Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Dla mnie idealne auto. Scout 2008 2.0tdi 8v 140km .ponad 320tkm na blacie. Całoroczne kapcie na zimę. Jak wyłączysz ESP masz na prawdę dzielne auto. Moja jazda to 120km na wisle trasy i 20m pizdziawy. Daje rade. Topiłem mordowałem katowałem po lesie po błocie w wisle wszędzie. U mnie ma dożywotke. Wpisz team szmaciarze octavia scout i parę głupot wyskoczy

• Like 1

Siema. Dla mnie idealne auto. Scout 2008 2.0tdi 8v 140km .ponad 320tkm na blacie. Całoroczne kapcie na zimę. Jak wyłączysz ESP masz na prawdę dzielne auto. Moja jazda to 120km na wisle trasy i 20m pizdziawy. Daje rade. Topiłem mordowałem katowałem po lesie po błocie w wisle wszędzie. U mnie ma dożywotke. Wpisz team szmaciarze octavia scout i parę głupot wyskoczy

Jaki masz kod silnika ?

Dzięki za pomoc. Tam gdzie chce wodować to w większości dzikie slipy i jakieś lekkie wzniesienie. Octavia i ewentualnie jakieś trapy powinny załatwić sprawę.

Octavia w pierwszej generacji z napędem 4x4 chyba też była w wersji podniesionej; co prawda nie jak scout ale była trochę wyższa.

Dzięki za pomoc. Tam gdzie chce wodować to w większości dzikie slipy i jakieś lekkie wzniesienie. Octavia i ewentualnie jakieś trapy powinny załatwić sprawę.

Octavia w pierwszej generacji z napędem 4x4 chyba też była w wersji podniesionej; co prawda nie jak scout ale była trochę wyższa.

podnieś możesz sam ,ja tak robiłem w 1 , przód oraz tył , na przód masz dedykowane podkładki alu , tył podkładki gumowe pod sprężyny 

amorki  bilstein b4 sprężyny wzmacniane lesjofors

Koledzy doradźcie jakieś rozsądne oponki na zimę do suvika. Docelowy rozmiar 225/60/17 Myślałem o Nokianach wr 4, Kleberach krisalp hp 3 W jednym sklepie internetowym w dobrych pieniążkach są Yokochamy bluearth vinter V906, ale nic o nich nie wyczytałem, bo w testach są takie ale opisane jako V905.

Pozdro

Koledzy doradźcie jakieś rozsądne oponki na zimę do suvika. Docelowy rozmiar 225/60/17 Myślałem o Nokianach wr 4, Kleberach krisalp hp 3 W jednym sklepie internetowym w dobrych pieniążkach są Yokochamy bluearth vinter V906, ale nic o nich nie wyczytałem, bo w testach są takie ale opisane jako V905.

Pozdro

Mam nokiany na lato i na zimę. Bardzo dobre gumy. W rozmiarze 265 70 r17 nie są głośne. A zimowe mimo ze maja juz 4 sezony są nadal miękkie. Ale ... jak je zjadę-kupuje wielosezonówki A/T. Np cooper at3

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Ja niestety nie mam dobrego zdania o Nokianach w kwestii zimówek. Miałem 2 komplety i nigdy więcej. Pierwsze po paru latach się rozwulkanizowały (pojawiły się wypukłości na bocznych ścianach opony), a drugie miały takie trzymanie boczne, że jak stojąc na lodzie na naprawdę niewielkiej pochyłości na drodze podrzędnej, "wypłynąłem" bokiem na główną, stwierdziłem, że mimo bieżnika o głębokości ponad 5 mm idą do utylizacji. Na Continentalach takich cyrków nie ma. Argument, że Nokiany są Fińskie, a tam są ciężkie warunki drogowe w zimie jest bzdurą. W skandynawii w zimie jeździ się na oponach z kolcami i te nasze Nokiany nie mają wiele wspólnego z oponami używanymi u nich.

Edytowane przez radeqs

Polecę koledze oponki Nokian Weatherproof. Śmigają u mnie w suvie 4x4, jest to opona całoroczna. W zimę rewelacja a i na lato całkiem ciche. Nie jestem zwolennikiem uniwersalnych rozwiązań ale tym razem zaryzykowałem i nie żałuję. Mają bardzo dobre opinie, problem zmiennych warunków na drodze rozwiązany, dodam że czasami ciągam łódź na przyczepie i żadnego problemu z wodowaniem nigdy nie miałem.

Edytowane przez GoLoManoLo

Dzięki koledzy za cenne spostrzeżenia. Ja do tej pory zdarłem już parę ładnych kompletów opon zimowych, jednakże przy samochodzikach niewielkich, z segmentu B i starszych segmentu C. Przerobiłem opony zimowe Nokiana, Klebera, Dębicy.

Na zimówkach robię rocznie około 20 tysięcy, na letnich ponad 30 tysięcy. Do aut z wymienionych segmentów w zasadzie każda opona zimowa  była dobra o ile miałem ją od nowości, choć różnią się one użytecznością w poszczególnych warunkach.

Przerabiałem też wielosezonowe opony, jednakże za każdym razem szybko je zmieniałem, gdyż zawsze były to opony nabyte razem z autem i przynajmniej miały za sobą 4 sezony. Nie inaczej jest i teraz, zakupiliśmy autko, które założone ma Nokiany WeatherProof. Ze względu na to, że jest to autko dla żony i na wspólne wakacyjne wyjazdy, ja poruszam się nim rzadko, jednakże  od czerwca zrobiłem nim z tymi oponami około 4 tysięcy. Niestety podzielą one los poprzednich wielosezonów. Latem po prostu szum jaki generują, jest przeogromny a i uczucie pływania w nich w zakręcie przy 120 / 140 kilometrach mnie do tego jeszcze bardziej skłania. Opony te mają 5 sezonów za sobą i przejechane niecałe 70 tysięcy. Na przedniej osi zostało niewiele bieżnika, tak gdzieś 3 max 4 mm. Na tylnej jest lepiej, bo conajmniej 5 mm. Gdybym mieszkał i poruszał się po aglomeracjach, gdzie utrzymanie zimowe dróg jest na poziomie, to być może bym się jeszcze nad wielosezonami zastanawiał. Jednakże w świętokrzyskim i zimy są bardziej kapryśne a i utrzymanie zimowe jest dalekie od zadawalających (wyłączając drogi krajowe i wojewódzkie) Do tego dochodzi coroczna perspektywa wyjazdu w góry na narty. Dla tego też muszę mieć do tego auta dwa komplety opon.

Generalnie, moje pytanie o opony do suva jest dla mnie istotne, gdyż nigdy nie mieliśmy auta tego typu, ba nigdy nie wyszliśmy za segment C i nie chciał bym dokonać niewłaściwego zakupu. Tak mi się zdaje, że moje doświadczenia z oponami w tym przypadku, jest niewystarczające.

Ps. Niestety na Micheliny czy Dunlopy zabraknie mi kasy. To taki paradoks Janusza, który kupuje auto, za kilkadziesiąt tysięcy, a na opony za 3 tysiące żałuje  ;)