wpływają na osiągi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniolo Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 W teorii tak być powinno i pewnie tak jest przy silniczkach 500-600pojemnisci. Jeżdżę na co dzień Vito 2.1 160koni, zimą na r16 215 a latem na r18 254 obie opony 55mm wysokości. Nie widzę żadnej różnicy, robię 420-450mil na zbiorniku a różnice wynikają z załadunku a nie różnicy dwóch cali na wielkości koła. Wiem, wiem opory toczenia idt ale w praktyce jest wiele innych czynników które wpływają na osiągi.Jesteś w 100% pewien tego co napisałeś i takie masz rozmiary kół samochodzie? Pytam z ciekawości bo z tego co napisałeś różnica w średnicy koła pomiędzy zimowymi a letnimi nie wynosi 2 cale a prawie 4 cale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 No jeżeli w Vito masz wysokość opony 55mm tak jak napisałeś to się zastanawiam jak to jeździ? A może masz profil opony 55? A to jest duża różnica Panie Kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) Tak zgadza się profil wynosi 55Zima 215/55 r16 Lato 245/55 r18 Jestem pewien mało tego są rozmiary dopuszczone przez producenta.https://www.hurtopony.pl/opony-do-samochodu/mercedes/vito/2018/116-cdi-w447 Edytowane 3 Maja 2021 przez albercik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) Tak zgadza się profil wynosi 55Zima 215/55 r16 Lato 245/55 r18 Jestem pewien mało tego są rozmiary dopuszczone przez producenta.https://www.hurtopony.pl/opony-do-samochodu/mercedes/vito/2018/116-cdi-w447Na pewno masz taką różnicę w średnicy koła między zimą a latem ? Przecież to jest z 10 % na obwodzie koła i z 8 cm różnicy na średnicy. Edytowane 3 Maja 2021 przez kruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) 245 ale na 45 przy r18 ma Vito, a to znaczna różnica. Jaki rocznik tego Vito? Edytowane 3 Maja 2021 przez Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 U mnie w obydwu przypadkach jest 55c w oznaczeniu i od pięciu lat nikomu to nie przeszkadza, zmieniać tego nie zamierzam. Mało tego znam craftera gdzie zimą ma r17 a latem R20, nie rozumiem co takiego dziwnego jeśli działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) Homologowane rozmiary dla tego auta to 205/65 r16, 225/60 r16 i 245/45 r18. Poczytaj o potencjalnych konsekwencjach prawnych jazdy na oponach niehomologowanych i zakładaniu kół odbiegających od nich o ponad 1,5-2% wielkości dla pracy ABS, geometrii auta etc. To, że ma w Crafterze latem większą felgę, a zimą mniejszą to normalne, bo całkowita wielkość koła jeśli to rozmiary homologowane dalej będzie taka sama (w większej feldze ma mniejszy, a w mniejszej większy profil). Stosując profile 55 w obu wielkościach felg odchodzisz zbyt daleko od rozmiaru zaprojektowanego dla tego auta. Wrzuciłeś rozmiary dopuszczone przez producenta i nie ma tam żadnej z dwóch wielkości, których używasz Edytowane 3 Maja 2021 przez Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniolo Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) . Edytowane 3 Maja 2021 przez maniolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Homologowane rozmiary dla tego auta to 205/65 r16, 225/60 r16 i 245/45 r18. Poczytaj o potencjalnych konsekwencjach prawnych jazdy na oponach niehomologowanych i zakładaniu kół odbiegających od nich o ponad 1,5-2% wielkości dla pracy ABS, geometrii auta etc. To, że ma w Crafterze latem większą felgę, a zimą mniejszą to normalne, bo całkowita wielkość koła jeśli to rozmiary homologowane dalej będzie taka sama (w większej feldze ma mniejszy, a w mniejszej większy profil). Stosując profile 55 w obu wielkościach felg odchodzisz zbyt daleko od rozmiaru zaprojektowanego dla tego auta. Wrzuciłeś rozmiary dopuszczone przez producenta i nie ma tam żadnej z dwóch wielkości, których używasz Za dwa tygodnie mam serwis nie omieszkam spytać czemu sprzedano mi auto na nie homologowanych kołach.Dotyczy to r16 bo na tych kołach wyjechał z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Za dwa tygodnie mam serwis nie omieszkam spytać czemu sprzedano mi auto na nie homologowanych kołach.Dotyczy to r16 bo na tych kołach wyjechał z salonu.Zapewne masz w samochodzie naklejkę o zalecanym ciśnieniu powietrza w oponach pod różnym obciążeniem. Jest tam tabelka ciśnienia oraz dedykowane do tego pojazdu rozmiary opon.Fotka wyjaśni wszystkie wątpliwości . