Skocz do zawartości

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Jak by ktoś się zastanawiał nad Volvo XC60 do ciągania łodzi to polecam. Mam 3.2 245km na cztery i Tangiri 420 wyciąga bez problemu, opony wielosezonowe. Pływałem do połowy grudnia i na normalnych slipach wyjeżdżam bez problemu. Woduję się też na jednym trochę trudniejszym i wolniutko wyjeżdżam, nie muszę go gazować żeby wyjechał. Jedyny minus spalanie, ale coś za coś, 3.2 wolnossący bez turbiny pewnie zrobi drugie tyle co mam najechane czyli 190tys. Poza tym to fajny, komfortowy samochód.

• Like 6

Jak by ktoś się zastanawiał nad Volvo XC60 do ciągania łodzi to polecam. Mam 3.2 245km na cztery i Tangiri 420 wyciąga bez problemu, opony wielosezonowe. Pływałem do połowy grudnia i na normalnych slipach wyjeżdżam bez problemu. Woduję się też na jednym trochę trudniejszym i wolniutko wyjeżdżam, nie muszę go gazować żeby wyjechał. Jedyny minus spalanie, ale coś za coś, 3.2 wolnossący bez turbiny pewnie zrobi drugie tyle co mam najechane czyli 190tys. Poza tym to fajny, komfortowy samochód.

Tak z ciekawości spytam ile pali i czy automat ,mój stoi jeszcze w garażu nie zarejestrowany wraz z XC60 T6 

• 2 tygodnie później...

Ludzie ja zapytałem tylko o zakup pojazdu do 10tys spełniającego pewne podstawowe wymagania do wodowania, bez kosztów serwisowych. Opamiętajcie się bo te tematy zaczynają mieć dziesiątki stron i jedynie kilka sensownych komentarzy.

Mazda Tribute. Kupiłem za 7k, bez rdzy, wymieniłem olej, filtry, tarcze klocki, akumulator oraz założyłem opony at. Miało służyć jako auto tylko na ryby. Tak mi się spodobało, że bmw 535d stoi w garażu i zbiera kurz, od czasu do czasu wyprowadzę na spacer ale od kiedy mam mazdę zapomniałem o bmw. Za mazdę zapłaciłem tyle ile w bawarce kosztowały opony, heble i olej z filtrami.

• Like 3

Mazda Tribute. Kupiłem za 7k, bez rdzy, wymieniłem olej, filtry, tarcze klocki, akumulator oraz założyłem opony at. Miało służyć jako auto tylko na ryby. Tak mi się spodobało, że bmw 535d stoi w garażu i zbiera kurz, od czasu do czasu wyprowadzę na spacer ale od kiedy mam mazdę zapomniałem o bmw. Za mazdę zapłaciłem tyle ile w bawarce kosztowały opony, heble i olej z filtrami.

Jaki silnik?. Szukam drugiego auta na ryby, grzyby i żeby zawieźć sprzęt na działkę. A i na dojazdy do pracy od czasu do czasu

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zastanawiam się nad kupnem auta do jezdzenia z łódka 4.6 plus 60km waga calosci około 700kg. Pierwszy plan to była octavia scout, czy taka octavia da rade, czy szukac raczej czegoś pokroju rav4?

Od Octavii to jest tu u nas "specjalista" rózgaś, zapytaj i pewnie ci powie że da radę????

Octavia rules. Gniotsa nie łamiotsa. Z takim zestawem 120 lecisz na miękko bez wysiłku. Z rav więcej nie wyciśniesz nic niż że skody. A diesle rav lubiły się umierać. Ja mam że 360 na blacie czy 350 i nic. Teraz coś poumierało ale to standardowa eksploatacja XXL

Edytowane przez rózgaś
  • Like 1

U mnie do (wy)ciągania łódki (acz nie wyłącznie) zawitało Volvo V60 CC D4 (czyli 5-cylindrowy diesel 2,4l) z napędem 4x4.

Testy z łódką dopiero maj/czerwiec, ale nie mam wątpliwości, że otwierają się nowe możliwości vs. dotychczasowe auto z napędem na 'ośkę'.

post-45604-0-30405300-1643386245_thumb.jpg

• Like 9

Kuba. Nie wiem w czym Rav 4 ma być lepsze od octavi? Przegrywa na trasie, przegra w terenie, przegra przy załadunku. Nie wiem skąd się bierze zachwyt nad Rawka którejkolwiek generacji, nie wiem i nadal nie rozumiem. Pytanie jaka masę przyczepy może ciągać Octavia jednak chyba nie powinno być problemu by w 700kg się zmieścić.