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Za dwa tygodnie mam serwis nie omieszkam spytać czemu sprzedano mi auto na nie homologowanych kołach.Dotyczy to r16 bo na tych kołach wyjechał z salonu.Jeśli kupiłeś nowe auto z salonu na tych 16 to na pewno są ok.Zakładając te letnie 18 przesadziłeś o 10 % w górę a to zdecydowanie za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Najlepiej wrzuć foto naklejki albo instrukcji, bo nie widzę tego rozmiaru dla żadnej wersji silnikowej i nadwoziowej Vito W447. Niezła lipa jeśli to auto wyszło z salonu na 215/55 r16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Nie mam kompletnie żadnych wątpliwości. Nie sądzę że diler który sprzedaje kilkaset aut używanych rocznie sprzedał auto ze złymi oponami.Auto w tej konferencji jeździ od ponad pięciu lat, po trzech latach auto zostało sprawdzone w serwisie i zakwalifikowane do przedłużenia gwarancji na kolejne 2 lata czyli żaden z podzespołów nie budził wątpliwości co do zużycia. Po zakupie zostały wymienione tylne sprężyn ponieważ seryjne są za miękkie i dotyczy to obecnej jak i poprzedniej wersji Vito. Dziś auto ma 102tys mil czyli ponad 160tys km. Przy stosowaniu obydwu kompletów kół nie widzę żadnej różnicy w spalaniu. Pusty to przebieg rzędu 450mil na zbiorniku załadowany 420-430 zależy czy ma 700kg czy 1.4tony na pace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruz Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) Nie mam kompletnie żadnych wątpliwości. Nie sądzę że diler który sprzedaje kilkaset aut używanych rocznie sprzedał auto ze złymi oponami.Auto w tej konferencji jeździ od ponad pięciu lat, po trzech latach auto zostało sprawdzone w serwisie i zakwalifikowane do przedłużenia gwarancji na kolejne 2 lata czyli żaden z podzespołów nie budził wątpliwości co do zużycia. Po zakupie zostały wymienione tylne sprężyn ponieważ seryjne są za miękkie i dotyczy to obecnej jak i poprzedniej wersji Vito. Dziś auto ma 102tys mil czyli ponad 160tys km. Przy stosowaniu obydwu kompletów kół nie widzę żadnej różnicy w spalaniu. Pusty to przebieg rzędu 450mil na zbiorniku załadowany 420-430 zależy czy ma 700kg czy 1.4tony na paceRożnicy w spalaniu nie zauważysz patrząc na odczyty licznika, który masz zastosowany w samochodzie.Musiałbyś zmierzyć faktyczną ilość przejeżdżanych kilometrów. Zakładając, że koło zimowe, czyli 215/55r16 jest kołem fabrycznym, jego jeden obrót przesuwa Cię do przodu o 2,02 metra. Żeby pokonać 100 km, koło musi wykonać 49505 obrotów. Przy kole letnim czyli 245/55r18 przy takiej samej liczbie obrotów pokonasz dystans 113,5 km a Twój licznik i komputer cały czas myslą, że zrobiłeś tych kilometrów 100. Wracając do tego co piszesz oczywiście wg licznika przejeżdżasz cały czas 450 mil na jednym baku. Z tym, że na zimowych oponach przejeżdżasz faktycznie 450 mil a na letnich tych mil przejeżdżasz około 510 Edytowane 3 Maja 2021 przez kruz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 A ja nie mam żadnych wątpliwości, że sprzedali Ci auto na oponach od innego modelu. Homologowane rozmiary dla R16 to 225/60 i 205/65, także przy Twoich 215/55 wychodzisz prawie trzykrotnie poza maksymalnie dopuszczalne 2% różnicy wielkości koła (w tym przypadku Twoje są za małe). W przypadku 245/55 R18 różnica jest jeszcze większa, ale tym razem są sporo za duże. O potencjalnych konsekwencjach jazdy na rozmiarze poza homologacją poczytaj w internecie. Pozostałe kwestie wytłumaczyli powyżej inni koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Widocznie wiedzieli co robią a swoją wiedzę czerpią raczej nie z internetu skoro auto przejechało ponad 160tys km bez jakiegokolwiek problemu. We wrześniu minę mu 6 lat i pewnie zastąpi go takie samo Vito które będzie użytkowane w podobny sposób. Co do spalania to na prawdę nie robi mi to czy zrobię 449 czy 453 miłe na zbiorniku a skoro robię trasę przez dwa miesiące dzień w dzień i odczyty mówię jak i kolegów w podobnych autach są prawie identyczne to znaczy że są miarodajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi